A BABA Budapest nagy vállalásnak tűnik, ritkán látunk ilyen nagyvonalú, nagy méretű, és hozzá is kell tennem: ízléses helyet. Főleg egy nehezebb időszakban. Egyszerre akar impozáns közösségi- és vendéglátótér lenni, így rohantam is tesztelni a nyár közepén megnyitott helyet, és le is esett rendesen az állam. Nagy nehezen kapartam csak össze a vastag tölgyfa pult alól.
Óriási, mégis barátságos
A BABA nagy vállalásnak tűnik, ritkán látunk ilyen nagyvonalú, nagy méretű, és hozzá is kell tennem: ízléses helyet. Bár alapvetően a hangulatot a sok ember, a sürgés-forgás és a látványkonyha adja hozzá. Hogy milyen hely is a BABA, azt elsőre nehéz összefoglalni, de nyilván sok minden majd a gyakorlatban derül ki.
Az biztos, hogy nagyon egyedi, hiszen egy egész napos hely, ahol délelőtt reggelit, hétvégén hosszú brunchot, este pedig koktélokat és úgynevezett bar foodot kínálnak. „A BABA újraértelmezése a századfordulós kávéházi életnek, miszerint az üzlet elsősorban közösségi térként, olvasztótégelyként funkcionál, melyet kedvük szerint használhatnak a vendégek és folyamatosan az adott napszakhoz alkalmazkodik” – mondták el a tulajdonosok, akik négyen is vannak: Devecseri Gergő, Pálfi Dániel, Szikszai Johanna és Horváth Gergő, mindegyikük rendelkezik több-kevesebb vendéglátós múlttal.
Reggel reggeli, este vacsora: egész napos baba
Ma már az éttermi funkciók keveredése nem meglepő, a lényeg tényleg az lesz, hogy melyik funkcióra kap majd rá a közönség jobban. Én egyelőre csak a brunchot próbáltam, de azért belekóstoltam az esti ételekbe is – utóbbi jóval izgalmasabb volt számomra. A hely két funkcióját az étlap is igen jól elkülöníti: a Daylight alapvetően reggeli és brunch ételeket tartalmaz, a Moonlight pedig már ráfordulás az estére, egy kis közös baráti eszegetésre.
Így a BABA délután reggelizőhelyből bárrá alakul, aminek külön hangsúlyt adnak az egyedi, általam legalábbis még soha nem kóstolt koktélok, és az úgynevezett bar food kínálat. Ez a mostanában divatos small plate rokona olyan értelemben, hogy kisebb adag ételeket jelent.
A reggeli étlap alapja a klasszikus brunch fogás, a tojásos Eggs Benedict, aminek számtalan verzióját alkották meg. Én például a Sophie névre hallgató avokádósat kóstoltam, de szemeztem erősen Celine-nel is, ami sült kacsamájjal és bodzás uborkával érkezik. Utóbbinak végül ellenálltam, a Rosának azonban nem, hiszen ez egy édes Eggs Benedict, amit még sosem ettem, így kénytelen voltam megkóstolni. Kovászos kalácsból készült, eperrel, feta sajttal és törökmézzel. Jól hangzik, mi?
Bár magam sem hittem volna, de végül a kettő közül az édes Rosa jött be jobban, pedig sem az édeset, sem a törökmézet nem szeretem. De ezek együtt szuper finomak voltak, nagyon ajánlom.
Mindegyik Benedict az Arán pékség kovászos kenyeréből készül, melyet először kockáznak, utána pirítanak, ami egyrészt egyedi megjelenést kölcsönöz neki, másrészt a szósz is jobban át tudja itatni. Hatalmas ötlet szerintem a DIY Eggs Benedict: azaz amikor saját magad rakhatod össze a fogást kedved szerint. Ezt egyszer mindenképpen szeretném kipróbálni. A Benedictek 3400 és 3800 forint között mozognak.
