Hozzávalók

2
darab 330 ml-es üveghez
+
1 kg eper
100 g cukor
6 g pektin
½ db citrom leve
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Klasszikus eperlekvár

A lekvárfőzés is egy olyan dolog, amit mindenki picit másképp csinál. Ha a hosszabb elkészítési módot választanátok, akkor nagyjából 1 órát kell a konyhában álldogálni, ha az egyszerűbbet, akkor pedig itt a tökéletes recept hozzá. ;)
Kipróbáltam, jóóó lett!
5
Hirdetés

Hozzávalók

2
darab 330 ml-es üveghez
+
1 kg eper
100 g cukor
6 g pektin
½ db citrom leve
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A klasszikus eperlekvár vagy bármilyen lekvár főzésnél többféle opció létezik. Lehet használni különféle befőzőcukrokat, tartósítószereket, a végtelenségig is cukrozhatjuk, szerintem mégis a legegyszerűbb megoldás a legjobb, az pedig maximum 3-4 alapanyag hozzáadásával készül. Ezek közt szerepel a pektin is, ami már nagyjából bárhol beszerezhető, és egy abszolút természetes, gyümölcsökből kivont zselésítő anyag.

A lekvárhoz az epreket megmossuk, kicsumázzuk, és mivel nem fogjuk órákig főzni, hogy összeessen, apróbb kockákra vágjuk, és egy lábasba szórjuk. A cukorból hozzárakunk 80 g-ot, a maradékot pedig egy kis tálban összekeverjük a pektinnel. 

Az epret elkezdjük főzni, majd 8-10 perc után, mikor már picit összeesett, hozzászórjuk a pektines cukrot. Egyet forralunk rajta, 1-2 percig még kevergetjük, belekeverjük a citromlevet, és kész is a lekvárunk.

Alaposan átmosott, forró vízzel kiöblített, azaz csírátlanított üvegekbe töltjük a lekvárt, majd szorosan rácsavarjuk a szintén átmosott befőttesüveg-tetőket. 

Fejtetőre állítjuk az üvegeket 5 percre, majd visszafordítjuk. Szorosan egymás mellé helyezzük őket, bebugyoláljuk egy meleg paplannal, és így, az úgynevezett száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, majd mehetnek is a kamra polcaira.

klasszikus eperlekvár
Klasszikus eperlekvár

Ha tetszett a klasszikus eperlekvár receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Ezek a basic technikák is érdekelhetnek:

Így vágd egyforma szeletekre a piskótát

Megúszós hollandi mártás

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?