A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
Biztosan neked is feltűnt már, hogy egy-egy főzés során milyen sok hulladékot termelsz. Hiszen meghámozod a répát és a krumplit, olykor eldobod a brokkoli szárát, és megszabadulsz a hagyma héjától is. Pedig ezek mind-mind olyan értékes és vitamindús részei a zöldségeknek, amiket kár volna kidobni, legalábbis még egyszer mindenképpen felhasználhatóak, mielőtt a szemétben végzik! Méghozzá egy alaplé hozzávalóiként.
Milyen hulladékot használhatunk?
Elsőre talán felvontad a szemöldöködet, hogy miért is kéne neked szemétből kaját gyártanod, de hidd el, megéri! Viszont elöljáróban annyit hozzáfűznénk, hogy mindenképpen csak jól megtisztított zöldségek héját alkalmazd!
Ezután a főzések során felhalmozódott zöldségmaradványokat tedd egy dobozba és azzal együtt a hűtőbe! De mik is ezek a szerves hulladékok, amiket használni érdemes? Mondunk néhány példát: sárgarépa, fehérrépa, zeller lepucolt héja és zöldje, hagyma és fokhagyma héja, brokkoli szára, krumpli héja. Talán ezek a legalapabb zöldségmaradványok, amiket fel tudsz használni.
Hogyan készítsünk alaplevet?
Ha összegyűlt egy nagyobb adag, akkor jöhet az alaplé elkészítése. De mielőtt nekikezdenél, azt fontos megjegyeznünk, hogy semmiképpen se tárold egy hétnél tovább a felhalmozott hulladékot, mert még hűtőben is romlásnak indulhat! Penészedő, rothadozó, vagy büdös alapanyagokból pedig senki nem készít szívesen semmit.
Na de vissza az alapléhez! Mindösszesen annyi dolgod van, hogy a zöldségek maradványait egy jó nagy lábosba helyezed, felhúzod vízzel úgy, hogy bőven ellepje őket, és elkezded forralni az egészet. Eközben tehetsz hozzá sót, borsot, petrezselymet vagy bármilyen fűszert, amit egyébként használnál egy leveshez. Az egészet érdemes azért másfél-két órán át főzni, hogy minden esszencia kijöjjön a zöldségmaradványokból.
Mindezek után már csak annyit kell tenned, hogy hagyod lehűlni a főzetet, majd leszűröd és szétosztod az alaplevet befőttesüvegekbe. Ez csak azért hasznos, mert így könnyebb tárolni. Helyezd az üvegeket a hűtőbe és bármikor szükséged lesz alaplére, elég csak kivenned egy üveget, és mehet is a főzés!
Plusz tipp:
Érdemes jó nagy adagot készíteni, hogy sokáig kitartson, viszont arra figyelj, hogy két hétnél tovább ne nagyon tárold, vagy legalábbis ellenőrizd a minőségét, mielőtt felhasználod!
A feldolgozott zöldségmaradványok pedig ezután már tényleg mehetnek a szemétbe, vagy inkább a komposztba! 😉
Ha tetszett az alaplé cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!