Ahhoz kétség sem férhet, hogy 2015-ös nyitásakor az Artizán nemcsak egy hiánypótló pékség volt – hiszen azonnal felkerült a színvonalas pékárura áhítozó vendégek térképére –, de a korábban megszokott kínálathoz képest is jóval többet nyújtott. Gergő hitvallása az évek során semmit sem változott. „Az a célom, hogy jó terméket adjak ki a kezeim közül, amibe semmi olyan nem kerül, amit én sem fogyasztanék szívesen” – mondja. Ennek megfelelően a kenyér náluk úgy készül, ahogy az ükanyáink is készítették, természetes kovásszal, megadva neki azt az időt, ami a tökéletes végeredményhez szükséges. A lisztjavítókat és adalékanyagokat hírből sem ismerik, a náluk kapható áruk nagy része hazai alapanyagokból készül, és felelős gazdálkodásból kerülnek a Hold utcába.
Új Artizán Pékség Budán
Ez természetesen az augusztusban nyíló, Bécsi úti egységben sem lesz másként, a kínálat viszont némileg eltérhet az ötödik kerületitől, hiszen nem lehet tudni, hogy ott mire lesz kisebb vagy nagyobb igény. Az viszont biztos, hogy egy jóval nagyobb, nyugat-európai színvonalú üzemet sikerült létrehozniuk, így nemcsak a tágasabb üzletnek örülhetnek majd a Duna túloldalán, de egyben erről a helyről is lekerül egy kis „teher”.
Az elmúlt években több pékség is követte a példájukat, és egyre-másra nyitottak a hozzájuk hasonló, magas minőséget kínáló helyek, illetve születtek olyan megoldások, amik a vidéken élők számára is elérhetővé tették a jófajta kenyeret. Ami azonban továbbra is kiemeli őket a többi közül, az a folyamatos megújulásra, fejlődésre való képesség. „Nálunk nemcsak a szezonalitás miatt változik folyamatosan a pultban lévő áru, hanem mert számomra és a csapat számára is fontos, hogy ne mindig ugyanazt a monoton munkát végezzük.” – magyarázta Gergő. Ennek szellemében az állandó kínálat mellett mindig van egy-két újdonság, valamint a naponta változó menüről se feledkezzünk meg, ami pékség szinten szintén egyedülálló.
A napi menü első fogása általában egy krémleves, ami liszt- és laktózmentes, gondolva az ételintoleranciával rendelkező vendégekre is. A második fogás pedig vagy saláta, vagy rétes. Előbbi valamilyen szinten mindig kapcsolódik a gabonához, hogy megmaradjanak a koncepciónál, a rétes pedig minden esetben sós. Az, hogy húsos vagy vega, szintén változó. Érdemes követni a Facebook-oldalukat, ugyanis a heti kínálatot már hétfőn megosztják, hogy aki szeretne, előre tudjon gondolkodni.
Gergő különösen büszke rá, hogy a nyitás óta eltelt években sikerült olyan irányba terelnie a vásárlók kenyérhez való viszonyát, amit akkor elképzelhetetlennek tartott. „Ma több olyan kenyeret is találsz nálunk, amit nyitáskor biztosan nem tudtam volna eladni. A hazai vásárlók elsősorban a fehér és félbarna kenyér felé húznak, de egyre érdeklődőbbek a sötét, „ragacsosabb” belsejű kenyerek iránt.”
Az Artizán pékségsütijei
Vannak azonban olyan termékek, amikből sosem lehet eleget készíteni, ilyen Gergő személyes kedvence is, a kardamomos masni, amit a Skandináviában szerzett tapasztalatai ihlettek. Személy szerint ezt én olyannak találtam, mint egy kispárnát, amire bármikor szívesen hajtanám a fejem. A pehelykönnyű kelt tésztába házi vaníliakrémet töltenek, a tetejére pedig erdei gyümölcs kerül. A vaníliától egyszerre édes és krémes, a gyümölcsöktől pedig kicsit savas, így tökéletes a harmónia, egy percig sem csodálkozom, hogy viszik, mint a cukrot (520 Ft).
Nálam két befutó is volt, és mivel az egyik édes, a másik sós, így lehetetlen is volna választanom, szóval mindkettőt megosztom veletek. Aki hozzám hasonlóan inkább a sós ízeket szereti, és ottjártakor lát ilyet a pultban, az FELTÉTLENÜL menjen rá a pesztós kosárra, mert elképesztően finom. Ilyen jó leveles tésztát nem is tudom, mikor ettem utoljára (reméljük, Szilágyi Nóri nem sértődik meg, ha olvassa :D). A vajat biztosan nem sajnálták belőle, mégsem volt nehéz. A zöld pesztó-paradicsom-sajt pedig, mint tudjuk, verhetetlen triumvirátus, ám itt képesek voltak valahogy mégis új szintre emelni. (550 Ft)
Másik nagy kedvencem az epres pite volt, ami tényleg rogyásig volt ezzel az isteni idénygyümölccsel. Egy dolog volt benne több, az pedig a pisztácia, a kettő együtt pedig eszméletlen finom! Az alaptészta magától értetődő módon tökéletesen omlós, ebbe belekötni lehetetlen. Amíg tart az eperszezon, legalább egyszer próbáljátok ki. (790 Ft)
Kenyérfront
Ami a kenyérfrontot illeti, én a francia félbarna mellett tettem le a voksomat. Az már ránézésre nyilvánvaló, hogy köze nincs a nagyáruházakban kapható, mesterségesen felfújt borzalmakhoz. A súlya pedig rögtön a következő, ami meggyőz erről, hiszen ezek jóval nehezebb és tömörebb kenyerek, ennek köszönhetően pedig nem is végzik harmadnap a kukában. Mivel én csak reggelire eszem kenyérfélét és egyedül élek, nálam viszonylag lassan fogy az ilyesmi, de ebből még a negyedik napon is hibátlan pirítóst készítettem (900 Ft / 75 dkg).
Akár egy jó reggelire áhítoztok, akár ebédben gondolkodtok, az Artizánban mindkettőért érdemes beállni a sorba!
Cím: 1054 Budapest, Hold utca 3.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!