A 14. szülinapját ünneplő Első Pesti Rétesház kívül-belül megújult, a rétesük viszont változatlanul világbajnok!
Az Első Pesti Rétesház története 2007-ben kezdődött, mikor is a Leidal család két feje úgy döntött, saját vállalkozásba kezd. Az éttermet ma már fiuk, Gábor vezeti, aki az itt töltött 8 év alatt mindenhol kipróbálta magát. Állt a bárpultban, felszolgált, de már rétest is nyújtott, így nincs olyan pontja a helynek, amivel ne lélegezne együtt, és ettől működik olyan jól.
Ugyan rétest természetesen már korábban is lépten-nyomon kapni lehetett, viszont inkább kisebb, utcai vagy csarnokban található bódék portékája volt, étterem nem igazán foglalkozott a témával. Úgy tűnik, sikerült is egy jól kiaknázható piaci rést találniuk, mert a Rétesház nyitása óta töretlen népszerűségnek örvend.
A Covid alatt sem tétlenkedtek
A ház márciusban esett át egy nagyobb lélegzetvételű ráncfelvarráson, ami csodálatosan sikerült. Új a tapéta, felújították a fafelületeket, viszont a századvégi kávézó hangulat és a családias légkör megmaradt. Az étterem alapvetően 3 részre osztható: jobbra található az elegáns, fehér abroszos rész, ahova általában az ebéd- és vacsoravendégeket ültetik. A kávézó részben rendszerint gyorsan cserélődnek az emberek, jellemzően csak beugranak egy finom cappuccinóra és egy jó rétesre. A hátsó részt pedig jellemzően nagyobb társaságok foglalják el, illetve céges vagy családi rendezvények színhelye. De ami a lényeg, a rétes mindennek a közepén, látványkonyhában készül. A megújult belső legizgalmasabb pontja vitathatatlanul a rétesszámláló, ami valós időben mutatja az eladott sütemények számát. De emellett tele van az étterem olyan ereklyékkel, amik a békebeli, falusi hangulatot idézik meg, a falakat pedig csupa fekete-fehér családi fotó díszíti.
Itt tényleg minden a rétes körül forog
Ezzel mondjuk biztosan nem mondtunk újat, viszont egy pillanatig se gondoljátok, hogy megállnak az édes rétesnél! Az á la carte étlapon ugyanúgy feltűnnek, hol köretként, hol előételként, valamint természetesen desszertként. A hortobágyi húsos palacsinta újragondolása szerintem zseniális ötlet, de akad még itt hagymás törtburgonyás rétes is, amit a kacsacomb mellé tálalnak köretként. A szelet rétesekből mindennap 12-félét készítenek, illetve van egy napi rétes, ami a szezonalitás és a pékek ötletének függvénye. Szintén újdonság, hogy a gyümölcsös rétesek mind tejmentesek, így már a laktózérzékenyek sem maradnak ki a jóból. Emellett Gábor édesanyja szeretné feltámasztani a koma rétes hagyományát, miszerint a kismamákat és a gyermekágyi időszakban lévő anyukákat rétessel lepték meg a falubeliek, hogy az ételre ne legyen gondjuk. Ehhez egyébként külön készült egy szuper aranyos díszdoboz, amivel meglephetjük a csajokat. De amúgy nem kell ám várni, hogy valaki áldott állapotba kerüljön, hiszen ki ne örülne egy doboz rétesnek? Ha tudjátok, hogy a nagyi egész nap a konyhában szorgoskodik, hogy vasárnapi ebéddel várja a családot, vegyétek le a válláról a desszerttel járó extra munkát!
Parajjal, spárgával és karottával töltött rétes
Ez a meleg fogás az előételek táborát erősíti. Az étel alfája és omegája a fehér spárga, ugyanis a szósznak és a tölteléknek is ez az alapja. Nagyon tetszett a gondolat, hogy a rétest ebben a formában is elkészítik és a tálalása is nagyon gusztusos. A réteslapok közül láthatóan nem sajnálták a tölteléket, de szerencsére nem lesz tömény, ami leginkább ennek az isteni, krémes szósznak köszönhető. Nekem annyi észrevételem lenne csak, hogy ha már a szósz spárgás, én a rétesből talán kihagynám, mert így kevésbé tud érvényesülni a többi zöldség. (3450 Ft)
Lazacos rétes
Szintén az előételek között található a lazacos rétes. Ez szerintem annak lesz igazán tökéletes fogás, aki nem annyira éhes, de azért enne valami közepesen laktatót. A rétesnek egy kellemesen fokhagymás-citromos spenótalap ágyaz meg. A rétesbe pedig lazacfilén és egy kevés besamelen kívül nem is kerül más. A végeredmény pompás, a hal nem száraz és a spenótos körettel sem lehet mellélőni. Könnyű, mégis telít, így ha csak egy gyors ebédre van időtök egy rohanós hétköznapon, ez telitalálat lesz! (Ha nem vezettek, ajánlom mellé a Tokaji furmintot, fantasztikusan finom! A rétes 3600 Ft, 1,5 dl bor pedig 1990 Ft.)
Zserbó rétes
A zserbó rétes napi rétesként indult, de annyira jól sikerült, hogy az ünnepekre való tekintettel januárig biztosan megmarad az állandó kínálatban. Én mondom nektek, használjátok ki ezt a pár hetet, mert ez a rétes egyszerűen egy álom! Tökéletesen hozza a zserbó-feelinget, de mégis egy újfajta köntösben. A csoki, a dió és a lekvár tökéletes arányban vannak a töltelékben, a rétestészta pedig olyan roppanós, hogy szavak nincsenek. Ha már alakul a fejetekben a karácsonyi menü, de a desszerttel hadilábon álltok, akkor itt a felmentő sereg! Szintén nem egy utolsó gondolat vendégségbe vinni a karácsonyi családi maraton alkalmával, amikor már mindenkinek a könyökén jön ki a bejgli és a mézeskalács. (Helyben fogyasztás esetén 600 Ft, elvitelre 550 Ft/darab.)
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én imádom az olyan helyeket, ami egyszerre hagyományőrző, mégis lépést tud tartani az aktuális gasztrotrendekkel. Az Első Pesti Rétesháznak ez vitathatatlanul sikerült, szóval teszteljétek ti is mihamarabb! (Aztán meg persze írjátok meg nekünk, hogy tetszett!)
Cím: 1051 Budapest, Október 6. utca 22.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!