Hirdetés

Óbuda legújabb gyöngyszeme, a Kovászos Étterem

Hirdetés

Óbuda legújabb gyöngyszeme, a Kovászos Étterem

Hirdetés
Öt éve készítette első kovászát Alice Rance és Gellén Attila Angliában. Azóta a pár folyamatosan eteti „közös gyereküket” - ahogy az angol származású Alice fogalmazott -, és ma már több ezer kilométerre előző otthonuktól, a Budapesten újonnan nyílt éttermük is erről kapta nevét: Kovászos Étterem
Hirdetés

Alice és Attila útjai egy angliai étteremben keresztezték egymást. Mindketten ugyanazon a helyen dolgoztak. Régi közös álmuk volt egy étterem nyitása, és úgy érezték, ez Budapesten válhat valóra, ezért egy éve fogták magukat, valamint ötéves kovászukat, és visszaköltöztek Attila szülőhazájába. Az alig két hónapja nyílt étteremben mindössze ők ketten végeznek minden feladatot. Attila viszi a konyhát, Alice – aki megdöbbentően jól beszél magyarul – pedig a felszolgálás mellett minden mást intéz, amit egy étterem üzemeltetése megkíván. 

KOVÁSZOS ÉTTEREM

A Kovászos Étterem valahol a hagyományos éttermek és a kifőzdék között félúton helyezkedik el. Koncepciója a frissességen, a minőségi alapanyagokon és s folyamatos megújuláson alapszik. A könnyen átlátható étlapról a világ legkülönbözőbb tájainak klasszikus ételei köszönnek vissza. Öt előétel, hét főétel és három desszert közül választhatunk. Szinte mindent ők maguk készítenek helyben, köztük kovászos kenyerüket is, melyet vendégváró falatként kínálnak kellemesen krémes, sózott vaj kíséretében. A kenyér igazán finom, ropogós héja, tömör belseje és illata megváltás volt korgó hasunknak.

kovászos kenyér

Több ételt is megkóstoltunk, és bevallom, mindegyikkel tökéletesen elégedettek voltunk. Görögdinnyét kértünk előételnek, amely szójaszószban pirított napraforgómaggal és egy különleges dresszinggel készült, ez utóbbi sumacból – török fűszer -, lime-léből és egy kis sóból tevődik össze (1400 Ft). Ebben a pácban pihen a dinnye vákuumozva 24 órát a hűtőben.

Kovászos étterem

Ajoblanco krémlevessel folytattuk a sort, amely egy hideg spanyol fogás (1250 Ft). Mandula és fokhagyma az alapja, amit cukor- vagy mézdinnyével, vagy pedig szőlővel fogyasztanak. Mi most mézdinnyegolyókkal kaptuk. Én még sosem kóstoltam ajoblanco levest, ami igen nagy hiba volt részemről, hiszen egészen elképesztő élmény volt!

Ajoblanco

Hong Kong-i Xo tésztát garnélával (3250 Ft) és házi burgert (2500 Ft) választottunk főételnek. Az Xo tészta egyike Hong Kong tradicionális ételeinek. Tagliolini tésztával készült, és egy gazdag ízvilágú, házi szósszal érkezett, melynek alapja: salottahagyma, chili, fokhagyma, szárított garnéla, garnélapaszta és füstölt sonka. A tetején friss koriander, újhagyma és salottahagymachips gazdagította az élményt, valamint egy sous vide technológiával készült lágy tojást is kapott. 

Xo tészta

A hamburgerük is egy igazi ízrobbanás volt. Bár a bucit nem ők készítették, de minden más alkotóelem az ő nevükhöz fűződik. A húst 70% marhalapockából és 30% faggyúból gyúrták össze, ahogy kell. Cheddar sajt és ropogósra pirított bacon volt még benne, mellette pedig saját chipotle szószuk, finom hasábburgonya és csemege uborka. Mondanom sem kell, hogy ennyi kiadós étel után már nem jutott hely a desszertnek, de olyan kellemes élményben volt részünk mind az ételek, mind Alice és Attila személyének köszönhetően, hogy minden bizonnyal hamarosan visszatérünk. 

Hamburger

Ebédidőben (11:30-15:30) két fogás 2650 Ft-ba kerül, 1-2 étel kivételével, amelynél plusz 850 Ft-tal kell számolni. Hamarosan pedig már vacsorázni is betérhetünk hozzájuk.

Cím: Bécsi út 57-61. Budapest 1036

Fotók: Bokor Brigitta

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?