Eredeti receptjét trappista szerzetesek kísérletezték ki Franciaországban. A trappisták a ciszterci szerzetesrend tagjai, nevüket a kolostoruk völgyébe vezető szűk bejárati csapóajtóról („La trappe”) kapták. Nagyon szigorú, vegetáriánus étrendet tartottak (és tartanak a mai napig), ezért is kísérleteztek magas fehérjetartalmú ételek fejlesztésével, mint amilyen a sajt is. A mezőgazdasági munka amúgy is fontos helyet foglal el a trappista szerzetesek életében.
A legnépszerűbb magyar sajt
A trappista Magyarországra is egy kolostorból került először Boszniából, a szerzeteseken keresztül, innen indult tehát hatalmas hódító útjára. Jelenleg is az ország legnépszerűbb sajtja, a teljes sajtfogyasztás közel 70 százalékát adja a trappista. 2021-ben 19 558 tonna trappista sajtot értékesítettek belföldön a hazai feldolgozók, de ehhez érkezett még 37 ezer tonna félkemény sajt külföldről is. Mivel nálunk igen nagy a trappista népszerűsége, a boltokban ezeket az import sajtokat is sokszor trappistának hívják.
Sokan úgy vélik, hogy a trappista teljesen jellegtelen sajt, de ez csak a mai változatára igaz. Ha ragaszkodunk az eredeti receptúrához, egy finom, karakteres, kissé sós félkemény sajtot kell hogy kapjunk, apró lyukakkal. Ehhez képest sajnos a magyar trappisták többségében nincs is lyuk. Talán már inkább azon lepődnénk meg, ha lenne.
A trappista eredetileg nyers tehéntejből készült, tehát sajtkészítés előtt a tejet nem pasztörizálják. Sajnos nagyipari körülmények között sokszor ez sem valósul meg, pedig fontos része lenne az eljárásnak. Mivel a trappista félkemény sajt, elkészítés után legalább két hónapig érlelni kell, tehát nem is szabad teljesen puhának és nedvesnek lennie! Sajnos ez sem mindig jön össze, mindannyian találkoztunk már sajtreszelőre kenődő sajttal. Pedig a jó minőségű trappista lényege, hogy könnyen reszelhető. Népszerűsége is ennek köszönhető, hiszen rendkívül széleskörűen felhasználható.
A trappista mindenhez illik!
Vicces módon nem túl karakteres íze is hozzájárult a népszerűségéhez, hiszen minden ételhez illik, semmilyen alapanyag ízét nem nyomja el, mint például az erősebb illatos sajtok. Rakott ételekbe mi, magyarok éppúgy szeretjük használni, mint szalámis szendvicshez vagy épp sajtos-tejfölös tésztához. De persze előszeretettel bugyoláljuk panírba is, a rántott trappista tényleg igazi magyar különlegesség.
Sajnos a magyar nép kedvenc sajtját a rendszerváltás előtt teljesen más receptúra alapján készítették, mondhatnánk azt is, hogy meghamisították. A hatvanas évekre a sajtnak már szinte semmi köze nem volt az eredeti francia recepthez. A háború után ugyanis a mennyiségi termelésre álltak át. Mindenből sok kellett, a tejből is, így a sajtkészítéshez már nem marad túl sok alapanyag. Ezért elkezdtek mindenféle visszamaradt tejtermékekből sajtot gyártani, aminek meg is lett az eredménye.
Mindenhol elterjedt a nagyon rossz minőségű trappista sajt, aminek állaga inkább gumihoz hasonlít, lyuk még mutatóba sem akad benne, és íze sincs. Ha sikerült esetleg jó minőségű sajtot gyártani, sajnos az sem a magyar fogyasztókhoz került, hanem exportra ment. Mostanában azért már mérföldekkel jobb a helyzet, de most is sokszor távol vagyunk még az eredeti recepttől.
Trappistaszabályozás
Államilag is törekednek már azonban a szabályozásra, éppen tavaly határozták meg pontosan, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie a trappistának. Fontos tudni, hogy a hazai gyártású trappista sajt hagyományosan korong alakú. A hasáb alakú trappista sajt döntő többségében import eredetű. Ezt elvileg csak szeletelt vagy reszelt formában lehet majd árulni. A szabályozás egyik célja egyébként éppen az, hogy a külföldről érkező félkemény sajtokról is több információhoz jussanak a vásárlók. Jelenleg ugyanis sokszor azt is trappistának árulják, ami nem felel meg ezeknek a kritériumoknak.
Sajnos a minimum érési idő nincs meghatározva, így olyan sajtokat is trappistának hívnak, amelyek koránt se töltöttek két hónapot az érlelőben. Ezért ha jó minőségű trappistát kerestek, érdemes az “érlelt” jelzőt keresni a címkén. Ebben már biztosan meg fognak jelenni az apró lyukak is.
Az biztos, hogy komoly út áll még a trappista sajt előtt, mire bizonyítani tudja, hogy az eredeti recept szerint készített trappista sajt igenis finom csemege tud lenni. Ezért is érdemes jó minőségű sajtokat választani, szerencsére egyre több kézműves sajtműhely is felfedezi magának a trappistát – ezekben pedig már a lyukak is felfedezhetők.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!