A Sziget idén több újítással is készült gasztrofronton, ilyen például, hogy bővítették a nemzetközi ételek felhozatalát, a megszokott mexikói és kínai konyha mellett például találkozni brazil, indonéz vagy akár szerb egységekkel is. A különböző ételintoleranciákkal küzdőkre is gondoltak, a korábbinál nagyobb a vegán, laktóz- vagy éppen gluténmentes kínálat is. A tavalyi évhez hasonlóan idén is udvarokba tömörülnek a helyek, hogy nyugodtabb körülmények között lehessen étkezni.
Izgalmas újítás, hogy (a VIP kivételével) minden vendéglátóegységnek kínálnia kell egy 2500 Ft alatti opciót is. Ez meglepő húzás a Szigettől, de kétségtelen, hogy tavaly sem volt könnyű pénztárcabarát módon megúszni a kajálást. A fesztivál területén belül egyébként több helyen található ivóvízállomás, ami szerintem mindig hatalmas pozitívum a fesztiválokon.
Könnyű elveszni a széles kínálatban
A vendéglátóegységek ételudvarokba tömörítve találhatók, amelyből 11 van a fesztivál területén belül, mintegy 100 vendéglátóegységgel. Két udvar vöröshús-mentes, hiszen a szervezők kiemelt hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, de a nemzetközi helyek is csoportosítva vannak. Az egységeknek egy hétpontos kritériumrendszer több pontjának is meg kell felelni fenntarthatóság szempontjából, ami vonatkozhat az evőeszközökre és csomagolóanyagokra, az alapanyagokra vagy éppen a hulladékkezelésre is.
Budget food, azaz 2500 Ft alatti kaják
Érdekes koncepció a pénztárcabarát ételek bevezetése, azonban azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb helynél ez inkább csak köret jellegű kaját takar. Ugyan vannak helyek, akik próbálják kreatívabban megoldani, és nem csak mirelit krumplit adni, de sajnos azt tapasztaltuk, hogy ez a szabályozás nem mindenhol úgy működik a gyakorlatban, ahogy az ideális lenne. De összehasonlításképp: a pizzaszelet (amit idén is a Pizza and Pizza nevű hely szolgáltat) és a klasszik hot dog is 2500 Ft-ba kerül. Ha egy kiadósabb ebédre vagy vacsorára vágyunk, nem nagyon fogjuk 4500 Ft alatt megúszni.
Nemzetközi felhozatal
Legjobban az indonéz kajákat kínáló Asli nevű hely izgatta a fantáziánkat, hiszen nem egy megszokott fesztiválkaja, és összességében ritkán találkozni ezzel a konyhával itthon. A mogyorós csirkesatay az ismertebb ázsiai kaják közé tartozik, de a rica nevű csípős csirkehúsról szerintem sokan nem hallottak még, 4000 és 4500 Ft-ba kerültek. Az előbbi nyársra húzott, fűszeres csirkekockákból állt egy jó adag mogyorószósszal meglocsolva, utóbbi pedig többféle csípős paprikából készített csirkés ragu volt. Mindkettőhöz rizs járt köretként, erre pedig friss zöldségek kerültek. A friss vöröshagyma nekem eléggé furcsa volt, hiszen nem hinném, hogy bárki szívesen bulizná végig az estét hagymaszagúan. Az Asli egyáltalán nem megszokott kaját kínál, de ha különlegesebb ízekre vágytok, jó választás lehet.
Ha nemzetközi kaják terén valami másra vágynátok, érdemes alaposan körbenézni, hiszen található a kínálatban japán sushi, görög gyros, mexikói burrito vagy akár francia raclette is. A Raclette by Lili szendvicseket és tálakat is kínál, mindegyiknek fontos eleme az olvadó, nyúlós francia sajt. Ez is különlegesebbnek számít fesztiválviszonylatban, de egyszerű fogyasztani, és hát ki ne szeretné a sajtot?! A pultban azt a fun factet is megosztották velünk, hogy az idei fesztiválra összesen 70 darab 6,5 kg-os guriga sajttal készültek, ami nem kis mennyiség.
Az olasz konyha szerelmeseinek az a rossz hírem van, hogy a Digó nápolyi pizzáit sajnos csak a VIP szektorban kapni, szintúgy, ahogy a népszerű 101 Bistro vagy a Yama Budapest ázsiai kajáit.
Klasszik fesztiválkaják
Talán hot dogos kocsiból és pizzaárusból látni a legtöbbet, de a gyrososok és a hamburgert kínáló egységek szorosan követik őket. Ha gyrosra vágynátok, a Merakit érdemes meglesni, többször teszteltük már őket, és szerencsére egyszer sem kellett csalódnunk, ha pedig egy lángos esne jól, a Fecsketető food truckjához mindenképp látogassatok el, kedvencnek számítanak az SK szerkesztőségében.
Ha bevált budapesti helyeken ennétek, mint a Zing Burger vagy a Crunchy, magasabb árakra készüljetek, mint amit az üzletekben megszoktatok, hiszen 3600 Ft-nál kezdődnek a burgereik, de cserébe tudhatjátok, hogy milyen minőségre számíthattok. Szendvicsezők, burgerezők között nekem személyes kedvencem a The Grilled Piggy nevű hely, azonban most újdonságként a Smokey Monkies BBQ-t próbáltam ki. Fő profiljuk a pulled pork, de csirkés és kolbászos szendvicset is készítenek. Az alap adag 150 g lassan sült sertéshúst tartalmaz (4490 Ft), de kérhető 250 g-os verzióban is (5990 Ft). A jalapeno plusz 490 Ft bele, alapból csak coleslaw salit, cheddart és választható BBQ szószt tartalmaz a hús mellett. Ha a Smokey Monkies BBQ-nál ennétek, ajánlom a szilvás BBQ szósz kipróbálását, különlegessé teszi a szendvicset, minket eléggé megnyert magának. Szerintem a normál adag is bőven elég, a nagyobb ideális lehet akkor, ha inkább feleznétek.
Édes levezetés
Az édesszájúaknak általában nehezebb dolga van a fesztiválokon, hiszen a kínálat kimerül kürtőskalácsban és churrosban. Természetesen itt is megtalálható mindkettő, azonban különlegesebb a Cake to go nevű hely, igazán egyedi sütikreálmányaival. Amikor először elsétáltunk előtte, csodálkoztam is, hogy mit keres borsófőzelék és húsgolyó egy sütis hely hűtőjében, csak később esett le, hogy a becsapós kinézet ellenére minitortákat kínálnak. Az egyszemélyes borsófőzelék és spenót 2990 Ft-ba kerül, de ha többen is megkóstolnátok, négyszemélyes bolognait vagy húsgolyós tortát is választhattok. A fondant alatt kakaós piskóta és csokikrém bújik meg, nekem picit száraz volt, de az tuti, hogy a Sziget egyik leglátványosabb egységéről van szó. Ha jeges hűsítőre vágynátok, akkor találhattok fagyit és jégkását különböző árusoknál, de láttunk piňa coladás vattacukrot is.
Egyszer mindenkinek el kell mennie a Sziget fesztiválra
A mai világban nem olcsó fesztiválozni, ennek ellenére úgy gondolom, hogy mindenképp érdemes kilátogatni a Szigetre. Hatalmas élményt ad, minket is egyből elkapott a hangulata, nem akaródzott hazamenni az Óbudai-szigetről. Azt tapasztaltuk, hogy jó minőségű ételekkel készültek a vendéglátóegységek – persze érdemes utánanézni, hol eszünk, de nem lesz nagy kihívás fogunkra való vacsorát találni.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!