Hirdetés

12 francia kaja, amit muszáj megkóstolnod, mielőtt meghalsz

Tökös-sajtos muffin

A sós muffin király!
Hirdetés

12 francia kaja, amit muszáj megkóstolnod, mielőtt meghalsz

Az ország, aminek az Eiffel tornyot, a szabadságot és a Renault 4-est köszönhetjük, gasztronómiában is eléggé ott van a szeren. Itt egy lista azokról a francia kajákról, amiket tényleg teljesen felesleges lenne kihagyni.
Hirdetés

Sült camembert sajt

Sok mindent adtak a franciák a világnak (pl. a franciakulcsot is), de ezek közül talán a camembert sajtért vagyunk a leghálásabbak. Ez minden formájában isteni, de a sütőben felturbózott camembert gondolata egyszerűen mennyei.

Francia hagymaleves

Fotó: Fördős Peti

Lassan készül, de megéri várni rá: az igazán összetett ízvilágot ugyanis a hosszú ideig kevergetett karamelizált hagyma adja, no meg a jófajta fehérbor, a bagett a tetején pedig már csak a ráadás!

Beef bourguignon

Fotó: Szilágyi Nóri

Ezt a szuperfinom, lassan készült, vörösboros marharagut még Julia Child tette halhatatlanná a világ egyik első főzőműsorában, még a ‘60-as években. Ahogyan a legtöbb ilyen ragu, ez is egy családba tartozik a mi pörköltünkkel: ezt a finom zöldfűszerek, a jófajta vörösbor és a gyöngyhagyma teszi naggyá.

Parmentier

Ami az angoloknak a Shepherd’s pie, az a franciáknak a parmentier. A lényeg, hogy készítünk egy isteni húsos ragut, amire krumplipürét rakunk és az egészet bevágjuk a sütőbe. Kifinomult csengésű név, parasztos kaja, ez a parmentier!

Sajtszuflé

Óriási találmány a franciák részéről a szuflé és egyben csodás bizonyíték arra, hogy egy kis felvert tojáshab csodákra képes. Bármi, ami megemelkedik és megsül, isteni finom lesz. Bár legtöbben talán a csokiszufléra, vagy más édes verziókra asszociálnak, nem lehet elmenni szó nélkül a sajtszuflé mellett sem, ami az egyik legjobb dolog, ami egy sajttal történhet.

Francia citromos pite

Omlós vajas tészta, fanyarkás citromos töltelék, a tetején pedig tojáshab. Bár elkészíteni kicsit bonyolultabb, mint leírni, de ez senkit ne tántorítson el tőle. Forró nyári napokon fog igazán jól esni!

Piperade

Nincs tökéletes egyetértés abban, hogy ezt a franciák, vagy a spanyolok adták-e a világnak. Mivel azonban első ránézésre is látható, hogy itt tulajdonképpen egy lecsóról van szó, maradjunk annyiban, hogy ezt mi találtuk fel és ők csak asszisztáltak hozzá. 😀

Cassoulet

Az a szuper a francia konyhában, hogy az egyszerű, mediterrán fogásoktól egészen az ilyen fenevadakig elég széles a spektrum. Ez a babos egytálétel tele van füstölt húsokkal és kolbásszal, szóval nem egy tipikus nyári kaja, ahogyan egy közeli rokona, a sólet sem.

Tarte Tatin

Ez a fordított almatorta a tökéletes példa arra, amikor egy egyébként nem túl bonyolult receptet kicsit mégis túlbonyolítunk azért, hogy a végeredmény még látványosabb legyen. Igazából megéri, mert nem csak rohadt finom, de baromi látványos is. A neten már repkednek a különféle ananászos és banános verziók is, de azért az almás az igazi.

Soupe au pistou

A francia és az olasz konyha néha azért erőteljesen összemosódik, ez történt ebben az esetben is. A soupe au pistou, avagy a pesztós leves ugyanis kísértetiesen hasonlít az olaszok minestrone leveséhez. Mi imádjuk mind a kettőt!

Quiche Lorraine

Ez a tojásos-tejszínes sós pite az egyik legjobb reggeli, amit csak el lehet képzelni. Bár az omlós-vajas tésztának nem biztos, hogy egy sietős reggelen érdemes nekiállni, de azért elég idilli a kép, hogy ezt reggelizgetjük egy párizsi kávéház teraszán üldögélve.

Croissant

Most komolyan, kinek kell ezt bemutatni? Ugyanabból a gondosan elkészített leveles tésztából készül, mint a kakaós csiga és hazájában kb. ugyanazt a szerepet is tölti be. Azaz a dolgozó nép nagy részének reggelije nem is indulhatna mással!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások