A Matild Palota megnyitása egyébként már tavaly megtörtént, akkor a hotel és a földszinti Spago étterem nyílt meg. A tavalyi év egyik legnagyobb durranása volt, hogy éttermet nyitott Budapesten Wolfgang Puck, osztrák származású sztárséf. Jelenleg a világon hat Spago étterem működik, Amerikán kívül Szingapúrban és Isztambulban, így kifejezetten nagy szónak számít, hogy a hetedik Budapesten nyílt, nem pedig Bécsben. Azt az éttermet is teszteltük, például a 13 ezer forintos pizzát is, és itt írtunk róla.
Megnyílt a kávéház is
Most pedig, közel egy év elteltével megnyílt a palotában a másik étterem is, Matild Café & Cabaret néven. Ez tehát korántsem csak egy kávéház lett, hiszen a meleg ételkínálat is széles. Éppen ezért, mint megtudtuk, jövő héttől a hely átveszi a Spagótól az ebédeltetést, utóbbi pedig már csak vacsorára nyit ki, hogy a vendégek nyugodtan kiélvezhessék a fogásokat. Persze a Matild Café & Cabaret nemcsak ebédre lesz nyitva, hanem reggelire és vacsorára is.
A most felújított Matild Palota az egyik legexkluzívabb szálloda a régióban. Apró érdekesség egyébként, hogy az épületegyüttes hivatalos neve Klotild paloták, a köznyelv viszont a déli épületet Matildnak hívja. A két neobarokk épületet József Károly főherceg felesége, Klotild Mária főhercegné kezdeményezésére építették. A kávézó pedig kiemelt irodalmi találkozóhelynek számított, és Belvárosi Kávéház néven működött.
De tényleg járt itt Krúdy?
A szájhagyomány szerint Krúdy például nagyon gyakori vendég volt itt, és itt írta a Szindbád egy részét is. Nem csoda tehát, ha erről az étlapon is megemlékeznek. A saját maguk által töltött házi kolbász például Krúdy-kolbász néven fut. Irodalmi dokumentációk alapján igyekeztek úgy elkészíteni, ahogyan Krúdy szerette: sok korianderrel és kevés paprikával.
Meg kell azért jegyezni, hogy mint a 24.hu utánajárt, valószínűleg csak városi legenda, hogy Krúdy dolgozott volna itt. Egész egyszerűen kiesett neki a hely, ami ráadásul inkább a második világháború után lett irodalmi találkozóhely, mivel más kávéház egyszerűen nem volt nyitva. Nemes Nagy Ágnes és Pilinszky János például egészen biztosan járt ide.
De ettől még a Krúdy-kolbász szép gesztus, és ezek az apróságok azok, amelyek például fájón hiányoznak a szintén nemrég megújult Centrál Kávéházból. A Matildban nem éreztem azt, hogy végleg kiradírozták a múltat – még úgy sem, hogy nyilván egy luxushely született és nekem sem ez lesz a törzshelyem. De imádtam például a falra kihelyezett régi fényképeket, melyek a háború előtti és a szocializmus alatti időszakot is bemutatták. Szerintem így kell felújítani egy ilyen nagy múltú helyet.
Sokáig menzaként működött
Bár az elmúlt évtizedekben a kávéházról keveset lehetett hallani, de a második világháború után egyébként ez a hely nyílt először újra, kávét kínálva a fővárosi vendégeknek. A szocializmus alatt persze elvesztette eredeti fényét és inkább menzaként működött, a korra jellemző ételekkel. Az egyik fényképen például fellelhető a kaszinótojás. De most visszahoztak egy jó adaggal az eleganciából is. Nem véletlen például, hogy a hely nevében a Cabaret szó is szerepel, hiszen koncertek és előadások is lesznek majd itt, kifejezetten erre a színpadra tervezve.
A kávéház szerintem lenyűgöző lett, nyitás előtt egy nappal sikerült körbejárnom az egészet. Nemcsak a belső tér tetszett, hanem a konyha is. Főleg az üvegfal mögé elhelyezett csokiműhely, ahol egész nap készülnek a finom kézműves bonbonok és a sütemények. Sok tradicionális magyar süteményt kínálnak, az Eszterházy-torta isteni, tele dióval, a Rákóczi-túróst pedig habcsók formájában álmodták újra. Kedvencem mégis a ház egyik specialitása, a mogyorólikőrrel készült mogyorótorta lett.
A kacsamáj a kedvencem, de a pörkölt is finom
Na, de térjünk át az ételekre, amelyek közül a reggeliket egyelőre nem kóstoltam, már csak azért sem, mert délben érkeztem. Őrült lelkesen konstatáltam, hogy egy ilyen elegáns helyen is készítenek mac & cheese-t, persze magyar sajtból, de végül inkább más ételeket kóstoltam. Maradtam a magyaros vonalon, de hangsúlyoznám, hogy az étlap sokszínű és változatos.
Az étlap sokszínűsége már a Spagóban is nagyon bejött, és ez itt is nagyon tetszett. Mivel Budapesten vagyunk, egy olyan épületben, ami erősen kötődik a Habsburg-korhoz is, valamint Wolfgang Puck séf is osztrák származású, így megjelennek az étlapon a monarchiás ételek is. De az amerikai vonal is képviselteti magát, mint a már említett mac & cheese, de nem kell máshova menni egy jó amerikai steak ügyében sem.
Én kacsamájat, marhapofapörköltet és Krúdy-kolbászt kóstoltam, utóbbihoz nem féltek lazán sült krumplit adni, ez nagyon bejött. A pörkölt omlós volt és a puha hús mellé osztrák köret, azaz specli járt. A kacsamáj nálam mindent vitt, saját sütésű kenyérrel, almalekvárral, kicsi salátával érkezett. Szeretném egy mondat erejéig kiemelni a tányérokat is: elegánsak, szépek, ízlésesek.
Egyszóval nekem bejött a Matild (és nem csak azért, mert az egyik kislányomat is Matildnak hívják). Tényleg egy darab a múltból, érdemes egyszer beülni legalább egy kávé erejéig.
Matild Café & Cabaret – 1056 Budapest, Váci utca 36.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!