A sárgarépa a legalapabb zöldségek közé tartozik, amiből jó eséllyel nálad is lapul egy-két kósza szál a hűtőben vagy a kamrapolcon. Fütyüléstechnikai haszna erősen megkérdőjelezhető, viszont tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és szinte végtelenféle variációban felhasználható ételekhez. Készülhet belőle leves, főzelék, ragu, egytálétel, de tésztákhoz, salátákhoz, sőt még desszertekhez is bevetheted!
Ehhez viszont először is használható formába kell hozni. Azt talán mondanunk sem kell, hogy az első lépés a hámozás. (Ha sajnálod kidobni a héját, ide kattintva adunk egy jó tippet, mihez használhatod fel.) A legegyszerűbb dolgod a húslevessel lesz, amibe egészben is belerakhatod a szálakat, mert a hosszas főzési időnek hála lesz idejük megpuhulni. A hasábra vagy karikára vágás sem túl nagy truváj, a szálakat csak elfekteted a deszkán és tetszőleges vastagságban felvágod, aztán mehet is a lábasba, serpenyőbe vagy egyenesen a sütőbe. De ha szeretnél szintet lépni, mutatunk még 3 vágási technikát, amit érdemes bevetni a sárgarépás kajáknál.
@streetkitchenhu Répaszeletelés mesterfokon 🥕 #fyp #foryou #foryoupage #foodie #nekedbe #streetkitchen #répa ♬ Rickroll – Chris Alan Lee
Kockára vágás
Hogyan kapunk egy hosszúkás, kúp alakú zöldségből apró kockákat? Geometriai értelemben sehogy (vagy legalábbis nem annyi idő alatt, amennyit mi szeretnénk erre a műveletre áldozni :D), de nem is ez a cél! A kockára vágás lényege, hogy közel azonos méretű darabokat kapjunk a sárgarépából, amik aztán egyszerre készülnek puhára főzés, sütés vagy párolás közben.
Ehhez a répát elnegyedeljük: előbb hosszában elfelezzük, majd a feleket ismét hosszában félbevágjuk. A répacsíkokat ezután egymás mellé fektetjük a deszkán (lehetőleg a vágott felükkel lefelé, hogy minél stabilabban álljanak), majd keresztirányban mehet az aprítás attól függően, hogy mekkora kockákat szeretnénk. Minél kisebbre vágjuk, annál gyorsabban megpuhul, szóval egy gyors főzelékhez érdemes kisebb kockákat készíteni, míg egy hosszabb rotyogó raguhoz a nagyobb méret az ideális.
Sárgarépa julienne-re vágva
A sokat emlegetett julienne-re vágás módszerével gyufaszál vastagságú csíkokat kaphatsz a répából. Ez szuperül passzol a salátákhoz vagy a stir-fry ételekhez, de a tavaszi vagy nyári tekercsekbe is így érdemes répát csempészni. Oké, aláírjuk, hogy ez a vágási mód nem éppen a leggyorsabb és legmegúszósabb, cserébe viszont látványos, és a nyers répa fogyasztását is lényegesen könnyebbé teszi, a vékony csíkokat ugyanis sokkal könnyebb elharapni.
És ahogy mindenbe, egy kis gyakorlással ebbe is simán belejöhetsz! A répát előbb kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, majd fogunk egy darabot és az egyik oldalát egyenesre vágjuk. Ez segít, hogy a répa ne csúszkáljon, és egyszerűbb dolgunk legyen a formára vágásnál. Ha megvan ez a „talp”, akkor a répát hosszában minél vékonyabban felcsíkozzuk. (Ehhez nyugodtan bevethetünk egy mandolint/zöldséggyalut is, hogy egyszerűbb dolgunk legyen.) Az így kapott répalapokat egymásra fektetjük és ismét hosszában vékonyan felcsíkozzuk, így kapjuk meg az azonos hosszúságú gyufaszálakat.
Gyémántra vágott sárgarépa
Ha igazán látványos fogást szeretnél tálalni – alias villantós kajával készülsz valakinek –, akkor ez a vágási technika a tökéletes választás! A lozenge, más néven gyémánt alakúra vágási technikával egységes, rombusz alakú répadarabokat kaphatsz. (Az elnevezés nem véletlen, az ékszerekhez használt gyémántokat is sokszor ilyen alakúra csiszolják.) Amellett, hogy tálaláskor szuperül mutat a tányéron, a gyémántra vágás abban is segít, hogy a sárgarépadarabok egyenletesebben és gyorsabban elkészüljenek főzés közben. Ezt a vágási technikát épp ezért főleg gyökérzöldségeknél (répa, fehérrépa, burgonya, cékla, paszternák, zellergumó) alkalmazzák.
A julienne-hez hasonlóan a nagyobb darabokra vágott répának először talpat vágunk, itt is hosszában vékonyan felszeleteljük, majd a szeleteket összefogjuk úgy, hogy a vágások merőlegesek legyenek a deszkára. Majd a kést kb. 45 fokos szögben megdöntve átlósan nagyobb darabokra vágjuk a répát, így kapjuk meg a kis rombuszokat. Ugye, hogy nem is volt annyira bonyolult? 😊
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!