Piaci hangulatú grillkonyha Budapest közepén: megnyílt a Goli, ami lázban tartja az egész várost
A koronavírus-járvány sok vendéglátóhelyet késztetett átgondolásra, vagy akár sajnos bezárásra, köztük volt a Fruccola három egysége is. Annak ellenére, hogy a Fruccolának a 15 évvel ezelőtti nyitása óta erős törzsközönsége alakult ki. Akik ismerik a tulajdonosokat, Saás Petrát és Tausz Pétert, azok tudják, hogy mennyire szívügyük volt ez a hely és hogy a Fruccola milyen újító jellegű vendéglátást vitt a kezdetektől. A döntés fájdalmas volt, Petra akkor úgy nyilatkozott, soha többet nem akar vendéglátással foglalkozni.
Goli: egy lendületes újrakezdés
Végül a soha többet nem tartott sokáig, hiszen ha valakit egyszer megfertőz a vendéglátás, nehezen tud a vonzásából szabadulni. Az Arany János utcai közönség is folyamatosan hívta és kereste Petráékat – itt nyílt annak idején az első Fruccola –, hogy térjenek vissza. Ez olyan erőt adott Petrának, hogy az Arany János utcai egységet végül megtartották, és elhatározták, hogy megvalósítják régi álmukat, és nyitnak itthon egy izraeli konyhát. Annál is inkább, hiszen ők maguk is Izraelben szerettek bele a vendéglátásba. Mint Petra fogalmaz, ő egy zajos, piaci, közel-keleti étteremre vágyott, nagyon kedves kiszolgálással – ilyen például a bécsi Miznon nevű hely is. Ez lett végül a Goli az Arany János utcában, és hogy miért Goli, persze majd arra is kitérünk.
Izraelből érkezett a séf
Véletlenek sorozatának köszönhetően egy barátjuk mutatta be Petrának Harel Zakaim izraeli séfet, aki annyira beleszeretett a projektbe, hogy ide is költözött Budapestre, és egyelőre marad is. Érdekesség egyébként, hogy egy vegán séfről van szó, aki 12 éve nyitotta meg Tel-Aviv első vegán éttermét, ami hatalmas siker volt, de a covid őt is bezárásra késztette. Két covid-árva talált tehát egymásra a Goliban. Zakaimnak volt egy vegán shawarmázója is, ami arról lett híres, hogy még Jamie Oliver is megkóstolta, amikor Izraelben járt.
Petra és Harel összefogásából született meg tehát a Goli, ami éppen attól különleges, hogy mindketten hozzátették a saját elképzelésüket. Harel Zakaim a vegán konyhát, Petra viszont erősíteni szerette volna a füstös és grill vonalat, és nem is akart vegán éttermet nyitni, így a grillhúsok is felkerültek az étlapra. Tejterméket azonban egyikük sem szeretett volna az étlapon látni, így jó hír a laktóz- és tejérzékenyek számára, hogy tejtermék egyáltalán nem található az étteremben, így joghurt és sajt sem. Ez elsőre furcsán hangzik, de annyira finom és intenzív ízvilágú minden, hogy nem tudom elképzelni, hogy valakinek étkezés után hiányozna a sajt.
Na de miért lett Goli?
A koncepció tehát kialakult, már csak a név hiányzott! Petra nemes egyszerűséggel a Goldberger nevet szerette volna, hogy így adózzon Goldberger Leó, a mauthauseni koncentrációs táborban elhunyt textilgyáros emléke előtt – hiszen az Arany János utcai épület is hozzájuk tartozott. Anno a textilgyári munkások Golinak becézték, így kapta a nevét.
A Goli hangulata engem azonnal megragadott, tényleg olyan, mintha egy közel-keleti piacon lennék, főleg az illatokkal és a hangos zenével vegyítve. Már a pultra kirakott óriási kenyértől is hanyatt estem – ez mind a Pipacs pékség műve –, a konyhában történő sürgölődést látva pedig az ember rögtön meg is éhezik. Úgyhogy sorolom is gyorsan a kedvenc fogásaimat.
10 éves labneh
Ez az a fogás, amiért újra és újra vissza fogok térni! A labneh, vagyis a közel keleti-krémsajt a zatar fűszerkeverékkel és olívaolajjal egyszerűen több, mint zseniális kombó, régóta nagy kedvencem. A Goliban azonban az a nagy trükk, hogy ebben nincs semmi tejtermék! A krémsajt itt szójajoghurtból készül, de ha ezt nem árulom el nektek, biztosan nem jöttök rá. Annyira bejött ez a labneh a frissen melegített finom pitával, hogy már itthon is próbálkozom a receptekkel. Majd beszámolok nektek az eredményről! Harel Zakaimnak tíz évig tartott, mire kikísérletezte a tökéletes vegán labneh receptjét (innen a név), úgyhogy lehet, hogy én is csak tíz év múlva jelentkezem.
Egészben sült édesburgonya
Egy óriási, krémes, édes és szaftos édesburi avokádós öntettel. Totálisan vegán fogás, amit átjár a grill íze is, zseni!
Arais
Azaz báránnyal töltött pita! Ez volt az abszolút kedvenc fogás az asztalnál, még nálam is, pedig nem a kedvencem a bárány. Szintén visszatérős elem. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a Goli konyháján csak bárány-, borjú- és csirkehús szerepel. A töltött pita a grillen kap egy kis aromát, jár hozzá amba, azaz mangós mártás és szaftos paradicsom, na és persze izraeli szezámpaszta is. Az egész kompletten remek!
Faszenes padlizsán
Egy fogás a padlizsán és a grill szerelmeseinek: a lágyra puhult padlizsánt a bepakolt friss zöld chilivel és csodás szószokkal ajánlott alaposan kikanalazni!
60 másodperces papír steak
A méltán híres borjú fogás: pitával és tahinivel érkezik ez is. A papír név a hús kinézetére utal, íze pedig karakteres. Ezt is imádtam, de hangsúlyoznám, hogy a vegán ételek mellett nekem egyáltalán nem hiányzott a hús.
Freekeh
Friss, füstölt zöld búzasaláta, hozzá rengeteg zöld és gránátalma, mentás tzatzikivel (naná, hogy vegán), és isteni aromás, pirított citrom!
Az árak a magasabb kategóriába tartoznak, de tekintve a különleges konyhát, ez nem meglepő. A mezzék 2400-3900 forint között mozognak, a saláták 4-5000 forint körüliek, a húsok pedig 4-7000 forint között vannak. Semmiképpen sem szeretnék szó nélkül elmenni az italkoncepció mellett, ami szintén nagyon újszerű: egyrészt mindenképpen kóstoljatok valamilyen koktélt, hiszen a közel-keleti fűszerek csodás ízvilágot kölcsönöznek nekik. Van csapolt sör, és mindig egyféle pincészet boraiból válogatnak, ez most éppen a Zelna. Kiemelkedő a rövidital-kínálat, természetesen ezek között izraeli márkákat is kóstolhattok. Ne hagyjátok ki a desszerteket sem, amik szintén mind vegán fogások, ezek közül a mogyorómousse-t fokozottan ajánlom!
Cím: 1051 Budapest, Arany János utca 32.
Ha tetszett a Goli cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!