Nápolyból költözött Miskolcra, és most a város legjobb pizzáját süti
A Rossita pizzéria egyébként nem új hely, már 1998 óta működik Miskolcon, egy bejáratott étteremről van tehát szó. Én azonban tavaly hallottam róla először, a csodálatos Avasi Borangolás nevű fesztiválon, aminek nagy rajongója vagyok, és ami miatt minden májusban ellátogatok Miskolcra. Már írtam is nektek arról, hogy miért is szeretem ezt az eseményt annyira, itt tudjátok elolvasni.
Az idei Borangoláson fedeztem fel egy csodás pizzakemencét (= mentem az orrom után), annyira jó volt a pizza, hogy kétszer is visszamentem érte. Már akkor elhatároztam, hogy a Rossitába muszáj ellátogatnom. Erre most került sor, és mint kiderült, jókor érkeztem, hiszen az étterem nemrégiben esett át egy teljes megújuláson és költözött egy csodás, új kertes házba, ahol én is landoltam egy márciusi délután. És ahol nem véletlenül olyan finom a pizza, hiszen egyenesen Nápolyból érkezett egy pizzasütő mester hozzájuk.
Több mint 25 éve kemencében sül a pizza
Simkó Attila és Orbán Annamária még 1998-ban indította el Rossita nevű éttermét, és már az első pizzák is fatüzeléses kemencében sültek. Ami akkor nemcsak Miskolcon, de az egész országban teljesen egyedülálló volt. Igen kevesen vállalják be, hogy az autentikus ízvilág és a jó pizza miatt fával bajlódjanak. Attila azonban erről máig sem mondott le, az új hely egy gyönyörű és egyben óriási kemencét kapott – igaz, erre a fatüzelés mellett már az áram is rásegít. Egyszerre kilenc pizza is belefér, amire szükség is van, hiszen a Rossita mára Miskolc egyik legfelkapottabb étterme lett.
Az új hely szuper családias, ugyanakkor visszafogott és ízléses lett, ahol egy romantikus vacsira érkező pár és egy meccsnézős csapat ugyanúgy megtalálja a helyét, mint aki családdal vagy akár kisgyerekkel érkezik. Ugyanez igaz az étlapra is, bár a pizza a fő húzóerő, jó pár más étel is nagyon népszerű, ilyen az eperkrémleves, a cézársaláta vagy éppen a BBQ-oldalas is.
Egyenesen Nápolyból
A pizzához egyébként minden alapanyag Olaszországból érkezik, nemcsak a kemence volt tehát fontos a tulajdonosnak, hanem a minőségi alapanyag is. De mint mondta, azzal is tisztában volt, hogy a jó alapanyagot csak hozzáértő kezekre érdemes bízni. Így került a Rossita konyhájára Alex, aki egyenesen Nápolyból érkezett. Persze ennél a történet sokkal összetettebb, Paduraru Alexandru romániai születésű, olasz nagybátyjához ment ki tanulni és dolgozni Nápolyba. A leghíresebb olasz helyeken tanult pizzát sütni, ahol nemcsak a fatüzelésű kemence az alap, hanem az is, hogy kézzel, faládában dagasztják a tésztát. Nápolyban aztán nemcsak tanulta, de oktatta is a pizzasütést. Hivatalos oktatóként érkezett Miskolcra is, és végül itt is maradt – sőt kiválóan beszél már magyarul.
És hogy milyen pizzát süt Alex? Abban a szerencsében volt részem, hogy pizzáját éppen a pizza-világbajnokság magyar selejtezője előtti nap kóstolhattam meg Miskolcon. A versenyen Alex is indult, és teljesen őszintén mondom, nem csodálkozom, hogy harmadik helyezést ért el, – jelenleg már Olaszorságban tartózkodik a világbajnokságon. A pizzatésztához Alex egy kis teljes kiőrlésű lisztet is kever, majd 36 órát keleszti, ezután kerül a tűzforró kemencébe.
Különleges és házias ízek jellemzik a Rossitát
Nem véletlenül vésődött be a pizza emléke az agyamba és nem véletlenül mentem vissza miatta Miskolcra: a tészta tökéletes. A keddi versenyen Alex a klasszikus kategóriában indult és én is egy klasszikus pármai pizzát kóstoltam náluk. Igaz, a feltétezésében nem is mondanám ezt a pizzát annyira klasszikusnak, hiszen jól meg volt pakolva, ami a nápolyi pizzáknál nem annyira szokás.
Alex egyébként a klasszikus kínálat mellett nem fukarkodik a különlegességekkel sem, a Rossitában simán kóstolhattok királyrákos, tonhalas, csirkemelles pizzát is! Bár én maradi vagyok, és a hagyományos összeállításokat szeretem, a Rossita a kísérletezők számára is remek terep.
A tésztakínálatot ugyan még csak most tervezik teljesen megújítani, azért két szuper klasszikust kóstoltam: papfojtó, azaz strozzapreti tésztát jó csípős arrabiata szósszal, amit őszintén ajánlok, csakúgy, mint a kemencében sült gnocchit. Bár a Rossita egy olaszos kisvendéglő, azért a klasszikus konyha hívei sem maradnak eledel nélkül, a húsleves, a rántott hús, a kacsamell, a ropogós lazac vagy a már említett oldalas is ugyanúgy elérhető az étlapon. Igazi családi vendéglőről van szó tehát, nem véletlen, hogy Miskolc egyik legnépszerűbb helye, ahová foglalás nélkül már nem is lehet érkezni.
Cím: 3530 Miskolc, Meggyesalja utca 20.
Ha tetszett az Rossita cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk.