Hirdetés

Hulladékmentes vendéglátás a Covid alatt: lehetetlen vagy létezik?

Meggyes-mákos palacsinta

Hamar el fog fogyni!

Cukormentes zserbó

Picit kevesebb bűntudat fog gyötörni
Hirdetés

Hulladékmentes vendéglátás a Covid alatt: lehetetlen vagy létezik?

Hirdetés
Az éppen éledező környezettudatos és csomagolás nélküli életmódnak erősen betett a Covid-járvány. A vírustól való félelem, valamint a kiszállításra való átállás jelentősen megnövelte a csomagolóanyag-, és ezáltal a hulladékmennyiséget. De lehet-e figyelni a fenntarthatóságra a járvány alatt? Pozitív példa a most alakuló Rakun dobozközösség.
Hirdetés

Lehet, bár nem egyszerű, és nyilván a legritkább esetben éri meg. Mégis vannak elhivatott vendéglátósok, akiknek a hulladékmentes vendéglátás ebben a helyzetben is fontos. Egyik kedvencem lett például a Fruccola, akik salátáikat és leveseiket gusztusos befőttesüvegbe csomagolják, amit vissza is lehet váltani. Sőt, nemcsak hogy visszaváltják, hanem 50 forintot jóváírnak, ha visszavisszük az üveget, ezzel buzdítva mindenkit a környezettudatosságra. Az üveget az éttermekben is beveszik, valamint a kiszállításnál is visszaveszik és elviszik. Sajnos a meleg ételek esetében a visszaválthatós rendszer nem működik, de a saláták és a levesek esetében igen. 

A Fruccola salátáit visszaváltható üvegben rendelheted.

Pozitív példaként mindenképpen meg kell említeni a Sejribizli nevű bisztrót, akiknél mindig elsődleges szempont volt nem csak a zero waste konyha, hanem a házhozszállítás is. A bisztróban Tarr Bori főz, és férje, Fábri István is a kiszállítást maximálisan környezetbarát módon, egy cargo biciklivel végzi. Bővebben itt olvashattok róluk. Az ebédmenüt saját, többször használatos dobozaikban juttatják célba, minden nap tudtok tőlük menüt rendelni.

Rakun dobozközösség épül

Szintén nagyon pozitív példa az éppen a járvány nehéz időszaka alatt megalakult Rakun dobozközösség, ami a Highlights of Hungary fenntarthatósági különdíját is megnyerte. A Felelős Gasztrohős által kitalált dobozközösség tulajdonképpen olyan, mint egy ételhordó-bérlet. A kezdeményezéshez csatlakozott vendéglátóhelyeken mindig ebben a visszaválthatós dobozban kapod az ételt, és neked nincs más dolgod, mint a nálad lévő másik dobozt leadni.

Rakun dobozközösség

Bár összességében ez nem igényel kevesebb odafigyelést, mintha állandóan saját dobozokkal járkálnál, a járványhelyzet miatt sokkal higiénikusabb. Hiszen a vendéglátóhelyek az előírásoknak megfelelően tisztítják a dobozt. Emellett elősegíti a csomagolásmentes szemlélet terjedését is. A járvány miatt sok étterem nem ad ki ételt a vendég saját dobozában, ezért nagyon jó megoldás a Rakun. A rendszerhez te is csatlakozhatsz, nincs más dolgod, mint letölteni az appot, és befizetni az egyszeri, 1000 forintos használati díjat. A rendszerben részt vevő éttermeket ezen a linken találod, számuk folyamatosan frissül, nemcsak a fővárosban, de vidéken is. 

hulladékmentes vendéglátás rakun
Szusi Rakun dobozban

„Már évek óta gondolkodunk azon, hogyan lehetne ezt a sok műanyag hulladékot megspórolni, és most úgy döntöttünk, belevágunk! Létrehoztunk egy rendszert, amivel a környezetvédelem, a pénztárca és az élelmiszer-higiéniát komolyan vevő éttermek is jól járnak” – mondják a Felelős Gasztrohős munkatársai, akik olyan adatokra is emlékeztettek, hogy ha például Debrecen minden lakosa naponta csak egyetlen dobozt dob ki, akkor egy év alatt a kidobott dobozok sora elérne az óceánig.

Kiszállítás benzin nélkül

Csatlakozott a Rakunhoz a Csillaghegyi Megálló is, akik fenntartható vendéglátóhelyként a Covid-időszakban is törekedtek arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak magunk után. (Hosszabban ebben a cikkben olvashatsz róluk.) „A tavaszi első hullám idején teljesen ellehetetlenültünk vendéglátóhelyként, és átálltunk a kiszállításra. Mivel a bérleti díjból semmilyen kedvezményt nem kaptunk, így a költségeink megmaradtak, tartalékokkal nem rendelkeztünk. Elmondhatatlanul hálásak vagyunk a törzsvásárlóinknak, akik szinte csak azért rendeltek tőlünk, hogy megmaradhasson a Csillaghegyi Megálló, és ne vesszen kárba 4 év megfeszített munkája” – írják a Facebook oldalukon.

A Csillaghegyi megálló tulajdonosai. Fotó: Hartyányi Norbert

Mindeközben végig fontos volt számukra a fenntarthatóság. A házhozszállítás – környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve – hibrid autóval történt. A kiszállítás során többször használatos dobozokban szállították a szendvicseket, annak érdekében, hogy ne keletkezzen csomagolóanyag-hulladék. Mint mondják, a sok nehézség ellenére is fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást.  

Kedvezményes kávé a mentősöknek

„Tesszük ezt az elmúlt közel 5 évben nap mint nap, ugyanis a megmaradt pékárut, szendvicset, süteményt továbbra is elvisszük a közelünkben található gyermekotthon kis lakóinak. Ebben a pandémiás helyzetben vannak, akik a szó szoros értelmében emberfeletti küzdelemről tesznek tanúbizonyságot, mint az orvosok, nővérek, ápolók, betegszállítók. Ezért a csillaghegyi mentőállomás orvosai, betegápolói, munkatársai számára kedvezményes étel- és italfogyasztási lehetőséget biztosítsunk.

hulladékmentes vendéglátás
Fotó: Hartyányi Norbert

A sok kihívás mellett sokat tanultunk, tapasztaltunk, valamint rengeteg lélekemelő pillanatnak is részesei lehettünk. A kiszállításért nem számoltunk fel kiszállítási díjat, így segítettük a nyugdíjas vendégeinket, hogy ők is megengedhessék maguknak a házhozszállítást. Volt olyan idős néni, aki azzal köszönte meg nekünk, hogy ennyit segítettünk, hogy kis kosarat font nekünk. Ami a legfontosabb, hogy – hála a vendégeinknek, akiktől rengeteg támogatást kaptunk – megmaradtunk, és reménykedünk a tavaszi nyitásban” – mesélik.

Ne pazarolj! Váltsd vissza! 

Visszaválthatós rendszert alakított ki a Ne pazarolj! budai bolt és kávézó. Ők 2018 őszén nyitottak, azzal a céllal, hogy még több ember számára váljon elérhetővé a csomagolásmentes bevásárlás. Nem titkolt céljuk volt, hogy mindent, ami egy nagybevásárlás során kell, egy helyen be lehessen szerezni. A friss és tartós élelmiszerek, magok, aszalványok, lisztek, fűszerek, tisztítószerek, mindennapi használati eszközök és higiéniai termékek kínálatát folyamatosan bővítik. Jelenleg több mint 500 termék kapható náluk. 

A Ne pazarolj! bolt és kávézó

„Bár tudjuk, hogy a papírzacskó és az üvegtárolók újrahasznosíthatóak, mégis hisszük, hogy van jobb megoldás az újrahasznosításnál. Ha nem is keletkezik hulladék. Ezért vezetjük be a betétdíjas, visszaváltható üveges tárolók rendszerét.” – mesélik az alapítók, Magyar-Hikisch Ági és Nemes Réka. A betétdíjas rendszer pofonegyszerűen működik. Az online vásárlás során a rendszer segít és hozzáadja a bevásárlás összegéhez a szükséges tárolók egyszeri díját. A futár már ezekben szállítja a termékeket. Ha kiürülnek, akkor a legközelebbi vásárláskor vissza lehet adni őket a futárnak, és az értéküket jóváírják a következő rendelés végösszegéből. Sőt, akár személyesen is levásárolható az üzletben. Az üvegek minden esetben fertőtlenítő mosáson esnek át, csak ez után használják őket újra.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Címlap: Rakun dobozközösség

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?