Hozzávalók
- 2 ek sertészsír
- 150 g kolozsvári szalonna
- 50 g füstölt kolbász
- 2 fej vöröshagyma (175 g/fej)
- 6 - 8 gerezd fokhagyma
- 1 db tv-paprika (130 g/db)
- 2 db paradicsom (100 g/db)
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- 2 tk őrölt köménymag
- 4 - 6 db babérlevél
- 2 ek majoránna
- 2 tk darált csípős paprika
- só, bors
- 1 kg előfőzött pacal
- 1 kg apró savanyú káposzta
- 100 g gersli
A tálaláshoz
- 200 g tejföl
- 2 szál petrezselyem
- 1 db kovászos vekni
Pacalos székelykáposzta
Hozzávalók
- 2 ek sertészsír
- 150 g kolozsvári szalonna
- 50 g füstölt kolbász
- 2 fej vöröshagyma (175 g/fej)
- 6 - 8 gerezd fokhagyma
- 1 db tv-paprika (130 g/db)
- 2 db paradicsom (100 g/db)
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- 2 tk őrölt köménymag
- 4 - 6 db babérlevél
- 2 ek majoránna
- 2 tk darált csípős paprika
- só, bors
- 1 kg előfőzött pacal
- 1 kg apró savanyú káposzta
- 100 g gersli
A tálaláshoz
- 200 g tejföl
- 2 szál petrezselyem
- 1 db kovászos vekni
A pacalos székelykáposzta első lépéseként egy lábasban, közepes hőmérsékleten megpirítjuk a zsíron a fél cm-es csíkokra vágott kolozsvári szalonnát és a karikára vágott kolbászt. Erre mehet a finomra aprított vöröshagyma és fokhagyma, majd tovább pirítjuk, míg üvegesre nem fonnyadtak a hagymák. Jöhet hozzá a fél cm-es kockára vágott paprika és paradicsom. Felöntjük kb. 200 ml vízzel, és 2-3-szor zsírjára pirítjuk, hogy kellően szétfőjön a hagyma, ezáltal pazar, sűrű szaftot fogunk kapni.
Ha kész a pörköltalapunk, jöhetnek a fűszerek, és sózzuk. Következik a pacal egy kevés víz kíséretében, amennyi éppen ellepi. Fedő alatt megfőzzük a pacalt, és a főzés során néha pótoljuk a folyadékot. (A főzési idő attól függ, hogy mennyire van előfőzve a pacal.)
Ha megpuhult, hozzáadhatjuk a kissé átmosott savanyú káposztát és a gerslit, majd addig főzzük együtt, míg a gersli meg nem puhul. Tányérba szedjük, rákanalazunk egy jó adag tejfölt, és kivégezzük a gyomrunkat.
Tipp: Ha van fatüzelésű kemencétek vagy grilletek, akkor mindenképp próbáljátok ki, hogy a pörköltalap megfőzése után belepakoltok mindent az edénybe, felöntitek vízzel, és ott fejezitek be a sütés-főzést. Brutál ízeket fog kapni a füsttől!
- Elkészítési idő: 2 óra
Ha tetszett a pacalos székelykáposzta recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!