Hirdetés

Gombóc helyett tekercs: megkóstoltuk az új fagyiőrületet

Hirdetés

Gombóc helyett tekercs: megkóstoltuk az új fagyiőrületet

Hirdetés
Böröcz Zsófi dolgozott étteremvezetőként, foglalkozik gasztronómiai tanácsadással, másfél évet töltött Londonban, tanult San Sebastianban, sztázsolt három Michelin-csillagos séf mellett, nem mellesleg megnyerte A Konyhafőnököt, nemrég pedig a Cápák között című műsorban tarolt: a zsűri úgy gondolta, hogy megéri befektetni N'iceroll nevű, egyedi stílusú fagyizójába.
Hirdetés

A N’iceroll két éve nyitott az Újlipótvárosban, különlegessége, hogy a fagylalt helyben, frissen készül el a vendég előtt, kizárólag természetes összetevőkből. Zsófi már tíz éve dolgozik aktívan a gasztronómiában, és szeretett volna egy saját helyet. A fagyizó nem volt egészen tudatos döntés, de egyrészt csak nagyon kicsi üzlethelyiséget talált, másrészt a cukrászat régi szenvedélye. Ráadásul nemrég megismerte ezt az új fagyikészítési technikát: és ahogy fogalmaz, tulajdonképpen egy á la carte fagyit készít a vendég előtt. A végén pedig a fagylalt a feltekerés révén csodás és egzotikus tálalást kap.

Fotó: Mudra László

Bár ezt a fagyikészítési technológiát nem ő találta ki, nagyon megtetszett neki, és sokat kísérletezett vele, hogy olyan formában tudja elkészíteni, ami minőségben is megfelelő. Semmiképpen nem akarta egészségtelen, cukros adalékokkal telepakolni a fagyit, egy adalék- és színezőanyag-mentes, tudatosan összeállított termékre vágyott. Sokat próbálkozott otthon, míg eljutott oda, hogy kizárólag természetes összetevőkből tudja elkészíteni az alapot, ezen kívül gyakorlatilag minden öntetet és szórást is maga készít házilag a kezdetektől fogva.

Fotó: Mudra László

Az összetett kísérleti fázis után rendelte meg a művelethez szükséges bonyolult fagylaltgépet, ami messziről úgy néz ki, mint egy palacsintasütő – csak éppen a kerek lap nem fűt, hanem fagyaszt. Így nyílt meg a N’iceroll két évvel ezelőtt, ahol a gombóc helyett feltekerve kaphatjuk a fagyit.

Fotó: Mudra László

A tulajdonos rengeteg energiát fektetett az ízkombinációk összeállításába is: a Fior di lattéhoz például cornflakes és meggyragu kerül, a csupa csokihoz maga süti a brownie-t, de ő készíti a sós karamellás öntetet, a citromkrémet, sőt, kezeletlen héjú narancsból még narancslekvárt is főz. Sokszor készít egészen különleges, sós ízesítésű fagyikat is, mint sajtos, vagy zöldséges, bár ezekre jóval kisebb az érdeklődés.

A technika nem egyszerű: komoly fizikai munkát jelent egy meleg nyári napon több száz adag fagylaltot kézzel, a vendégek előtt elkészíteni – maga a technika elég bonyolult. Nem elég ugyanis a fagyasztólapra öntött tejes vagy növényi tejes alapot megfagyasztani, két lapáttal egy darabig erősen verni kell, hogy felhabosodjon és könnyű legyen, majd a végén a lapon szétterülő, megfagyott terméket egy ügyes mozdulattal fel kell tekerni egy lapát segítségével.

Fotó: Mudra László

Hogy átérezzem a művelet komplexitásá és egy fagyizótulajdonos mindennapjait, magam is a fagyigép mögé álltam, és bár először úgy gondoltam, a fagyialap felverése remekül sikerült, a folyamat többi részében csúnyán kudarcot vallottam. A fagyim vastag lett, ormótlan és feltekerés közben többször el is tört. Ráadásul valószínűleg a habosítás során sem végeztem mesteri munkát, hiszen Zsófi fagyija ezerszer könnyebb, krémesebb volt, az enyém meg tömény és kemény. Elég erősen lehetett érezni a különbséget, és rögtön érthető volt, miért állnak sorba ezért a fagyiért.

Fotó: Mudra László

Böröcz Zsófi nem panaszkodik a munka miatt, ahogy fogalmaz: “én a vendégektől kapott visszajelzésekből táplálkozom. Látom, hogy folyamatosan keresnek, akár sorba is állnak, és megdicsérnek, hogy mennyire finom a fagyi, amit készítünk, ez rettenetesen jó érzés. “Pedig a fagyi azért is nehéz műfaj, mert szezonális. Amikor a fagyizó már nincs nyitva, Zsófi privát vacsorákra főz, tanácsot ad, éttermek, kávézók megnyitásán dolgozik együtt a tulajdonosokkal, de bármilyen izgalmas gasztro-projektben szívesen dolgozik.

Fotó: Mudra László

A N’icerollban minden fagyi tej és tejszínes alap keverékéből készül, a feltétek mindegyike gluténmentes. A Super rollra keresztelt fagyik kókusztejjel készülnek, így azok teljesen laktózmentesek és vegánok, valamint erre a szezonra a cukormentes verziót is sikerült kifejleszteni. A Basic roll 890 Ft, a Super roll 990 Ft-ba kerül. Zsófi a tavalyi szezonban már megkapta a Felelős gasztrohőstől a fenntartható vendéglátóhely minősítést is, nagyon fontos számára, hogy környezettudatos üzlete legyen, ezért minden papírpohár és kanál lebomló anyagból készül.

Fotó: Mudra László

A N’iceroll április 18-tól nyitja ki a kaput erre a szezonra, az esemény linkjét itt találjátok.

N’iceroll, Radnóti Miklós utca 41. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások