Hirdetés

Vinotékába oltott bisztró: a legjobb pécsi borok és szuper kaják egy helyen

Narancsos-fahéjas csirkecomb vele sült zöldségekkel és vajas polentával

Igazi ünnepi fogás, karácsonyi asztalon a helye!

Kakaós mézeskalács

Ha már unod a klasszik verziót
Hirdetés

Vinotékába oltott bisztró: a legjobb pécsi borok és szuper kaják egy helyen

Hirdetés
Borból és konyhából is csillagos ötös – ezt tudja az Eleven borbár, ami nem véletlenül Pécs egyik legnépszerűbb helye. Csonka Gergő virtuóz módon főz, és minden héten készül valami új ízzel a vendégek számára, az ételek mellé pedig közel 500-féle borból választhattok! De ha csak spanyolos tapasokra vágytok, akkor sem jártok rossz helyen.
Hirdetés

Az Eleven vinotéka & bár már jó pár éve megnyitott Pécs egyik központi helyén, a Jókai téren, méghozzá a 11. szám alatt, így nem nehéz kitalálni, honnan jött a név. Idén áprilisban, a járvány alatti kényszerszünetet követően azonban új koncepcióval nyitottak meg ismét, amiben még hangsúlyosabb lett a bor szerepe. Az Eleven borbár tulajdonképpen egy bisztróba oltott vinotéka, ahol mind a két tétel egyformán fontos szerepet kap. 

Finom sonkák és tapasok. Fotó: Mudra László

Abból főz, ami van: ilyen az Eleven

Bár tapasos helyként nyitottak, idén már nem csak spanyol ételek vannak az étlapon, szerintem éppen ezért lett ez a hely ennyire fantasztikus. Csonka Gergő séf nem ragaszkodik kifejezetten a spanyol alapanyagokhoz, hanem abból főz, ami éppen van. Olyan ételek sorakoztak a táblán, mint vaddisznógerinc, hízott kacsamáj, vega töltött padlizsán, tonhaltatár. Az étlap gerincét éppen a hetente változó, szezonális kínálat adja, az állandó étlapon emellett még egy levest és három főételt találtok. Nem dobták ki természetesen az ablakon a jól bevált, régi nagy kedvenceket, így aki egy esti beszélgetés vagy borkóstolás mellé csak spanyol sonkákat vagy sajtokat csipegetne, arra is van lehetőség. 

Megterített asztal az Eleven-ben. Fotó: Mudra László

A Balkánból a borok közé

Csonka Gergő mellé tavasszal társult be Wéber Tamás a vinotéka vezetőjeként. Tamás sokaknak Pécs egyik legkultikusabb helyéről, a Balkán Bisztróból lehet ismerős. A Balkánt ő nyitotta, az ételek koncepciója is az ő nevéhez fűződik, tavaly azonban a 8 hónapnyi kényszerszünet után egyszerűen nem tudta tovább üzemeltetni. Sajnos sok családi vállalkozás jutott erre a sorsra, de Tamás szerencsére maradt a vendéglátásban, mostantól az Elevenben találkozhattok vele. Nagyon fontos szerepe van még Labancz Richárd üzletvezetőnek, akinek a fantasztikus borválaszték köszönhető – és ez több mint 500-féle bort jelent. Ráadásul gyakorlatilag bármelyik bort meg lehet kóstolni. Ha vacsorához megkívánunk bármit, akkor be is hűtik nekünk, és egy minimális dugódíjért cserébe ki is nyitják.

Labancz Richárd üzletvezető, Csonka Gergő séf és Wéber Tamás a vinotéka vezetője. Fotó: Mudra László

Ismeritek a pécsi borvidéket?

Különösen büszkék a pécsi borválasztékra, ami náluk a legnagyobb, az összes helyi termelő borát forgalmazzák, bár Richárd hangsúlyozza, hogy sajnos egyelőre nincs túl sok. Pedig a pécsi egy külön borvidéket alkot – nem tartozik tehát Villányhoz. Míg Villány inkább vörös, addig a pécsi régióban fehérborok készülnek, fő szőlőfajta a cirfandli, amiről én még esküszöm, nem hallottam, így nem akarok róla okoskodni. Nagyon széles az Elevenben a balkán választék, kifejezetten követik a horvát, szerb és szlovén borkínálatot, és kóstolható is náluk. Akit tehát tényleg érdekelnek a borok, és hogy hol tartanak szomszédaink a borkészítésben, annak mindenképpen rengeteg izgalmas percet rejt az Eleven. 

Több, mint ötszáz féle bor. Fotó: Mudra László

Tuskógomba a tányéron

És most áttérek kicsit az ételekre, hiszen Gergő főztje mellett tényleg nem lehet szó nélkül elmenni. Mivel magam sem vetem meg a spanyol sonkákat és sajtokat, előételnek egy fantasztikus spanyol tálat kóstoltam, többféle manchego sajttal, sonkával és olívabogyóval. Ehhez kaptam egy kis cavát, azaz spanyol pezsgőt is, az Eleven vinotékában ugyanis azt is poharaznak, ami szintén különlegesnek számít. 

Fotó: Mudra László

A bemelegítés után érkeztek a meleg ételek: vaddisznógerinc tuskógombával és egy kis vörösboros szósszal. A tuskógomba aznapi szerzemény volt a piacon, Gergő azt mondja, ritkán tud ilyen csemegét szerezni. Én különösen örültem neki, mert nagy gombás vagyok, minden formában szeretem. A kedvencem mégsem ez az étel volt, hanem a hízott kacsamáj, ami egy szépséges fél barackkal érkezett. De volt még az asztalon vörös tonhal kecskejoghurttal, citrusos uborkaraguval és borjúnyelv remuláddal is, hát mit mondjak ezek is mind-mind zseniálisra sikerültek. A borjúnyelv vajpuhán érkezett – én amúgy is bírom az ilyen belsőségeket, nyelvet is szoktam otthon készíteni. 

Fotó: Mudra László

Szuper minőség, házi kenyér az Eleven borbárban

Egyszerűen semmiben nem találtam hibát, és őszintén mondom, kevés az ilyen hely, ahol minden étel ilyen minőségben érkezik az asztalra. Nem véletlen persze, hiszen Gergő több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Dolgozott évekig Németországban, Gere Attiláéknál és a Sauskánál is. Mindig a bor és a gasztro szeretete hajtotta, emellé jött be a Covid alatt a kovászos kenyér, amit az étteremben is megkóstolhattok, de a környékbeliek rendelni is szoktak tőle. Miközben beszélgetünk egyébként a hely szép lassan megtelik: egy sima szerda este kétszer is teltházas az Eleven. 

Fotó: Mudra László

Nem tagadják persze, hogy a törzsközönségük legalább felét az ide járó külföldi egyetemisták teszik ki, akik sokkal erősebb gasztronómiai tudatossággal rendelkeznek, mint a magyarok. Nagyon sok skandináv és német diák jár Pécsre, akiket szüleik is gyakran meglátogatnak, és első útjuk mindig az Elevenbe vezet. Emellett persze a pécsiek is szívesen járnak hozzájuk, de hangsúlyozzák, hogy az ő közönségük egy szűk, borkedvelő közeg, akik kifejezetten az érdekes ételek és a jó borok miatt érkeznek.

Eleven Vinotéka és Bár – 7621 Pécs, Jókai tér 11.

[wpgmza id=”13″ marker=”1040″ zoom=”18″]

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!   

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?