Mi a titka a puha mézeskalácsnak? Eláruljuk!
Az apró bosszúságok igenis hozzátartoznak az ünnepi készülődéshez. A fát nem sikerül mindig elsőre befaragni a talpba, legalább egy égősor tuti megadja magát a legrosszabbkor, és hát az is előfordul, hogy a hőn áhított puha mézeskalács végül keményebbre sikeredik, mint a fagyott kutya lába. 😀 Ez utóbbira szerencsére tudunk megoldást!
Azonnal puha mézeskalács? Nem lehetetlen!
Sok családban alapvetés, hogy a mézeskalácsot napokkal (rosszabb esetben hetekkel) karácsony előtt készítik el, hogy aztán a sütisdobozban félretéve legyen ideje megpuhulni az ünnepekre. Pedig ennek nem kell így lennie! Az SK karácsonyi sütireceptjeinek népszerűségi listáját évek óta vezeti az azonnal puha mézeskalács – ami tényleg rögtön fogyasztható, csak azt ajánlott megvárni, amíg egy kicsit kihűl. De vajon miben rejlik a nagy titok?
Röviden: a tészta alapanyagainak arányaiban. Mint ismeretes, a klasszik mézeskalácstésztához szükség van lisztre, zsiradékra, cukorra, fűszerekre, tojásra és persze mézre. Ezek arányaival bizonyos keretek között lehet játszani, ennek függvényében a végeredmény is kicsit más lesz.
A puha mézeskalácsba több zsiradék (vaj vagy margarin) kerül, ez adja a szaftosságát, ami garantálja, hogy már sütés után nem sokkal nekieshetünk. A keményre sülő verziókba általában kevesebb zsiradék és több cukor vagy méz kerül, ami sütés közben karamellizálódik, majd kihűlve „megköt”, így az eredmény egy szilárdabb, roppanósabb mézeskalács. Ez sem feltétlenül minősül elrontottnak, hiszen például mézeskalács házikó építéséhez vagy a karácsonyfára szánt díszként ezek sokkal jobban beválnak. (Nem beszélve arról, hogy tovább el is állnak.)
Erre figyelj sütés közben
Megvan a kiszemelt recept? Szuper – de ez önmagában még mindig nem garantálja a sikert. A mézeskalács a kényesebb tészták közé tartozik, ezért több ponton félrecsúszhat a dolog akkor is, ha a hozzávalók arányai stimmelnek. Fontos például, hogy bekeverés után hagyj elég pihenőidőt a tésztának. Legalább pár órát, de a legjobb, ha egy egész éjszakát állhat a hűtőben a mézeskalácstészta, így jobban összeáll és sokkal könnyebb lesz formázni.
A nyújtás és a szaggatás után pedig jön a másik kritikus pont: a sütés. A tésztába kerülő méz könnyen odakap, az égett mézeskalács pedig sem ízre, sem állagra nem túl megnyerő. 😀 Semmiképp se állítsd túl forróra a sütőt, 180 fok körüli hőmérséklet bőven elég a mézeskalács sütéséhez. És ne felejtsd el beállítani az órát se, mivel szó szerint pár perc alatt elkészül. Nem elég, ha időnként bekukucskálsz a sütőajtón, és ránézésre próbálod megsaccolni, hogy elkészültek-e a kekszek.
Tipp: ha a cukormázas díszítést egyébként is megspórolnátok, akkor a kiszaggatott tésztát érdemes vékonyan megkenni felvert tojással még sütés előtt, ez is segít, hogy puha legyen a végeredmény.
A mézeskalács esetében ugyanis a markáns színváltozás azt jelenti, hogy túlsült a tészta. Ez az, ami még a gyakorlott háziasszonyok számára is megtévesztő lehet. El kell találni azt a pontot, amikor a tészta már átsült, de még nem égett meg – ez általában akkor következik be, amikor éppen csak egy pici színt kaptak a kekszek a sütőben. Az sem baj, ha a sütőből kivéve, forrón még lágynak érzed a tésztát, hűlés közben pont annyit fog szilárdulni, hogy a végeredmény azonnal puha mézeskalács lesz, amit élvezettel falatozhat a család és a vendégek.
Nincs veszve minden
A legnagyobb igyekezet ellenére is benne van a pakliban, hogy az első (vagy a második) tepsi nem úgy sikerül, ahogy tervezted. Annyi baj legyen! A kihűlt kekszeket tedd egy légmentesen záródó dobozba úgy, hogy minden réteg közé almaszeleteket vagy nedves papírtörlőt helyezel. De olyan is van, aki a tálcára sorakoztatott mézeskalácsokat nemes egyszerűséggel beteszi a fürdőszobába. Na nem dekorációs céllal – a párás közegben a kekszek jó eséllyel megpuhulnak. Vagyis eszedbe se jusson kidobni őket akkor se, ha kemények lettek! És ha minden kötél szakad (a mézeskalácsokat pedig még eltörni is alig bírod, nemhogy elharapni), még mindig felhasználhatod például házi adventi koszorú díszítéséhez vagy ajándékcsomagolások kreatív elemeként.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!