Hirdetés

Megnyílt a Hegyvidéki Ízlelő, ahol csak megváltozott munkaképességűek dolgoznak

Grillezett csirke-bruschetta

Felér egy komplett vacsival

Almás-juharszirupos BBQ csirkeszárnyak

Ezzel a fűszerkeverékkel egy BBQ szószt főzni gyerekjáték
Hirdetés

Megnyílt a Hegyvidéki Ízlelő, ahol csak megváltozott munkaképességűek dolgoznak

Hirdetés
Nagyon különleges étterem nyílt a gasztronómiailag még mindig sivárnak számító 12. kerületben. A Hegyvidéki Ízlelő egy nagyon barátságos, tágas, családbarát, menüzős étterem, ahol a vezetőkön és a séfen kívül mindenki fogyatékos. Leteszteltük az éttermet, és az alapítókkal is beszélgettünk
Hirdetés

Az első Ízlelő étterem Szekszárdon nyílt meg még 2007-ben, a Kék Madár Alapítvány kezdeményezésére. Az alapítvány célja, hogy a munkaerőpiacon hátrányban lévőknek is munkalehetőséget teremtsenek. Az étterem is egy úttörő kezdeményezésen alapul, a személyzet ugyanis kizárólag megváltozott munkaképességű emberekből áll. Ez volt Magyarországon az első ilyen étterem. Mészáros Andrea, az alapítvány vezetője és az étterem egyik ötletgazdája elmondta: az Ízlelő a legjobb cáfolata annak, hogy a sérülteket csak sajnálattal lehet megközelíteni. Az alapítvány legfőbb célja éppen az, hogy megváltozzon a társadalmi kép a fogyatékosokról. (Az ő kérésükre használjuk a fogyatékos kifejezést a fogyatékkal élő helyett.)

hegyvidéki ízlelő
Fotó: Mudra László

Andrea Hollandiában tanul szociológiát, és ott tapasztalta meg, hogy a fogyatékosok ugyanúgy teljes tagjai tudnak lenni a  társadalomnak, mint az egészséges emberek. Ennek egyik alapja például, hogy számukra is élhető legyen a város, és lehetőség szerint dolgozhassanak is. Hazatérve ezért eltökélt szándéka volt, hogy nyit egy éttermet, ami bebizonyítja, hogy a fogyatékosokat nem csak sajnálni lehet.

Fotó: Mudra László

“Az volt az álmom, hogy a fogyatékos és az egészséges emberek minden nap természetes körülmények között találkozhassanak. Itt megfordul a helyzet nem mi vagyunk a segítők, hanem mi vagyunk azok, akiket kiszolgálnak a fogyatékos emberek. Ha minden nap be tudnak jönni dolgozni, és nem ők szorulnak segítségre, hanem éppen ellenkezőleg, segítenek másoknak, akkor jobban is érzik magukat. ” – mondta el a megnyitón Andrea.

A Kék Madár Alapítvány nehéz utat választott, hiszen az első éttermet nem a fővárosban nyitotta meg, és nem sokan hittek benne, hogy működni fog. Ám annyira népszerű lett, hogy már egy év múlva bővíteni kellett a konyhát, majd három év múlva a 24 férőhelyes étterem már kicsinek bizonyult. Így hitelből vettek egy másik épületet és 2014-ben immár egy 100 férőhelyes étterem tudott megnyílni Szekszárdon. Ezután kezdtek el gondolkodni azon, hogyan tudnák más városokba is kiterjeszteni ezt a modellt.

Nem csak ebédmenü, szendvicsek és tekercsek is vannak. Fotó: Mudra László

Mint Andrea elmondta, a 12. kerületi önkormányzat nagy örömükre az első perctől kezdve nyitott volt az együttműködésre. Az ötlettől a megvalósításig azonban nagyon hosszú idő telt el. Az önkormányzat ugyanis a saját épületében adott helyet az új Ízlelőnek, ezzel pedig azt vállalta, hogy alaposan átalakítja a helyet, ahol korábban okmányiroda működött.

Fotó: Mudra László

“Nem kis feladat volt megtalálni azokat a fogyatékos embereket, akik szeretnének itt dolgozni. Ebben a Családsegítő szolgálat, az Aura, autistákat támogató szervezet valamint  a Máltai Szeretetszolgálat volt a segítségünkre“ – mondja Andrea. Ezek után a kiválasztottaknak vendéglátóipari képesítést kellett szereznie, ami szintén nem volt egyszerű, hiszen ehhez kellett találni egy akadálymentes szakkonyhát. Az itt dolgozókat végül el is kellett szállásolni, így nyílhatott meg végül a Hegyvidéki Ízlelő. Jelenleg az étteremben 15 megváltozott munkaképességű ember, autizmusta, valamint mozgás- és értelmi sérült tud dolgozni.

Fotó: Mudra László

Az Ízlelő étterem menüzős rendszerben működik, egyelőre 11-től este hétig vannak nyitva, ebédmenü 11 és 15 óra között kérhető. Később pedig az úgy nevezett terasz menü rendelhető, azaz szendvicsek és különböző tekercsek. Mint Andrea elmondta, a minőségből nem engednek, csak a legjobb, lehetőleg helyi alapanyagokat használják, és aki kipróbálja, tapasztalja majd, hogy egy átlagos kifőzdénél itt sokkal többről van szó.

Fotó: Mudra László

Semmi nincs túl bonyolítva, de azért nem az átlagos menzás ételekkel találkozunk. Külön érdekesség, hogy a szekszárdi és a budapesti étteremben mindig ugyanaz a menü. A, B és C menüből lehet választani, mi májgombóclevest próbáltunk, utána mátrai borzaskát fokhagymás tejföllel és salátával, valamint túrós daragombócot gyümölcsszósszal. De vannak ennél különlegesebb fogások is, mint a wasabis zöldborsókrémleves, a ketchupos-mézes csirkeszárny, vagy a falusi rakott padlizsán. Nem csoda, hogy a környékbeliek már pár nap alatt ideszoktak.

Fotó: Mudra László

A kétfogásos menü ára 1500 Ft, de lehet venni 10 alkalmas bérletet, így 1290 Ft-ra jön ki rgy rbéd. Szombaton a családokat várják főleg, számukra a szombati, családi menü 2100 Ft. Az ételeken kívül pedig remek limonádék, házi szörpök, magyar kézműves sörök, borok és minőségi kávé várja a teraszra tévedőket.

Hegyvidéki Ízlelő, Böszörményi út 23-25.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?