A Petit Tourage Pâtisserie helyén korábban egy zöldséges működött, viszont a járvány alatt bezárásra kényszerültek. Mivel a közelben laktam, gyakran mentem el a helyén épülő-szépülő üzletecske mellett, és mindig kíváncsian vártam, mi sül ki belőle. Legnagyobb örömömre valóban sülnek benne a dolgok, ráadásul nem is akármik: autentikus francia péksütik!
A Petit Tourage története
Az eredetileg jogász tulaj, Karvai Norbert egy másik hely, az egy sarokkal arrébb található cukrászda- és brunch-stílusú reggelizőhelyként működő Mon amie raktárának szánta a helyet, mert kezdett szűkös lenni a meglévő üzlet, aztán beütött a covid… Így gondoltak egyet, és raktár helyett egy pöttöm, ámde 100%-ban elvitelre specializálódott, covidbiztos kis helyet nyitottak belőle.
Milyen a pékáru a Petit Tourage-ban?
Norberték alapvetően tortákkal és cukrászati termékekkel foglalkoztak, a pékáru vonal jóval később, ám annál nagyobb lelkesedéssel tört be az életükbe.
“A nyugdíjas pihenés után kerestem valamit, egy hobbit, amivel elfoglalom magam: így jött a pék vonal” – meséli Norbert.
Mindent saját kezűleg készítenek a cukrászüzem falai közt, maximálisan odafigyelve, hogy az alapanyagok a lehető legautentikusabb forrásból származzanak. Nemcsak a vaj vagy a krémek, de a liszt is francia. A desszertekért és tortákért Urbán Gábor mestercukrász a felelős, minden más Norbert keze alatt fut át, aki önszorgalomból, autodidakta módon sajátította el, hogyan kell szakszerűen hajtogatni, és gyúrni a tésztát.
“Az internetről bármi megtanulható, ha az ember elszánt” – magyarázza.
Az előkészített pékárukat végül helyben sütik meg, naponta akár több adagot is, ha lefogyna a készlet. Így garantáltan mindig friss finomságok várnak, noha néha előfordulhat, hogy kicsit várni kell, ha épp üres a pult.
Kóstolás, mon amie!
Amatőr módon reggeli után érkeztem, de a helyben fogyasztás az aprócska helyen amúgy is kényelmetlen. Elvitelre kaptam egy “kis” ízelítőt, milyen is lehet az igazi francia életérzés, zseniális francia péksütikkel az Eiffel-torony tövében. Alapvetően kelt (pâte viennoise) és leveles tészta (pâte feuilletée), valamint tarte tésztán alapuló (pâte sucrée, sablée, brisée) finomságok jelentik a pékárukat, amit aprósütikkel és – a beachbody végleges romba döntésének érdekében – 4 szelet tortával fojtottam le.
Egy finom, puha kelt tésztának nincsen párja, ami a klasszikus francia mód szerint 3-szor, míg a levelesek 6-szor vannak hajtogatva (tourage), és megfelelő ideig pihentetve, hogy végül az eredmény magáért beszéljen. Minden termék 100%-ban tartósítószer-mentes. Népszerű különlegesség az észbontóan finom Galette. Ez egy omlós, vajas tészta, melyet gyümölcsös és krémekkel töltött verzióban is készítenek.
A töltelékek és a krémek nincsenek telenyomva cukorral, így nem cukorsokk és kajakóma a végeredmény egy Petit Tourage-os reggeli után. Lehet, hogy ez a francia nők csinos alakjának titka? Azért persze fontos a mértéktartás. 🙂
Egy régi kedvenc, a pisztáciás csiga ismét levett a lábamról, nemcsak az omlós, de mégis könnyed kelt tésztával, hanem a fantasztikus, nem túlédesített, inkább harsogóan pisztáciaízű krémmel is. (Ár: 490 Ft)
A croissant-ok közül a mandulás is díjnyertes lehetne, de a natúr már közel jár a tulajdonos célkitűzéséhez, ami nem kevesebb, mint Közép-Európa legjobb croissant-jának előállítása.
A hely slágertermékeinek számító sós aprósütik – sajtos pogácsa, sajtos rúd és sajtos masni – méltán népszerűek. Ahogy a képzeletbeli francia nagynénénk készítené, kellőképpen roppanós, de mégsem fojtóan száraz. Egy szóval: abbahagyhatatlan. Nem véletlen a francia vaj és liszt kettőse, ez nem a megúszós, margarinos fajta. Rendelésre is készítenek, 4900 Ft/kg-os egységáron.
Az aprósütik közül a csupacsokis keksz vitte a pálmát, bár a pálmalevél is kifogástalanul hozta a kötelezőt. A rikító színű macaronoktól picit tartottam, de semmi műíz nincs bennük, csak az ételfesték szaladt meg. Csukott szemmel ki lehetett találni, melyik az epres, annyira intenzíven érződik a friss gyümölcsíz. (Ár: 350 forint/db)
A tortákat is vétek lenne kihagyni a felsorolásból: bár eleve Eszterházy-fan vagyok, az itteni változat kiemelkedik az eddig kóstoltak közül. A piskóta szaftossága nemcsak a remek tésztának, de a diótartalmának is köszönhető, és itt sem a cukor dominált a töltelékben. Egy cukor- és laktózmentes málnás-habos-krémes sütit is kóstoltam, ami a “normál” sütik polcán is lazán megállná a helyét.
Amiből sajnos hiány volt érkeztemkor, azok a szendvicsek, de a sok ötcsillagos croissant után úgy sejtem, hogy egy kacsamousse-os croissant-szendvics házi hagymalekvárral valószínűleg megér egy misét. 🙂 Legközelebb biztosan megkóstolom azt is! Negatívumként csak a nyitvatartást tudnám felhozni, ugyanis reggel 8-kor nyitnak, így azok, akik korábban sietnek el előtte, csak álmodozhatnak egy gőzölgő, speciality kávéról.
A Bimbó út 1. szám alatt található üzlet – a korábbi tervekkel ellentétben – jó eséllyel a vírushelyzet után is velünk marad, a szemközti beülős kávézó-cukrászda pedig új pékárukínálattal kiegészülve várja majd a reggelire éhes szájakat.
Cím: 1022. Budapest, Bimbó út 1.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!