Hirdetés
Hirdetés

Ilyen még nem volt: Együtt főz a három srác

Az egyik legkirályabb videónk következik, ami valaha készült. A srácok együtt főztek három olyan kaját, amitől tuti, hogy eldobjátok az agyatokat. :D Csekkoljátok hogyan készül Zé ázsiai tésztája, Szabi toszkán grillcsirkés pizzája és Jani háromszintes burgere.
Hirdetés

Ha videó után el is készítenétek ezeket a kajákat, akkor csekkoljátok a recepteket. 😉

Zé ázsiai tésztája

Hozzávalók 2 személyre:

  • 250 g tojás nélküli ázsiai tészta
  • 200 g marhahátszín
  • ¼ sárga kaliforniai paprika
  • ¼ piros kaliforniai paprika
  • 5-6 db shiitake gomba
  • 1 kis marék shimeji gomba
  • olaj
  • 1 db nagy piros friss chili
  • 2 tk friss reszelt gyömbér
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • fél ek fekete bab paszta
  • fél db cukkini
  • 1 ek szójaszósz
  • pár csepp halszósz
  • 1 nagy marék friss bébispenót
  • 1 ek pirított szezámmag
  • 1 nagy csokor friss koriander
  • fél lime leve
  • a díszítéshez: mungóbabcsíra

A gombákat feldaraboljuk és egy forró wokban szárazon elkezdjük pirítani. 2-3 perc pirítás után beledobjuk a felszeletelt chilit, fokhagymát és a reszelt gyömbért. Ezután mehet rá a felszeletelt hús. Tovább pirítjuk. Rádobjuk a felszeletelt kaliforniai paprikákat is. Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és átmossuk hideg vízzel. Rárakjuk a húsos alapra, hozzáadjuk felcsíkozott cukkinit, a babpasztát, szójaszószt és a halszószt. További 3-4 percig rázogatva pirítjuk. Mehet rá a bébispenót, ami a hőtől pillanatok alatt összeesik. Rálocsoljuk a lime levét, megszórjuk a felaprított korianderrel, megszórjuk a szezámmaggal és mungóbabcsírával díszítve tálaljuk.

 

Toszkán grillcsirkés pizza

  • A tésztához:
  • 500 g pizzaliszt (00-ás)
  • 3 ek  olivaolaj
  • 30 g élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 300 ml langyos víz

A pesztóhoz:

  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 50 g mogyoró
  • 1 ek olívaolaj
  • A feltétekhez:
  • 4 szelet bacon
  • 150 g grillcsirke
  • 100 g mozzarella
  • 1 piros kaliforniai paprika

A salátához:

  • 1 csomag bébispenót
  • 1 fej radicchio
  • 50 ml olaj
  • 1 ek mustár
  • 1 tk barna cukor
  • fél citrom kifacsart leve

A tésztához az élesztőt a langyos vízben, egy csipet cukorral elkeverjük, majd félretesszük, hogy felfusson. A lisztben elkeverjük a sót,  beleöntjük a felfuttatott élesztőt és az olívaolajat és az egészből ruganyos tésztát gyúrunk, majd legalább 1 órán át hagyjuk kelni meleg helyen, nedves konyharuhával letakarva. Utána, szigorúan kézzel, mégpedig lisztes kézzel, egy nagyjából kör alakot formázunk belőle, úgy hogy a széle vastagabb legyen a közepéhez képest.

A pesztó hozzávalóit aprítógépben lezúzzuk. A grillcsirkéből szeleteket vágunk. A kaliforniai paprikát kicsumázzuk és felcsíkozzuk.

Sütőpapírra tesszük a kinyújtott pizzákat, és megkenjük a pesztóval. Elosztjuk rajtuk a grillcsirkét és a paprikát, a bacont és a könnyedén széttépett mozzarellát. A sütőt előmelegítjük legalább 30 percig  230 fokra légkeverés és alsó-felső sütés vegyesen – a sütő középső rácsára teszünk, ha van otthon, egy pizzakövet – és a sütő aljára teszünk egy kis lábost, benne vízzel. Bedobjuk a pizzát a sütőbe, majd kb. 2 perc múlva átkapcsoljuk a sütőt csak alsó-felső sütésre. Még néhány perc és ha azt látjuk, hogy a pizza széle gyönyörű aranybarna lett, már vehetjük is ki.

Amíg sül a pizza, csinálunk egy salátát: a mustárt kikeverjük kevés mézzel és belefacsarjuk a citrom levét,  majd apránként olajat adagolva hozzá, krémesre keverjük az elegyet. Ha kész összeforgatjuk a dresszinget a bébispenóttal és a felvágott radicchióval. Tálalásnál egy nagy adagot halmozunk a salátából a kisült pizzák tetejére.

Jani háromszintes burgere

Hozzávalók 1 burgerhez:

  • 1 db nagyobb hamburgerzsömle
  • 450 g darált marhahús (marhanyak és vesefaggyú 80-20% arányban)
  • 4 szelet bacon
  • 3 szelet cheddar sajt
  • 1 db szívsaláta
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 db paradicsom
  • só, bors
  • olaj

A parmezánchipshez:

  • 50 g parmezán

A sajtszószhoz:

  • 50 g fehér cheddar sajt
  • 50 ml tej
  • 1 ek keményítő

A szószhoz:

  • 2 ek majonéz
  • 1 ek ketchup
  • 1 ek angol mustár
  • 1 tk Worcester szósz
  • 1 db savanyú uborka
  • fél fej lilahagyma
  • 50 g konzerv chipotle paprika
  • 1 ek almaecet
  • 1 ek barna cukor

A szósz összetevőit egy aprítóba tesszük és lezúzzuk.

A bacont forró serpenyőben megpirítjuk.

A parmezánt egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, majd egy közepes lángon melegedő serpenyőben egyenletesen elterítjük, és 4-5 perc alatt az egyik oldalát megpirítjuk, majd átfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.

A tejet elkezdjük melegíteni, majd a reszelt sajtot egy habverő segítségével homogénné keverjük, végül, egy kevés vízzel kikevert keményítővel, kicsit besűrítjük.

A darált marhahúsból három pogácsát formálunk, melynek mindkét oldalát a serpenyőben sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon mindkét oldalát 4-5 perc alatt készre sütjük úgy, hogy a második oldalára 1-1 szelet cheddar sajtot olvasztunk. A kisülő zsírokon megpirítjuk a félbevágott zsömlét.

A pirult zsömle alját megkenjük a szósszal, erre kerül három levél szívsaláta majd az első húspogácsa. Két szelet sült bacont és a parmezánchipset is ráültetjük. Erre jön a második húspogácsa, a felkarikázott paradicsom és a lilahagyma, további bacon, majd a harmadik húspogácsa, melyet gazdagon meglocsolunk a sajtszósszal. A pirult zsemle tetejét is megkenjük a szósszal, és kész is a burger!

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások