Hirdetés
Instant

Évtizedek óta sül a lángos Hűvösvölgyben

Céklával szinezett pink tortelloni

Ütős, színes, villantós - MUSZÁJ tesztelnetek!

Három pogácsa egy videóban

Sajtos, tepertős és káposztás IS!
Hirdetés

Évtizedek óta sül a lángos Hűvösvölgyben

Hirdetés
“Én 34 éves vagyok, és amióta az eszemet tudom, ez a lángosos itt van” - mondja Borsos Tamás, a hűvösvölgyi villamos végállomása mellett álló, zöld lángossütő mellett. Három éve vette át a hűvösvölgyi lángossütő üzemeltetését Feri bácsitól, aki korábban 15 évig sütötte itt a lángost.
Hirdetés

Az ő ideje alatt a hűvösvölgyi lángos már fogalom lett, többször a város egyik legjobbjának választották. “Feri bácsi az apukám barátja volt, és már nagyon szeretett volna nyugdíjba menni. Ekkor jött az ötlet, hogy átveszem én az üzletet” – meséli a mostani tulajdonos, akinek nagyon fontos volt, hogy ma is pontosan úgy készüljön a lángos, mint Feri bácsi idejében. Úgyhogy az eredeti receptet használják és az új munkaerőt is ő tanította be.  

“Tudtam, hogy ez az egyik legjobb lángos Budán és mindenképpen szerettük volna, hogy ez így maradjon”- mondja Borsos Tamás, aki minden nap itt van az üzletben, és ellenőrzi, hogy minden rendben van-e. Van még két másik lángossütője Budapesten, de mindenhol más receptet használnak.

Fotó: Hartyányi Norbert

A forgalom nagy részét a kirándulók teszik ki, de hétköznap inkább a környékbeliek járnak hozzájuk. Törzsvendégek az itt lakók, a környéken dolgozók, a buszsofőrök. Minden nap nyitva vannak egyébként télen is, és mindig nagy a forgalom. Feri bácsi helyett most Zoli szolgálja ki a vendégeket, aki már harminc éve lángost süt. Eredetileg zenész, de amikor gyereke született, vett egy kis lángosos bódét Szigetszentmártonban, hogy legyen valami állandó bevétele. A tulajdonosváltás óta pedig Hűvösvölgyben van.

Fotó: Hartyányi Norbert

Zoli szerint a jó lángoshoz fontos a jó tészta, ő tejjel szereti készíteni, de mivel sokan laktózérzékenyek, mostanában inkább nem tesznek tejet a tésztába. A legfontosabb azonban szerinte az olaj: minden nap cserélni kell, különben a lángosnak mellékíze lesz. Emellett az olajnak nagyon melegnek kell lennie, különben nem sül rendesen a tészta. Ha nem elég forró az olaj, a lángos kérge nem lesz kemény, hanem megszívja magát olajjal. A hűvösvölgyi lángos tényleg remek, nem a vékony, ropogós, hanem inkább a puha fajta, . A tészta könnyű, nem olajos. Méretre hatalmas, nem csak az átmérője, hanem vastag is. Nem nagyon reklámozzák, de kérésre sütnek gyereklángost is, mert ők sem szeretik, ha a nagy méret miatt a kukában landol valami. A rárakott hozzávalókkal sem lehet panasz: rendes tejföl és sajt kerül a lángosra. Borsos Tamás ragaszkodik a minőséghez, soha nem használnak növényi sajtot, mert, mint mondja, annak nincs semmi íze.

Fotó: Hartyányi Norbert

Lángosból rengeteg fogy, forgalmasabb napokon 25 kiló lisztből készítik a tésztát, abból legalább 200 lángos jön ki, amit mind el is adnak. A legnépszerűbb a sajtos-tejfölös, viszonylag új termék a káposztás lángos, amit azért vettek fel az étlapra, mert nagyon sokan keresték. Úgy ahogy a gyrost is, de a tulajdonos annak egyelőre ellenáll. Kicsi a hely és szeretne megmaradni a hagyományos kínálatnál: lángos, hamburger, melegszendvics és palacsinta. Borsos azt mondja, ebédidőben, terjedelmes mérete miatt, nagyon sokan kérnek melegszendvicset is, amit minden nap friss kenyérből készítenek. Friss zsemléből készül a hamburger is, amihez csak nekik süti egy pékség a bucit. Igazi retró burgerről van szó, mert a vevők ezt szeretik: sok uborkával, paradicsommal.

Fotó: Hartyányi Norbert

Az árak Hűvösvölgyben a Balatoninál jóval olcsóbbak: a sima lángos 300 forint, a sajtos-tejfölös 560.  A sima hamburger 460, a sonkás melegszendvics 500, a palacsinta pedig 150-220 Ft között mozog. Borsos azt mondja, terveik között szerepel a lángos külföldi népszerűsítése is, a tulajdonos nem titkolja, hogy szeretne a környező országokban is lángosozót nyitni.

Fotó: Hartyányi Norbert

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások