A pizza bár csodálatos dolog, igazságtalanul szorít háttérbe más, szintén finom olasz utcai kajákat, amelyekből a legjobbakat most összegyűjtöttük egy csokorba.
1. Arancini
Nem véletlenül szerepel első helyen ez a rizsgolyó, nekem ugyanis az egyik kedvenc olasz street food ételem. Magyarországon sajnos még mindig nagyon kevés helyen lehet kapni, pedig végtelenül egyszerű és kiadós kaja. Ráadásul igazi street food, utcán is könnyen fogyasztható, néhány harapással eltüntethető. Az arancini eredetileg tulajdonképpen a megmaradt rizottóból készült. A ragacsos rizottót golyóvá gyúrják, megtöltik, panírozzák és olajban kisütik. A töltelék hagyományosan paradicsomos-húsos ragu, de a sajttól kezdve a sonkán át a spenótig bármi lehet. Az olasz arancini szép nagy, kb. mint a mi fasírtunk, akár egy darab is gyorsan oltja az éhséget. Itt is van hozzá egy recept.
2. Piadina
Az olaszok lepénykenyere, amit mindenféle földi jóval töltenek meg. A piadina eredetileg Emilia-Romagna tartományból származik, de persze egész Olaszországban népszerű. Maga a lepény fehér lisztből, vízből, sóból és olívaolajból készül. Általában sonkával, sajttal és paradicsommal töltik, de természetesen azt teszel bele, amit csak akarsz. Édesen is eszik, lekvárral vagy mogyorókrémmel. Frissen, melegen adják az olasz helyeken.
3. Porchetta
A porchetta Umbria tartományból indult hódító útjára, és nem más, mint egy alaposan megfűszerezett, ropogós bőrű, csavart disznóhús, amit leginkább szendvicsbe téve árulnak az utcai árusok. A porchetta, ha nem jól készítik, ki is száradhat, ezért sokan esküsznek a saját porchettasütőjükre. Nincs kőbe vésve a fűszerezése sem, mindenki máshogy készíti. Általában zöldfűszerekkel töltik, és sokan májat is tesznek bele. A húst hosszan kell sütni, és utána kenyérbe töltve, szendvicsben eszik.
4. Cannoli
Bár nem tartozom a cannoli legnagyobb rajongói közé, nagyon sokan szeretik ezt az olasz édességet, nem véletlenül tett szert világhírnévre. Eredetileg Szicíliából származik, de már szerte Olaszországban mindenhol kapható. Valószínűleg azért is lett ilyen népszerű, mert meglehetősen mutatós darab. A végét ugyanis gyakran megszórják csokival vagy pisztáciával. Az égetett tésztába ricottás krémet töltenek. Ha szeretnéd megkóstolni a cannolit, akkor szeretettel ajánljuk a Dolcissima cukrászdát. Ha pedig elkészítenéd otthon, akkor itt is van Nóri remek receptje.
5. A legdurvább olasz street food: lampredotto
Nehéz megfogalmazni, hogy pontosan mi is a lampredotto, hiszen nagyon speciális alapanyagot igényel. Ez a firenzei street food a marha gyomrából készül, de annak is csak egy bizonyos részéből, így nem nevezhető teljesen pacalnak. Eredetileg a marha utolsó, negyedik gyomra ez (magyarul oltógyomor), amit többnyire kidobnak, vagy maximum a kutyáknak adnak oda, de az olaszok persze ezt is felhasználják, és zseniális ételt készítenek belőle.
Eredetileg a marhagyomor a szegények eledele volt, szekerekről árulták az utcán, de ma már igazi csemege. A marhagyomrot nagyon sokáig, fedő alatt főzik zöldségalaplében, majd felszeletelik, és félbevágott zsemlébe dugják. Előtte azonban a zsemlét a finom szaftba tunkolják, majd az egészet meglocsolják kapribogyós szósszal. Na, hát ehhez egyelőre nincs receptünk… 😀
Kiemelt kép: Shutterstock
Ha tetszett az olasz street food cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!