Hirdetés
Green Kitchen

8 fűszer, ami nem árt, ha mindig van otthon

Hirdetés

8 fűszer, ami nem árt, ha mindig van otthon

Hirdetés
Jelen cikk szerzője egy esős novemberi napon úgy döntött, hogy ír pár keresetlen gondolatot a kedvenc fűszereiről. Pontosabban azokról a fűszerekről, amiket ha egyszer beszereztek, akkor nagyon sokáig nem lesz gondotok velük: kevés helyet foglalnak, sokáig, szinte az idők végezetéig elállnak, és mivel a fűszer az étel lelke, ezért ha sokfélét tartotok otthon, akkor semmi akadálya nem lehet annak, hogy egy spontán ötlettől vezérelve összedobjatok egy magyaros, indiai, mediterrán, mexikói, arabos, vagy akár lappföldi kaját. Számomra tök megnyugtató, hogy minden otthoni főzéshez történő bevásárlásnál, nem kell tökölnöm a fűszerekkel, mert pontosan tudom, hogy úgyis van otthon minden: szerezzétek be őket ti is!
Hirdetés

Pirospaprika

Oké, előszöris rójuk le a tiszteletköröket, meg különben sem szeretném, ha a nagymagyar érzelmű olvasók, vagy akár maga a Magyarok Nyulai Terrorszervezet felkoncolna, amiért első körben valami egzotikus fűszerről írok. De nem csak ezért került rá a pirospaprika erre a listára. Én tényleg imádom, és tényleg rettentő praktikus otthon tartani, hiszen az ember néha spontán megkíván egy jó lecsót, vagy bármilyen más magyar kaját és ezek bizony nem működnek pirospaprika nélkül. Ha nem főzünk túl gyakran paprikásokat, akkor viszont óvatosan a nagy kiszerelésekkel: agglegények számára valószínűleg nem ismeretlen a jelenség, hogy az őrölt pirospaprikába egy bizonyos idő után a moly is befészkel, és hát a paprikás moly lárva az egyik legundorítóbb dolog, amit el tudok képzelni ezen a bolygón.

Római kömény

Európában nem mondható klasszikus alapfűszernek, de tőlünk bármelyik irányban elég nagy mennyiségben fogyasztják: megkerülhetetlen fűszere az indiai, az arab, de pl. a mexikói konyhának is. Ha csak egy unalmasnak tűnő csirkemelled van otthon és szeretnéd feldobni valahogy, akkor a római kömény az a fűszer, ami bombabiztos alkotóeleme lehet a pácodnak, de egy sült répához, vagy fűszeres sült csicseriborsóhoz is remek ízesítő, arról már nem is beszélve, hogy a tökéletes hummusznak is alapfűszere.  

Szerecsendió

A Street Kitchen bázison egész szerecsendiókat tartunk és azokat reszelgetjük az idők kezdete óta, de itthon nekem porított van. Kb. 3 éve vettem egy XXL-es kiszerelést, a jó Isten se tudja miért, és már több, mint a fele elfogyott. Én minden tejszínes mártáshoz rakok egy csipettel, de a besamelből vagy a krumplipüréből sem hagynám ki.

Füstölt paprika

Teljesen furcsának találom, hogy nálunk ez a fűszer nem rendelkezik nagy hagyományokkal. Ugyanis mi magyarok mindent imádunk megfüstölni és imádjuk a fűszerpaprikát is, ennek ellenére a füstölt pirospaprika nem került be az alapvető fűszereink közé. A spanyoloknál és a mexikóiaknál viszont igen: nincs még egy olyan fűszer, ami ennyire fel tudna dobni egy ételt. Vad, füstös, ráadásul létezik csípős változatban is, ami még jobb. Én annyira imádom, hogy mostanság már a magyaros kajákba is szoktam tenni a klasszikus pirospaprika mellé egy keveset; szerintem nagyon jól illik ez a füstös íz pl. egy gombapaprikáshoz is.

Szárított zöldfűszerek

Oké, ez csalás, hiszen itt nem egy konkrét fűszerről van szó, de ennyi belefér. Oregano, bazsalikom, kakukkfű: nekem ez az a zöldfűszer trió, ami mindig van itthon. Agglegények számára ismerős lehet az élethelyzet, amikor ennél valamit este 10-kor, de konstatálod, hogy csak egy hitvány csomag spagettid van otthon. Na ezért jó alapvető, nem romlandó dolgokat otthon tartani, mert ha van egy konzerv paradicsomod otthon, egy kis fokhagymád ÉS szárított zöldfűszereid is, akkor ebből egy meglepően finom vacsorát tudsz összedobni. 😀

Babérlevél

Lassan készülő raguk és finom levesek régi nagy barátja ez a fűszer. Bár alapigazság, hogy soha ne bízz meg olyan emberben, aki azt állítja, hogy egy vak teszten meg tudja állapítani, került-e babérlevél a bolognaiba vagy sem, de ennek ellenére mi sosem hagynánk ki belőle. De semmilyen lassan rotyogó húsos ételből (lásd.: osso bucco) vagy a tárkonyos ragulevesből sem hiányozhat.

Fahéj

Nem vagyok egy nagy sütisütő alkat, de ha mégis ellenállhatatlan vágyat érzek egy gyors sütésre, akkor abból valószínűleg almás crumble vagy cobbler lesz. De nem csak ezekhez, hanem bármilyen almás, vagy szilvás édesség elmaradhatatlan fűszere a fahéj, de még a legunalmasabb reggeli zabkását is rettentően fel tudja dobni. Sőt, kövezzetek meg, de akár teába, vagy kávéba is bele lehet tenni. Én kb. évente 3 kávét iszom, de akkor mindig rakok bele fahéjat és marha finom. Ezek mellett pedig sok izgalmas, fűszeres ételhez is tökéletesen passzol, pl. az alap Street Kitchen chilis babba is tettünk némi fahéjrudat.

A fantasztikus fűszerek listáját a végtelenségig lehetne folytatni: ott van még a kurkuma, a porított gyömbér, kardamom, tárkony, csillagánizs, borsok ezernyi fajtája és még sorolhatnám. Szóval nyilván mindenkinek megvannak a maguk kedvencei, de ez a néhány alapfűszer már tökéletesen alkalmas arra, hogy a világ különféle égtájakról származó ételeit elkészítsétek otthon. Ráadásul szerencsére egymással is kompatibilisek, hiszen a felsorolt fűszerek gyakran találkoznak egymással különféle fűszerkeverékekben. Cikksorozatunk következő részében ezekkel a keverékekkel fogunk, foglalkozni.

Az 1., 4., 5. és 6. képek forrása: Pixabay

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások