A kocsmában igazán fantáziát először Tálos Attila (a Bortársaság és a Gellavilla pincészet alapítója) látott, aki immáron 6 éve üzemelteti a helyet. Az elmúlt időszakban számos próbálkozás volt a megújulásra. A Szőlősi Kocsma eleinte kocsma-kávézóként funkcionált. Később volt, hogy a kis konyhában egy helyi néni főzött, ám januártól némi átalakítás után Krasznai Norbi vette fel a séfkabátot. Azóta kéthetente megújuló étlappal igyekszik elkápráztatni a helyiek, az itt nyaralók és az átutazó közönség ízlelőbimbóit.
A Szőlősi Kocsma megújulása
A legnehezebb feladat talán pont az volt, hogy miként lehet megtartani a háziasabb fogásokat is az étlapon úgy, hogy abba mégis több fantázia, íz és ötlet legyen belerakva. Norbi ezt az akadályt is simán vette. Erre a legjobb példa, hogy a tojásos nokedlije miatt a másnapi hazautunk előtt újra betértünk a kocsmába!
A húsleves nem maradhatott ki!
Ottjártunkkor 3 előétel, 6 főétel és 1 desszert szerepelt az étlapon. Alapvetően a klasszikus húslevest (ami egyébként a túrógombóc mellett fix helyet kapott az étlapon) nem próbáltuk volna ki, de Norbi rábeszélt minket. A leves abszolút hozta, amit kellett, finom, meleg, sok zöldséggel és az elmaradhatatlan cérnametélttel; amit picit talán hiányoltunk belőle, az a hús.
Kóstoltunk még sült spárgát érlelt sonkával és napraforgómaggal is. Ebben puha – de a roppanósságát megtartó – fehér és zöld spárga is helyet kapott, némi citrusos brunoise zöldséges top dresszinggel és egy kellemesen csípős, számomra srirachára emlékeztető krémmel.
A kovászos kenyér mindent visz
A favorit előétel számomra a pirított kovászos kenyér volt. Ez egyébként a csopaki Buborék pékségből érkezik, és kecskesajtkrémmel, valamint friss, mentás zöldborsóval tálalják. A kenyér belül puha, kívül ropogós, és a fotózás után sem érződött, hogy eláztatta volna a sajtkrém vagy a borsós feltét. Itt jegyezném meg, hogy azért lett nagy kedvencem ez, mert kovászoskenyér-rajongó vagyok, ellenben démonizálom a kecskesajtot. Esküszöm, hogy ki lehetne kergetni vele a világból. Ám itt az első falat után lenyúltam a maradék adagot, annyira kellemes volt a lágy, nem túl tolakodó sajtkrém.
Tojásos nokedli ecetes salátával és egy kis csavarral
Főtelek tekintetében a tojásos nokedlit egyértelmű, hogy nem hagyhattuk ki! A nokedli szaftos, puha, nem csak ímmel-ámmal tojásos. A tetejére kerül egy nagy adag pecorinóra emlékeztető ízű matuzsálem sajt, ami szintén a környékbeli Tekeresvölgyi manufaktúrából származik. A kötelező ecetes salátát is a saját ízlésére formálta Norbi, és rakott bele egy csavart, illetve csavar helyett egy kis passiógyümölcsöt, amitől üde, nyárias ízvilágot kap a sali.
A másik főételnél a méltán híres tépett kacsacombos rétesre esett a választásunk. Vékony réteslap közé van töltve a nagy adag vajpuha, szaftos kacsacomb. A jus 10/10-es, a köretnek készült burgonyapüré vajas, kicsit fokhagymás pirított gombával pedig szintén a maximum pontot kapná nálunk, ha kellene pontoznunk, de ugye nem egy vetélkedőben vagyunk. 😀
A desszert is igazi klasszikus
Ezen a ponton felidéztem a Família Kft.-ből Ágicát, miszerint „eddig, eddig, eddig vagyok”, csak én nem ideges voltam, hanem jóllakott (óvodás). Azért még egy túrógombóc befigyelt! Ez a desszert szerintem egy jolly joker, könnyű elkészíteni, mégis sokszor futottam bele vizes ízű vagy épp szárazabb gombócba, de nem itt! Szép, emberes méretű, édes, kicsit citrusos túrógombóc sok tejföllel és karamellszósszal. Ha valamit javítanék, akkor talán én egy savasabb, gyümölcsös öntettel tálalnám, de lehetséges, hogy ez is változni fog az igazi, nyári hőség beköszöntével.
Nehéz bármibe belekötni a Szőlősi Kocsmában
Amennyiben ebből a cikkből úgy tűnne, hogy mindent csak dicsérek, az pusztán azért van, mert tényleg nem tudtunk igazán semmibe belekötni. Utolsó cseppig, morzsáig mindent megettünk, és tuti, hogy visszajövünk még ide, és visszük a Szőlősi Kocsma hírét!
Szőlősi Kocsma
Cím: 8233 Balatonszőlős, Fő u. 10.
Ha tetszett a Szőlősi Kocsma teszteléséről szóló cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!