Egyértelműen úgy tűnik, hogy mindig nagy izgalommal követitek Az ország tortája versenyt, ezért mi is lelkesen beszámolunk nektek az eseményről. Ahogyan tettük például nemrégiben is, mikor az idén döntőbe jutott tortákról írtunk. A győztest mi is minden alkalommal lelkesen megkóstoljuk, aztán elemezzük, majd megosztjuk veletek a véleményünket. Volt már olyan ország tortája az elmúlt években, ami nagyon ízlett, és olyan is, ami egyáltalán nem.
Szatmári szilvatorta
Ez a torta még az országtorta-időszak hőskorában robbant be a köztudatba, a verseny első időszakában. Amikor még mindenki igyekezett kipróbálni ezeket a süteményeket, hiszen tényleg kevés volt az újdonság a cukrászdákban. Éppenhogy elkezdett terjedni az újhullám, és nagyon sok helyen még csak a klasszikus sütemények sorakoztak a hűtőpultban. De azok sem jó minőségben.
Ma már talán jogosan érezhetjük, hogy az országtorta-verseny felett eljárt az idő, hiszen küldetését betöltötte: a cukrászat az elmúlt években teljesen megújult, teret nyertek a könnyű, újhullámos és a mentes desszertek is, miközben a hagyományos sütiket is egyre jobb minőségben kóstolhatjuk.
A Szatmári szilvatorta azonban újdonságnak számított, és elsőként hívta fel a figyelmet a hazai alapanyagok fontosságára. A torta jellegzetessége az aszalt szilva, a piskóta és a zöld marcipán. Hogy a torta receptje nagyon jól működik, azt mutatja, hogy 15 év után is több cukrászdában kapható.
Szatmári szilvatorta, 2008, alkotó: Zila Kávéház
Kecskeméti barackos kölestorta
Őrületes újdonságnak számított kölest használni egy tortában, és ez elsülhetett volna akár rosszul is, de kifejezetten jól sült el (vagyis ki 🙂). A köles egy régóta használt, mondhatjuk, hogy ősi magyar gabona, amivel gyakran a búzát helyettesítették. Ráadásul gluténmentes! A sárgabarack szintén egy nagyon jellegzetes magyar gyümölcs, amivel gyakran találkozunk süteményekben, gondoljunk csak például a Rákóczi-túrósra. Amúgy ez a kölestorta is arra hajaz, hiszen a vaníliával és citromhéjjal felfőzött köleslapra túró és tojás keveréke került. Na meg a tetejére jó sok sárgabarack.
Érdekesség, hogy ezt a tortát a Zila Kávéház készítette, mert a Szatmári szilvatorta után megkeresték őket Kecskemétről, hogy a kecskeméti barack is van olyan híres, mint a szatmári szilva. Ehhez társult a köles, ami miatt a torta kissé megosztóra sikerült, de nálunk abszolút siker volt.
Kecskeméti barackos kölestorta, 2011, alkotó: Zila Kávéház
Őrség zöld aranya
Azt hiszem, senki nem száll vitába velem, amikor azt mondom, hogy a leghíresebb ország tortája, amit tényleg mindenki, de mindenki ismer, az az Őrség zöld aranya. Ez is a mai napig kapható szinte minden cukrászdában, hatalmas rajongótábora van, mi is közéjük tartozunk. A köles után az Őrség zöld aranyában használt tökmag is igen újítónak számított, arról nem is beszélve, hogy az ember ritkán lát zöld süteményt.
Ez a torta nemcsak a tökmag, hanem az alkotók, Szó Gellért és Szó Dániel karrierjét is elindította. A Szó testvérek azóta már az ország egyik legsikeresebb pékség-cukrászdáját működtetik szülővárosukban, Salgótarjánban és Balatonkenesén is. Ebben a cikkben be is mutattuk őket bővebben. Azért a torta ízében nemcsak a tökmag, hanem a fehér csoki és a málna is dominál.
Őrség zöld aranya, 2018, alkotó: G&D Kézműves Cukrászda
Pöttyös Panni
2012 óta Az ország tortája verseny mellé csatlakozik Az ország cukormentes tortája is, ami nagyon fontos kezdeményezés, hiszen minden évben felhívja a figyelmet a cukorbetegséggel élők problémáira. Nagy előrelépés, hogy most már számukra is készül torta. Ráadásul a cukormentes torta nagy ugródeszka volt a mindenféle mentes sütemények elterjedéséhez, így teret nyertek a laktóz- és a gluténmentes sütemények is.
A Pöttyös Panni mentes tortaként is többünk kedvencévé vált a szerkesztőségben. Alkotója, a Zazzi Cukrászda szintén az egyik nagy kedvencünk volt, sajnos azóta ők már nem működnek, pedig az újhullámos cukrászdák hazai meghonosítóinak egyike voltak. A málna édes és a szilva savanykás íze remekül kiegészítette egymást ebben a süteményben.
Pöttyös Panni, 2017, alkotó: Zazzi Cukrászda
Napraforgó
Napraforgómagot használt az alkotó, azaz Fodor Sándor, a Habcsók Cukrászda tulajdonosa ebben a süteményben. Ami szerintünk az egyetlen kiemelkedő sütemény az elmúlt évekből.
A tortáról így emlékeztünk meg: „Az olajos magvas téma nem nehezíti el a tortát, nem a tévé előtti, unott szotyizás jut róla eszünkbe, az ízhatás friss és üde marad. A pörkölt napraforgómag füstössége kevésbé intenzív, ellenben a napraforgó mennyiségére nem lehet panasz. Alulra durvára vágott napraforgómag került mennyei csokirétegben. Az egész tortának ez a legédesebb pontja. A felette lévő szint tulajdonképp semleges, piskótaszerű, de nagyszerű alapot ad a lééényegnek! Ami nem más, mint egy ultrakönnyű, szuperlégies joghurtos körtezselé.” Na ki az, aki ezek után nem kívánta meg?
A Napraforgóra is igaz az, ami minden ország tortájára: hogy csak természetes alapanyagokat tartalmaz. Ha megfogadtok egy tanácsot, akkor az országtortákat, ha tehetitek, mindig az azokat eredetileg kitaláló cukrászdában kóstoljátok, hiszen hiába az egységes recept, sajnos sokan nem úgy készítik el a tortát, ahogy az alkotó megálmodta. A Habcsók Cukrászdában mi is jártunk, a cikket itt tudjátok elolvasni.
Napraforgó, 2021, alkotó: Habcsók Cukrászda
Ha tetszett az ország tortája cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!