A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
Egészben sült sertéskaraj gerslirizottóval és pecsenyelével
- 1 db szép darab bőrös sertéskaraj, csonttal, kb 1,5-2 kg
- 1 egész fej fokhagyma
- 2 ág friss rozmaring
- 4 - 5 ág friss kakukkfű
- 2 - 3 db sárgarépa
- 1 szál angolzeller
- 5 - 6 szem paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 3 ek sertészsír
- 5 dl zöldségalaplé
- 1 ½ dl fehérbor
- 50 g hideg vaj
- Só, bors
Gerslirizottó (4 személy részére)
- 25 dkg bébicsiperke gomba
- ½ dl étolaj
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 30 dkg árpagyöngy
- 1 ½ dl fehérbor
- 8 dl alaplé
- 25 dkg zellergumó
- 25 dkg sütőtök
- 50 g vaj
- 10 dkg camembert sajt
Egészben sült sertéskaraj gerslirizottóval és pecsenyelével
A brutális fogások támogatója az
A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
Egészben sült sertéskaraj gerslirizottóval és pecsenyelével
- 1 db szép darab bőrös sertéskaraj, csonttal, kb 1,5-2 kg
- 1 egész fej fokhagyma
- 2 ág friss rozmaring
- 4 - 5 ág friss kakukkfű
- 2 - 3 db sárgarépa
- 1 szál angolzeller
- 5 - 6 szem paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 3 ek sertészsír
- 5 dl zöldségalaplé
- 1 ½ dl fehérbor
- 50 g hideg vaj
- Só, bors
Gerslirizottó (4 személy részére)
- 25 dkg bébicsiperke gomba
- ½ dl étolaj
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 30 dkg árpagyöngy
- 1 ½ dl fehérbor
- 8 dl alaplé
- 25 dkg zellergumó
- 25 dkg sütőtök
- 50 g vaj
- 10 dkg camembert sajt
Egészben sült sertéskaraj gerslirizottóval és pecsenyelével
A sertéskaraj bőrét 1×1 cm négyzetekre bevagdossuk és fűszerezzük: sóval és borssal, pépesre zúzott fokhagymával és finomra vágott friss rozmaringgal és kakukkfűvel. Néhány gerezd fokhagymát bele is tűzünk húsba úgy, hogy egy vékony pengével kis zsebet vágunk bele és ebbe nyomjuk be a gerezdet. A megtisztított, nagyobb darabokra vágott répát, angolzellert, paradicsomot és paprikát egy tepsibe dobjuk és a kevés zsírral pluszban bekent húst a erre a zöldségágyra fektetjük. Aláöntünk 1 dl alaplevet és a fehérbort, letakarjuk alufóliával és 160 fokos sütőben 2 órán át pároljuk-sütjük. A húst magában, a zöldségek nélkül még visszatesszük a sütőbe 220 fokon, grill fokozatra, alufólia nélkül 15-20 percre és jól lepirítjuk. A sült zöldségek sem vesznek kárba, isteni szaftot készítünk belőlük: az összeset egy lábosba szedjük, és felöntjük a maradék alaplével. A felesleges zsírt eltávolítjuk róla, majd kb. 10 perc erős forralással besűrítjük. Egy szűrőn átpaszírozzuk az egészeet, majd az így kapott alapba még több részletben belekevejük a hideg, kockára vajat, hogy selymes mártás állagot kapjunk.
Gerslirizottó
A gerslirizottóhoz a gombát tűzforró serpenyőben, kevés oljaon aranybarnára pirítjuk és félretesszük. Majd ugyanabban a serpenyőben a finomra vágott hagymát még két evőkanál étolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gerslit, és amikor felhevült, felöntjük a fehérborral. Amikor a bort felszívta a gersli, több részletben adagolva hozzáadjuk az alaplevet, mindig csak annyit, hogy éppen szaftos legyen, de ne lepje el teljesen. Már az elején sózzuk és borsozzuk, de a végén még állítunk az ízeken. Kb. 15 perc folyamatos kevergetés és alaplé-póltlás után a gersli félig megpuhul és ekkor hozzáadjuk az apró kockára vágott zellert. 5 perccel később a szintén kis kockára vágott sütőtököt és addig kevergetjük tovább, míg minden teljesen megpuhul. Közben folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, hogy jó krémes legyen. Ezt a krémességet a végén még darabokra tépkedett camembert sajt és vaj hozzáadásával fokozzuk. Beledobjuk az előzőleg lepirított gombát is és egy utolsót ellenőrzünk az ízeken. Ha minden stimmel, már tálalhatjuk is!
Ha nem lenne elég a hatalmas adag hús, akkor egyetek mellé egy hatalmas adag csokitortát.