A St Andrea Restaurant nem egy hétköznapi étterem: elegáns, már-már luxusstílusa elsőre kicsit ijesztő lehet. Az árak ugyancsak felső kategóriásak, az à la carte-on kívül grand superior menü is elérhető, aminek az ára közel 40 ezer forint.
Farkaséhség helyett minőségi éhségre
Nyilvánvaló, hogy azért megy az ember (lánya) étterembe, hogy egyen és jóllakjon, viszont szerintem van egy olyan vonulata is a házon kívül evésnek, hogy a megszokottól eltérő dolgokat kóstoljunk. Nem feltétlen kell kimondhatatlan nevű halételekre vagy aranyporral szórt desszertekre gondolni. Az egyszerűen extrán minőségi és alaposan válogatott alapanyagok is kivételes fogásokká válhatnak, ha megfelelő kezekbe kerülnek. Ez a megfelelő kéz a St. Andrea Restaurant konyháján a séf: ő Kollár Endre.
„Az egyik legszebb magyar borászat, az egerszalóki St. Andrea borbirtok értékeit továbbgondolva 2015-ben Kovács Attila építész és partnerei életre hívták a St. Andrea Restaurant éttermet. Az étterem az alapítás óta a magyar fine dining meghatározó szereplője, a megbízhatóság, a lezser elegancia és a klasszikus éttermi élmények otthona.
Az Eger legszebb borai mellé kínált, magyar hagyományokat tisztelő és követő, nemzetközi szemlélettel formált fine dining ételkínálat a régióban is egyedülálló hagyományos alapanyagokra, vadhúsokra, az erdők és mezők kincseire, nagyanyáink receptjeire épít. Azokat a vendégeket szólítja meg, akik a magas minőségű alapanyagok, a modern konyhatechnológia eredményei és a fine dining szemlélet világában szeretnék a hétköznapokat ünneppé emelni” – írják az oldalukon. Megkóstoltuk, mit takar ez a valóságban!
Ezt tudja egy 5000 forintos előétel
Az őszi degusztációs menüsor tematikája az erdő, ennek mentén pedig elsősorban vadhúsok alkotják az étlap gerincét. Ehelyett én az állandó étlapról választottam fogásokat, Lizsicsár Miklós étteremvezető segítségével.
Bár a St. Andrea Restaurant menüjén senkinek sem szúrná a szemét a libamáj, Endre eltökélte, hogy az „egyszerűbb” alapanyagokból hozza ki a maximumot. Így liba- helyett kacsamájmousse szerepel az étlapon. A habkönnyű krémet meggyel, mogyoróval és madagaszkári étcsokoládéval kombinálta, ami elsőre bizarr, de az édeskés ízek tökéletes összhangot alkotnak a lágy ízű májjal.
A kínálat húsok terén (is) elsősorban a hazai vonalon mozog. A magyar tarka marhahátszínből készült tatár kapribogyóval, rukkolával és íróval érkezik. Az író egy méltatlanul elfeledett alapanyag, amit jó látni, hogy ilyen szintű helyeken újra felfedeznek – de az egész pikantériáját a torma adja meg. Ez nem a retró éttermes darált beefsteak, az tuti!
Vega, kicsit húsos és nagyon húsos főételek
A St. Andrea Restaurant étlapján nem fantázianeveket találunk: az ételek neve inkább egy felsoroláshoz hasonlít, mi mindenből áll a fogás. A cukkini egy vega főétel, füstölt tojás, harissza, labneh és matuzsálem sajt teszi teljessé. Igazi ízbomba, annak ellenére, hogy húsmentes.
Szárnyasfronton kendermagos jérce szerepel a menün, ami egy közepes, de inkább kisebb méretű hússzeletet takar. A húst cheddar sajtszósz és sült karfiol takarja, az exkluzív ízekről pedig a sáfrány gondoskodik. Ahogy a többi étel, ez sincs túlgondolva, ezáltal ad egy otthonos hangulatot. Bár nem a nagyinál ülünk a konyhában, mégsem kell feszélyezve érezni magunkat, hiszen minden alapanyag ismerős, pontosan tudjuk, mit eszünk – csak nem ilyen formában szoktunk hozzá.
A gőzgombócnak nehéz ellenállni, ahogy a tejfölös uborkasalátának is. Hát, ha még a feltét egy angus marhanyak…! Az omlós hús istenien szaftos és pihepuha, de ezen nem is lepődünk meg: Endre és a konyhai csapat érti a dolgát.
Az italok szintén említésre méltóak: a borkínálat egyedülálló, ahogy a kiszolgálás is kiemelkedően előzékeny és udvarias.
St Andrea Restaurant: kellemes atmoszféra, ami kiszakít a szürkeségből
A St. Andrea Restaurant legnagyobb meglepetése számomra az volt, hogy teljesen elfelejtettem a lokációt. Néha elgondolkodtam: most tényleg a Nyugatitól 2 sarokra ülök, vagy a budai Vár valamelyik menő éttermében?
A St Andrea Restaurant elsősorban egy fine dining stílusú étterem, amit a Michelin Guide is ajánl: ez már alapból garancia a csodás kínálatra. Fontos, hogy fejben is felkészülten érkezzünk, és megadjuk a módját a vacsorának. Nézzük meg előre az étlapot, hogy az árak ne a helyszínen vágjanak arcon, és vegyünk fel valami csini ruhát! Aki gourmet módon érdeklődik a gasztronómia iránt, az látogasson el egy olyan nap (vagy hét) végén, amikor vágyik egy kis kényeztetésre. Aki csak italozna, annak a St. Andrea Skybart ajánlom: a mesébe illő panoráma és a széles körű kínálat nem csak egy pohárkára fog maradásra bírni.
A St Andrea Restaurant címe: 1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.
Ha tetszett a St. Andrea Restaurant cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!