Hirdetés

10+1 érdekes tény, amit valószínűleg eddig nem tudtál Anthony Bourdainről

Csirkebecsinált leves

Kissé citromos, picit tejszínes, nagyon zöldséges leves, amit egész évben ehettek!

Sós túrós pite

Szuperegészséges kajaötlet!
Hirdetés

10+1 érdekes tény, amit valószínűleg eddig nem tudtál Anthony Bourdainről

“A testünk nem szentély, hanem inkább vidámpark. Hát élvezzük a hullámvasutat!” mondta a a világ leghíresebb tévé-szakácsa, Anthony Bourdain, aki éppen egy éve, június 8-án vetett véget életének
Hirdetés

Az utóbbi hetekben egyre több neves séf kezdeményezte, hogy Bourdain születésnapját, június 25-ét nyilvánítsuk Nemzetközi Bourdain-nappá, és úgy emlékezzünk rá, amilyen mindig is volt. Ne szomorúan, hanem vidáman, hiszen Bourdain élettel, lélekkel, empátiával és kőkemény őszinteséggel fűszerezte be a kulináris világot, és rengeteg embert inspirált.José Andrés és Eric Ripert, két nemzetközileg is elismert séf arra kér mindenkit, hogy június 25-én #bourdainday jelöléssel posztoljanak a közösségi oldalakra a szakáccsal kapcsolatos fotókat, történetet, emlékeket, gondolatokat, recepteket, így tarva életben a munkásságát. Mi pedig most ezzel az összeállítással emlékezünk rá.

Bourdain
Fotó: Facebook Anthony Bourdain Official

A séfből íróvá, íróból pedig műsorvezetővé vált örök lázadó mindennél jobban szeretett utazni és enni, de aminek igazán köszönhette sikereit, az kegyetlen őszintesége és empátiája volt. A világ különböző kultúráival az ízeken keresztül ismerkedett meg utazásai során, és vadul próbálta felhívni a figyelmünket azokra a tévhitekre, melyekkel nap mint nap szembesülünk, akár étterembe megyünk, akár bevásárolni vagy épp csak a TV-t bámuljuk.

Forgató csapat

Fotó: Facebook Anthony Bourdain Official

Íme, 10+1 érdekes infó a gasztronómia egyik leginkább meghatározó alakjáról:

1. A New Yorkban született Bourdain egy franciaországi családi nyaralás alkalmával kóstolt először friss osztrigát, ami sorsfordító pillanat volt számára, akkor habarodott bele teljesen a gasztronómiába.

2. Két év után abbahagyta a főiskolát, és inkább a főzés művészetét sajátította el a Culinary Institute of Americaban, amely az Egyesült Államok legkomolyabb gasztronómiai iskolája. Első munkahelyén mosogatófiú volt.

A séf

Fotó: Facebook Anthony Bourdain Official

3. Anthony már hosszú ideje dolgozott különböző éttermek konyháin, amikor 43 évesen írt egy esszét a The New Yorker magazinnak, amiben kíméletlen őszinteséggel lerántotta a leplet New York elit éttermeiről. Ez a cikk nyitotta meg számára a siker kapuját.

4. Azon a határozott véleményen volt, hogy minden embernek értenie kéne a főzéshez legalább alapszinten. Mindenkinek tudnia kéne hogyan kell elkészíteni egy omlettet, sült csirkét, steaket, pörköltet vagy egy levest. Sőt, 12 éves kortól már minden embernek illene tudnia önállóan elkészíteni néhány alapételt. Saját bevallása szerint már azzal is beérné, ha “minden jóérzésű, a kertjében grillező ember tisztában lenne vele, hogy a steaket felszeletelés előtt pihentetni kell”.

Bourdain Könyv
Fotó: Facebook Anthony Bourdain Official
5. A Konyhafőnök vallomásai (Kitchen Confidential) című könyve minden idők leghatásosabb írása a kulináris világban, melyet szakács valaha írt. 28 nyelvre fordították le írását, és New York Times-bestseller lett. Könyörtelenül vall be minden olyan konyhai titkot, melyekről nekünk többnyire fogalmunk sincs. Például, hogy milyen trükköket használnak a séfek, hogy megpróbálják eladni a romlott ételt, hogyan lopnak az éttermi dolgozók, mi az oka annak, hogy a séfek többsége tudatmódosító szerektől függ, vagy hogy miért ne együnk halat hétfőn New Yorkban…
6. A “Fenntartások nélkül” című kulináris sorozat bejrúti forgatása alatt kitört a háború Izrael és Libanon között, a stáb Bourdainnel együtt pedig a hotelben ragadt. Miközben bombázták a várost, kitalálta, hogyan vezethetné le az ijedelem okozta stresszt: bekéredzkedett a konyhába, hogy főzhessen. Azért az epizódért Emmy- díjra jelölték. Amúgy életében 12-szer jelölték, és 4-szer kapott Emmy-díjat.
Utazás

Fotó: Facebook Anthony Bourdain Official

7. A “Nem séfnek való vidék” budapesti epizódjának forgatása alatt több “egyszerűbb”  étteremben is megfordult, köztük a Pléh Csárdában is, aminek a forgalma igencsak megnőtt látogatása után. A készételeket és frissensülteket kínáló hely brutális adagjairól híres. A műsorvezető csirkemájas lángost, szarvaspörköltet, 1 kilós rántott húst és csontvelőt is kóstolt az étteremben. Többek között ellátogatott még az Élesztő sörözőbe, a New York Caféba és a Disznótorosba is, ahol megismerkedett a véres hurka készítésének fortélyaival. Bangó Margit is főzött neki, méghozzá gulyáslevest, libahússal töltött káposztát, paprikás csirkét és baconben sült süllőt.

8. 2011-ben vendégszerepet kapott a Simpson család 23. epizódjában (The food wife), ami mérföldkőnek számított a szakmában. A sorozatban Gordon Ramsay és Mario Batali is feltűnt.

Obama

Fotó: Facebook Anthony Bourdain Official

9. Az évek során rengeteg hírességgel ült le enni a világ különböző tájain műsoraiban, de a legmegdöbbentőbb talán az volt, amikor Barack Obamával Vietnam egy teljesen hétköznapi kis “noodle shopjában”, műanyag széken ülve burkolták be a rizstésztát, és üvegből itták a sört. Anthony halála után a volt amerikai elnök a Twitteren tiszteletét tette egyalkalmas vacsorapartnere előtt.

Bourdain utazásai

Fotó: Facebook Anthony Bourdain Official
10. Annyira csípte a különböző piacok hangulatát és portékáit, hogy eltökélt szándéka volt egy saját Bourdain Marketet építeni Manhattan nyugati részén. Az volt a terve, hogy megtölti a világ különböző részein megismert finomságokkal, melyek az idők során kedvenceivé váltak. A tervet végül eltörölték a beszállítók komplikált vízumszerzésére és a magas bérleti díjakra hivatkozva.
Bourdain és kislánya

Fotó: Facebook Anthony Bourdain Official

+1: A “Nem séfnek való vidék” című sorozatának utolsó részeit kollégái és barátai visszaemlékezésével adta le a CNN tévécsatorna. Kiadtak a tiszteletére egy könyvet is, melyet eredetileg a lányának készítettetek, de a séf hagyatékának gondozója hozzájárult a széles körben való publikáláshoz. A könyvben olyan hírességek szólalnak meg, mint Barack Obama, Eric Ripert, José André, a filmes Ken Burns és sokan mások, akik elismerően emlékeznek vissza a kulináris “partizánra”.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások