A nyitás nem hasraütésszerűen történt, a családi helynek természetesen van thaiföldi kötődése. Egy magyar-thai házaspár nyitotta az éttermet, és az élet szépsége, hogy a hétvégén már a fiuk szolgált ki minket az étteremben.
Házias thai konyha a pesti belvárosban
Az étterem igazán hangulatos, bár trendinek egyáltalán nem mondanám. Kedves, otthonos hangulat fogad, nagyjából olyan, mint a kezdetekben. Bár az évek során a Parázs thai étterem a város több pontján is jelentkezett, végül az eredeti helyszínen, a Jókai utcában működnek ma is. A thai ételek a teljes ismeretlenségből robbantak be a magyar köztudatba a kétezres évek elején, és mára tulajdonképpen az egyik legnépszerűbb konyha lett itthon a kínai mellett. Ennek oka nyilván a visszafogott ízvilág is – a thai konyha ugyanis a többi keleti konyha mellett kevésbé csípős.
A másik legfontosabb ok azonban az, hogy maga a thaiföldi utazás is sokkal elérhetőbb lett, egyre népszerűbb úti cél ez az ország, és így egyre többen ismerték meg a thai gasztronómiát. A Parázs Presszó vállaltan a háziasabb vonalat képviseli, thai szakácsokkal dolgoznak, és próbálják inkább a thai otthonok ízeit az asztalra varázsolni.
Hivatalos ajánlás
Egy étterem autentikusságát nyilván le lehet mérni azon, hogy mennyire látogatja a helyet az adott népcsoport – nos, úgy láttam, a Parázs Presszót nagyon. Gyakorlatilag az étterem felét lefoglalta egy thai csoport, és közben érkeztek a külföldi turisták is. Látszik, hogy van kultusza ennek a helynek. Ezt segítheti a falra kifüggesztett Thai Select tanúsítvány is.
A Thai Select kitüntetés a Thaiföldi Királyság Kereskedelmi Minisztériuma által kibocsátott tanúsítvány, ami biztosítja az autentikus ízeket és a barátságos vendéglátást. Magyarországon mindössze négy, ilyennel rendelkező étterem van, a Parázs mellett még a Tom Yum, a Green Thai és a Bangkok.
Az étlap zavarba ejtően hosszú, de ezt amúgy a távol-keleti éttermek esetében már megszokhattuk. Csak levesből közel húszféle van, a főételeket pedig el sem kezdtem megszámolni. Nyilván van olyan, amiben csak a hús más, vagy éppen kérhető hallal vagy rákkal is.
Bőséges thai választék
Némi gondterhelt lapozgatás után kiválasztottunk egy levest, egy előételt és két főételt. A főételeken belül egyébként külön kategóriát képeznek a sült tészták, ami nem véletlen, az utóbbi időben ugyanis a pad thai az egyik legnépszerűbb étel lett. Ha már népszerűség, bevallom, én is ezt választottam, nagyon szerettem volna letesztelni, milyen a Parázsban a pad thai, meg amúgy is nagyon szeretem.
Levesként egy Kuetiao érkezett, ami egy hagyományos thaiföldi húsleves rizstésztával, nagyon hasonlít a pho leveshez. A leves volt a Parázsban a leggyengébb láncszem, nem volt túl karakteres íze, ennél nagyobb baj azonban nem volt vele. De az utóbbi időben annyi pho levesező nyílt a városban és annyi helyen fejlesztették tökélyre ezt a műfajt, hogy már nehezebb megütni az ingerküszöböt.
Kifejezetten zseniális volt azonban az előétel, a Tempura Kong, azaz bundában sült rákok édes chilimártással. Ez lett végül a kedvencem, nem tudtam betelni vele. Nagyon jó volt hozzá a mártás és a rák bundája is. A két főétel is teljesen rendben volt. A pad thai valóban kissé más, mint ahogy máshol megszoktam, nagyon enyhén csípett és szuper volt hozzá a sok ropogós mogyoró. Én csirkével kértem, de bármilyen hússal vagy rákkal lehet.
De mi is az a pad thai?
A pad thainak egyébként nincs pontos, meghatározott receptje, a thai sült tésztának mindössze a hirtelen sütés és a szárított rizstészta az elengedhetetlen kelléke. Általában tojással és halszósszal vagy szójaszósszal sütik meg nagyon gyorsan, és bármilyen zöldség és hús kerülhet mellé. (Bár hús inkább csak nyugaton kerül az ételbe.) A gyorsaság egyébként minden thai kajának fontos eleme, a legtöbb étel közel öt perc alatt készül el. Kóstoltam még egy Pad Krapao nevű fogást is, ami számomra azért volt érdekes, mert darálva került bele a sertéshús. Sok bambusszal és gyömbérrel érkezett. Ennek sokkal izgalmasabbnak találtam egyébként a fűszerezését, mint a pad thainak.
Az ételek csak enyhén csíptek, persze el tudják készíteni nagyon csípősen is, ha úgy kéritek. Jólesett mellé a melegben egy thai sör. Összességében nagyon kellemes, de nem kiemelkedő élmény volt a Parázs Presszó. Még ha azt nem is sikerült megfejtenem, hogy miért hívják presszónak, és talán a dizájn felett is eljárt az idő, de éppen ez adja a hely otthonosságát és kuckósságát.
Szereted a halat?
Én az árakkal abszolút elégedett vagyok, négyezer forint körül van a legtöbb főétel, persze a marhahús meg a hal- és rákételek drágábbak. Nagyon-nagyon széles egyébként a halas választék is, tudom, hogy földhözragadt módon én is pad thait ettem, de ha szeretitek a halat, próbáljátok ki ezeket a fogásokat is! Én a rákos-currys-ananászos sült rizs kesudióval és mazsolával nevű fogásért még egészen biztosan vissza fogok térni. Ebédmenüre is érdemes hozzájuk menni, két fogás 2800, három pedig 3500 Ft.
Parázs Presszó
Cím: 1066 Budapest, Jókai u. 8.
Ha a tetszett a Parázs Presszó thai étteremről szóló cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!