Hozzávalók
A gombóchoz
- 1 kg tisztított burgonya
- 150 g finomliszt
- 150 g rétesliszt
- 1 csipet só
- 1 ek búzadara
- 30 g sertészsír
- 1 db tojás
A töltelékhez
- 200 g füstölt, főtt sonka
- 2 fej vöröshagyma (100 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g vaj
- 1 ek mustár
- só, bors
- ½ csokor snidling
- 50 g füstölt sajt
A tálaláshoz
- 200 g maradék kalács
- 20 g vaj
- 175 g tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 db 5 perces főtt tojás
- ½ csokor snidling
Sonkával töltött krumpligombóc
Hozzávalók
A gombóchoz
- 1 kg tisztított burgonya
- 150 g finomliszt
- 150 g rétesliszt
- 1 csipet só
- 1 ek búzadara
- 30 g sertészsír
- 1 db tojás
A töltelékhez
- 200 g füstölt, főtt sonka
- 2 fej vöröshagyma (100 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g vaj
- 1 ek mustár
- só, bors
- ½ csokor snidling
- 50 g füstölt sajt
A tálaláshoz
- 200 g maradék kalács
- 20 g vaj
- 175 g tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 db 5 perces főtt tojás
- ½ csokor snidling
A sonkával töltött krumpligombóc elkészítéséhez először a krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és még melegen áttörjük egy burgonyanyomón. Hagyjuk lehűlni. Közben a töltelékhez a sonka harmadát apró, 1 cm-es kockákra vágjuk, a kétharmadát pedig késes aprítóval apróra zúzzuk.
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, majd egy serpenyőben megdinszteljük a vajon. Mehet rá a sonkakocka, amivel kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított sonkát és a mustárt is. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük az aprított snidlinget, majd félretesszük lehűlni. Ha már szoba-hőmérsékletű, belekeverjük a reszelt sajtot is.
A gombóctésztához a krumplihoz keverjük a többi hozzávalót, és alaposan lisztezett felületen kb. 05 cm vékonyra nyújtjuk. 9 cm-es fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd mindegyik kör közepére egy evőkanálnyi tölteléket teszünk. A lapokat összezárjuk, szép gombóc alakúra formázzuk, majd gyöngyöző, enyhén sós vízben megfőzzük. Ehhez nekünk azután, hogy feljött a víz tetejére, 5 perc kellett, de ez tésztavastagság függvénye.
Közben a kalácsot késes aprítóban morzsává zúzzuk, és egy serpenyőben megpirítjuk a vajon. A kifőtt gombócot a morzsába forgatjuk, a tejfölt kikeverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Az ízesített tejfölt a tányér aljára kenjük, a tojásokat elfelezzük, és a gombóccal együtt tálaljuk, végül megszórjuk aprított snidlinggel.
- Elkészítési idő: kb. 90 perc
Ha tetszett a sonkával töltött krumpligombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!