A lecsótól a japán rántott húsig
Brunch ételek közül még a shakshukát próbáltam ki, ami szintén hatalmas kedvencem, olyannyira, hogy már szinte megszállottan muszáj mindenhol megkóstolnom. Itt sem volt csalódás, de a csípősségéből szerintem egy kicsit vissza kellene venni. Úgy gondoltam, ezzel a reggelivel meg is volnánk, így ugrottam a délutánra – nemcsak egy-két különleges koktél, hanem a Moonlight étlap segítségével is.
Elém is penderült gyorsan egy marhatatár kapribogyóval – amilyen klasszikus, annyira tökéletes összeállítás. Épp a nyáron volt szerencsém egy borzalmas tatárhoz, így nagy örömmel üdvözöltem ez a tökéletes verziót, amiben nem trancsírozták szét a húst májkrémszerűvé. Ez a drágább fogások közé tartozik az étlapon (5200 Ft), de inkább két emberes adagnak mondanám, hiszen elég tömény, előételként tökéletes egy megosztásra. Ha éhesek vagytok, amúgy sem árt többféle ételt is rendelni, hiszen mint említettem, bar foodról van szó.
A tatár mellett a másik kedvencem a mangalica tonkatsu – azaz japán rántott hús –, mely mivel tarjából készül, egy elég intenzív és zsírosabb fogás. Szendvicskenyér közé téve, fermentált lila káposztával érkezik: ezt aztán tényleg ne hagyjátok ki, amennyiben esztek húst! (3500 Ft)
A vegák sem járnak pórul
Teszteltem nektek azért vegán fogást is, nevezetesen egy zellersteaket, amit én személy szerint bármikor meg tudok enni. Sokakkal ellentétben konkrétan zellermániás vagyok. Ez is finom volt, de ilyet azért már kóstoltam máshol is, így nem hatott annyira újszerűen. (4500 Ft) Nem úgy a rántott csirkeszárny, ami NEM gyorséttermi módon érkezik, mint azt az étlap is kiemeli. A csirkehúst ugyanis filézik, darálják, majd a csonttal együtt panírozzák és rántják. Hatalmas ötlet, szuper megvalósítás, a sült fokhagymás majonézzel szuper fogás. (2800 Ft)
Bár desszertet tulajdonképpen már a reggelihez is ettem, azért nem fogtam vissza magam, és Mamika szilvás gombócára beneveztem. Mamika az egyik tulajdonos barátjának a nagymamájára utal, aki isteni házi gombócokat készített, és a receptjeit is megosztotta. Hát, nem kicsi gombóc érkezett elém, így igazságosan elosztjuk, esküszöm, én ezzel önmagában is jóllaktam volna! (2300 Ft)
Különleges koktélok a Baba Budapest kínálatában
Az ételek mellett kóstoljátok meg a különleges koktélokat is, már csak azért is, hogy ki tudjátok próbálni a hatalmas, 10 méteres bárpultot, ami az egész helynek közvetlen hangulatot varázsol. Nem győzöm amúgy eléggé dicsérni a hely kialakítását, ami Fónagy Dóra nevéhez kötődik, aki az egykori utazási irodából egy fantasztikus új helyet varázsolt.
Koktélok közül kiemelném a Tulumot, ami a BABA signature koktélja: tequila, grapefruit tonik, lime és fűszeres zellerhab, valamint a másik saját alkotást, ami természetesen Baba néven fut. Ez vodka, baracklikőr, kókusz és szarvasgombás-barackos görög joghurt. Isteni szerencse, hogy az italoknál sokkal jobban érdekelnek az ételek, mert a borok és pezsgők ára elég magas, a koktélok 3000 forinttól indulnak. Engem egyébként jobban lázba hozott a saját készítésű kurkumás gyümölcslé és az isteni finom, fűszeres chai latte.
És a végén mindenképp megemlíteném a brunchhoz és vacsorához járó DJ-t, ami az étkezésnek még különlegesebb hangulatot varázsol.
BABA Budapest – 1051 Budapest, Sas utca 2.
- Ízek: 5
- Ár/érték arány: 4,5
- Kiszolgálás: 4,5
- Környezet/hangulat: 5
- Összpont: 4,75
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!