A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A burgonya a magyar háztartások egyik legkedveltebb élelmiszere. A gumós zöldség előnyei közé sorolható, hogy rengetegféleképpen fel tudjuk használni, számos fontos tápanyag forrása és egyszerű tárolni.
A krumplival kapcsolatos egyik leggyakoribb tévhit, hogy a zöldség nem tárolható fagyasztóban. Nekünk viszont szuper hírünk van a számodra: a burgonyaféléket igenis le lehet fagyasztani! Sőt, a fagyasztás még dobhat is a vacsoránk állagán és az ízén.
Főzzük meg!
A tévhitnek persze van alapja. A burgonya nyers formájában nem fagyasztható jól a magas víztartalma miatt. A problémát viszont egyszerűen orvosolhatod. Mielőtt a hűtőládába dobnád a zöldséget, mindenképp ajánlott kicsit megfőzni.
A fagyasztás előtti főzés elsőre plusz pepecselésnek tűnhet, hosszú távon ugyanakkor időt spórolhatsz vele, hiszen a félig megfőtt burgonya kevesebb idő alatt készül el sütéskor.
Hámozzuk vagy ne hámozzuk?
Nincs semmilyen alapszabály, ami kimondaná, hogy a krumplit meg kell hámozni fagyasztás előtt. A legtöbb tápanyag viszont az élelmiszer héjában található, így a zöldséget ajánlott héjában sütni és főzni. Ha érdekelnek a burgonyafogyasztás előnyei, olvasd el ezt a cikkünket is.
Nem mindegy, hogy milyen krumplit fagyasztasz le
Ha a fagyasztás mellett döntesz, mindenképp friss és érett krumplit válassz. A zöldség érettségének ellenőrzése azért is különösen fontos, mert így kevesebb eséllyel főzöd túl fagyasztás előtt az élelmiszert.
Hogyan kell lefagyasztani a burgonyát sütéshez?
A sütésre szánt burgonya lefagyasztásával nemcsak időt takaríthatsz meg, de ropogósabbá is teheted az ételed. Ha inkább hámozáspárti vagy, előbb pucold meg a krumplit, majd szeld fel a zöldséget és blansírozd forró vízben, amíg picit megpuhul.
A főzési idő függ a burgonya fajtájától, frissességétől, valamint a szeletek méretétől is. A burgonyát semmiképp ne főzd meg teljesen!
Miután kivetted a zöldséget a vízből, csöpögtesd le, és merítsd egy tál hideg vízbe, majd ismét vedd ki és csöpögtesd le a zöldséget, és hagyd teljesen kihűlni. A burgonyákat ezután egyenletesen terítsd szét egy tepsiben, ügyelve arra, hogy a darabok ne érjenek egymáshoz, majd fagyaszd őket 6-12 órán át. Ha ezzel is megvagy, a krumplit tedd egy légmentesen záródó zacskókba, és ismét irány a fagyasztó! Ezzel az eljárással körülbelül három hónapig áll el a hűtőládában a krumpli.
Még néhány fontos lépés
A burgonyát mindenképp légmentesen záródó zacskókban fagyaszd le, ezt pedig címkézd fel és írj rá dátumot is. Így könnyen észben tarthatod, mióta van a fagyasztóban, és kevesebb eséllyel megy kárba az élelmiszer.
Hogy tároljuk a krumplit?
A krumpli egyébként akár több hónapig is felhasználható, ha hűvös, száraz helyen tárolod. Ha betartasz néhány alapszabályt, azzal megakadályozhatod, hogy a megvásárolt burgonya vizet veszítsen és fonnyadni kezdjen. Ha érdekel, hogyan tárold a krumplit, olvasd el ezt a cikkünket is.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!