Hozzávalók
A tésztához
- 160 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 160 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor (8 g-os kiszerelés)
- 2 db tojás
- 60 g tejföl
- 1 csipet só
- 450 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 10 g sütőpor
A töltelékhez
- 800 g mag nélküli fekete szőlő
- 90 ml szőlőlé
- 3 db tojássárgája
- ½ rúd vanília
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek étkezési keményítő
A tetejére
- 1 ek porcukor
Szőlős pite
Hozzávalók
A tésztához
- 160 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 160 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor (8 g-os kiszerelés)
- 2 db tojás
- 60 g tejföl
- 1 csipet só
- 450 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 10 g sütőpor
A töltelékhez
- 800 g mag nélküli fekete szőlő
- 90 ml szőlőlé
- 3 db tojássárgája
- ½ rúd vanília
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 ek étkezési keményítő
A tetejére
- 1 ek porcukor
A szőlős pitéhez a tészta hozzávalóit egy üstbe tesszük, és sima tésztát gyúrunk belőle. Elfelezzük, mindkettőt fóliába csomagoljuk, és 30-40 percre hűtőbe rakjuk.
Közben a töltelék hozzávalóit egy lábasba tesszük, összekeverjük, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük, mintha pudingot készítenénk. Miután megpihentek kicsit a becsomagolt tésztáink, lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretére nyújtjuk. Az egyiket belerakjuk a tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ezután belesimítjuk a szőlőtölteléket, rátesszük a másik tésztalapot, és visszatoljuk a sütit a sütőbe, cirka 30 percre, amíg szép aranybarna lesz a teteje. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl a piténk, és csak ezután szeleteljük és porcukrozzuk.
- Elkészítési idő: 25 perc
- Pihentetési idő: 30-40 perc
- Sütési idő: 30 perc
Ha tetszett a szőlős pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!