Hirdetés
Karácsonyi menü

12 francia kaja, amit muszáj megkóstolnod, mielőtt meghalsz

Spenótos focaccia

Szendvicsalapnak is király!
Hirdetés

12 francia kaja, amit muszáj megkóstolnod, mielőtt meghalsz

Az ország, aminek az Eiffel tornyot, a szabadságot és a Renault 4-est köszönhetjük, gasztronómiában is eléggé ott van a szeren. Itt egy lista azokról a francia kajákról, amiket tényleg teljesen felesleges lenne kihagyni.
Hirdetés

Sült camembert sajt

Sok mindent adtak a franciák a világnak (pl. a franciakulcsot is), de ezek közül talán a camembert sajtért vagyunk a leghálásabbak. Ez minden formájában isteni, de a sütőben felturbózott camembert gondolata egyszerűen mennyei.

Francia hagymaleves

Fotó: Fördős Peti

Lassan készül, de megéri várni rá: az igazán összetett ízvilágot ugyanis a hosszú ideig kevergetett karamelizált hagyma adja, no meg a jófajta fehérbor, a bagett a tetején pedig már csak a ráadás!

Beef bourguignon

Fotó: Szilágyi Nóri

Ezt a szuperfinom, lassan készült, vörösboros marharagut még Julia Child tette halhatatlanná a világ egyik első főzőműsorában, még a ‘60-as években. Ahogyan a legtöbb ilyen ragu, ez is egy családba tartozik a mi pörköltünkkel: ezt a finom zöldfűszerek, a jófajta vörösbor és a gyöngyhagyma teszi naggyá.

Parmentier

Ami az angoloknak a Shepherd’s pie, az a franciáknak a parmentier. A lényeg, hogy készítünk egy isteni húsos ragut, amire krumplipürét rakunk és az egészet bevágjuk a sütőbe. Kifinomult csengésű név, parasztos kaja, ez a parmentier!

Sajtszuflé

Óriási találmány a franciák részéről a szuflé és egyben csodás bizonyíték arra, hogy egy kis felvert tojáshab csodákra képes. Bármi, ami megemelkedik és megsül, isteni finom lesz. Bár legtöbben talán a csokiszufléra, vagy más édes verziókra asszociálnak, nem lehet elmenni szó nélkül a sajtszuflé mellett sem, ami az egyik legjobb dolog, ami egy sajttal történhet.

Francia citromos pite

Omlós vajas tészta, fanyarkás citromos töltelék, a tetején pedig tojáshab. Bár elkészíteni kicsit bonyolultabb, mint leírni, de ez senkit ne tántorítson el tőle. Forró nyári napokon fog igazán jól esni!

Piperade

Nincs tökéletes egyetértés abban, hogy ezt a franciák, vagy a spanyolok adták-e a világnak. Mivel azonban első ránézésre is látható, hogy itt tulajdonképpen egy lecsóról van szó, maradjunk annyiban, hogy ezt mi találtuk fel és ők csak asszisztáltak hozzá. 😀

Cassoulet

Az a szuper a francia konyhában, hogy az egyszerű, mediterrán fogásoktól egészen az ilyen fenevadakig elég széles a spektrum. Ez a babos egytálétel tele van füstölt húsokkal és kolbásszal, szóval nem egy tipikus nyári kaja, ahogyan egy közeli rokona, a sólet sem.

Tarte Tatin

Ez a fordított almatorta a tökéletes példa arra, amikor egy egyébként nem túl bonyolult receptet kicsit mégis túlbonyolítunk azért, hogy a végeredmény még látványosabb legyen. Igazából megéri, mert nem csak rohadt finom, de baromi látványos is. A neten már repkednek a különféle ananászos és banános verziók is, de azért az almás az igazi.

Soupe au pistou

A francia és az olasz konyha néha azért erőteljesen összemosódik, ez történt ebben az esetben is. A soupe au pistou, avagy a pesztós leves ugyanis kísértetiesen hasonlít az olaszok minestrone leveséhez. Mi imádjuk mind a kettőt!

Quiche Lorraine

Ez a tojásos-tejszínes sós pite az egyik legjobb reggeli, amit csak el lehet képzelni. Bár az omlós-vajas tésztának nem biztos, hogy egy sietős reggelen érdemes nekiállni, de azért elég idilli a kép, hogy ezt reggelizgetjük egy párizsi kávéház teraszán üldögélve.

Croissant

Most komolyan, kinek kell ezt bemutatni? Ugyanabból a gondosan elkészített leveles tésztából készül, mint a kakaós csiga és hazájában kb. ugyanazt a szerepet is tölti be. Azaz a dolgozó nép nagy részének reggelije nem is indulhatna mással!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások