Aki szereti a halászlevet, de nem szeret otthon pepecselni vele, az minden évben találkozik a „honnan rendeljek” témakörrel. Nekem is megvannak a bejáratott forrásaim, de többször felmerült már az ismerőseim oldaláról a Horgásztanya vendéglő, és hogy ott milyen jó a halászlé. Gondoltam, utánajárok a dolognak, így a Fő utca felé vettem az irányt.
A Horgásztanya vendéglő egy klasszikus magyaros étterem a Fő utcában, Budán. Tipikus turistahelynek gondoltam, így sosem jártam itt. Nem is tévedtem nagyot, bár meg kell hagyni, magyar vendég is volt az étteremben bőven. Vasárnap délben nagyobb helyi asztaltársaságok is érkeztek családi ebédre halat enni. A kiszolgálás kedves és udvarias volt, azonnal kaptunk asztalt és hozták az étlapot is…
Az árak az egekben
Aminek láttán eléggé elkerekedett a szemem. Igaz, nem én vagyok a legnagyobb halászléfogyasztó a hazában, de amikor legutóbb halászlevet ettem, nem emlékszem, hogy kaviár árában lett volna egy adag. Pedig itt bőven ez volt a helyzet: pontyhalászlé vegyesen: 5400, harcsahalászlé pedig 5700 Ft. Ha tésztát is szeretne bele az ember, az plusz 500. Segítek tehát: harcsahalászlé tésztával: 6200 Ft.
Konstatáltam is gyorsan, hogy jól felmentek az árak, és ez az étterembe járás valószínűleg nem nekem való mulatság. Annyira megszeppentem, hogy először csak egy csupor halászlevet mertem rendelni (ennek ára „csak” 4500 forint). De miután láttam a szomszéd asztalnál, mit is jelent a csupor (én ebből iszom otthon a teát), áttértem a bográcsra. Mivel meglehetősen éhes voltam, rendeltem még egy főételt is. Egy bécsi szeletre esett a választás, esküszöm azért, mert ez volt az egyik legolcsóbb étel. Mindössze csak 5900 forintot kértek érte. Leadtam a rendelést, majd volt időm szétnézni is.
Horgásztanya a város közepén
Tényleg nagyon kedves, hangulatos hely a Horgásztanya, kissé retró ugyan, de pont nem zavaró, sőt el tudom fogadni, hogy egy külföldi épp ezt a hangulatot keresi Magyarországon. Én ugyan nem vagyok retrómániás, de kedvelem a kockás terítős helyeket. Bár ez azért egy sima étteremnél jóval extrább, a falon nagy falfestmény (mintha a természettudományi múzeumban lennénk), a dekorációk ízlésesek, a zene kellemes.
A kajára kifejezetten sokat kellett várni, és annyira nem voltak sokan, hogy ez indokolt lett volna. Próbáltam közben beszélgetni a személyzettel, hogy minél többet megtudjak erről a halászléről, de nem sok mindent sikerült: családi recept és harminc éve ugyanúgy készítik. Egész éjjel főzik, minden éjjel rotyog a lábasban, hiszen a legtöbben ezért jönnek.
A halászlé finom és sűrű
A bogrács azért nem túl nagy adag, szerintem fél liter sem volt, de bőséggel tele volt rakva pontyfilével, az tény. Én nagyon szeretem a pontyot és ez sem okozott csalódást, szálka is csak mérsékelten volt benne. A halászlé sűrű, passzírozott, pont így szeretem, tésztát nem kértem bele. A halászléhez hoztak egy kosár frissen sült, meleg kenyeret, ami hatalmasat dobott az élményen. A legjobb halászlevet is el tudja rontani a rossz, élesztős, száraz kenyér. Összességben a halászlé kifejezetten finom volt, és a bográcsos adag elégnek is bizonyult.
Azért nem hagytam természetesen magára a rántott húst sem: a hús finom, bár kissé száraz. Hogy a panírra miért nem fordítottak több energiát, azt fel sem foghatom. A hozzá kínált krumpli is jól elkészített, a káposztasaláta pedig egyenesen isteni, de azért összességében bőven ettem már ennél jobb rántott húst.
Máshol sokkal olcsóbb
Hangsúlyozom, az étellel semmi probléma nem volt, és a személyzet is kedves volt. De annyit kellett várnom az ételre, hogy volt időm egy kicsit kutakodni a Google segítségével, és igen gyorsan kiderült, hogy én itt, kérem, valószínűleg Budapest legdrágább halászlevét fogyasztom. Mérföldekkel drágább, mint akár a többi, kifejezetten jó étterem halászleve, így nem nagyon lett kétségem afelől, hogy itt valószínűleg tényleg a turistákra szabták az árakat. Össze is gyűjtöttem nektek máshonnan az aktuális árakat (mindegyik ár a nagy adagra vonatkozik):
Ezüstponty vendéglő: halászlé belsőségekkel bográcsban: 3850 Ft/5 dl
A város egyik legjobb étterme a Rosenstein. Náluk a tálas halászlé harcsafilével: 4500 Ft
És hogy a turistahelyeket is nézzünk: Szegedi halászcsárda a Belgrád rakparton. Vegyes halászlé: 4800 Ft/nagy adag
A kifejezetten a halas ételekre szakosodott Halkakas halbisztróban: fél liter halászlé harcsafilével: 2950 Ft
Távolodjunk el Budapesttől, és nézzük például a Víg Molnár csárdát Csopakon: halászlé harcsafilével, bográcsban: 3390 Ft/6 dl
És végül megemlíteném Érsekcsanádon a Rév csárdát. Az ő halászlevüket többször Magyarország legjobbjának választották! Mi is jártunk nálunk, és azt is megnéztük, hogyan készítik a halászlevet. Minden halászlevüket frissen főzik, télen-nyáron szabad tűz felett, bográcsban, kizárólag nyárfán. A halászlé készítésekor minden egyes apró részletre ügyelnek, áraik mégsem érik el a Fő utcában tapasztaltakat.
Halászos halászlé pontyból, házi tésztával együtt náluk: 4550 Ft
Hab a tortán, hogy megkérdeztem a Horgásztanya vendéglőben, hogy karácsonyi rendeléskor, elvitelre olcsóbb-e a halászlé, mint helyben fogyasztva, de azt a választ kaptam, hogy nem. Elvitelre tehát ugyanúgy 6000 forintot kérnek egy adag harcsahalászléért.
Kiemelt kép: Horgásztanya vendéglő/Facebook
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!