Hirdetés

Ez az 5 legfinomabb pogácsa Budapesten

Narancsos-fahéjas csirkecomb vele sült zöldségekkel és vajas polentával

Igazi ünnepi fogás, karácsonyi asztalon a helye!

Kakaós mézeskalács

Ha már unod a klasszik verziót
Hirdetés

Ez az 5 legfinomabb pogácsa Budapesten

Hirdetés
A rengeteg édesség után gondoltuk most kóstolunk valami sósat is. Pontosabban leginkább sajtosat, ugyanis sajtos pogácsát indultunk tesztelni, de mivel erre az ízvilágra fókuszálva nem botlottunk túl sok finom pogácsába, így tágítottuk a kört a burgonyás- és egyéb ízekre is.
Hirdetés

A feladat nem volt egyszerű, hiszen ahogy azt már a korábbi körképekből is megtanultuk, minőségi péksüteményt nehéz találni. És úgy néz ki ez pogácsák esetében még keményebb feladat. Mi azért megpróbáltuk, szóval nézzük is, hogy hol érdemes pogácsát venni, ha nincs kéznél egy nagyi, aki süssön nekünk.

Daubner cukrászda

Nekem személy szerint kiskori kedvencem a Daubner, szinte még nem is beszéltem, mikor már tudtam, hogy a Daubnerben finom sütiket lehet enni. Több mint 110 éve van tömve brutálisan jó minőségű termékekkel az üzlet és abban biztosak lehetünk, hogy a pozsonyi kiflitől kezdve a francia krémesen és a marcipánborítású tortákon át a fagyikig és a rengetegféle pogácsáig, van itt minden.

Fotó: G. Zsigmond Orsi

Na de beszéljünk hát a pogácsákról, hiszen ez volt az idejövetelünk oka. Útközben egyébként betértünk egy másik random pékségbe és ott sajnos olyan rossz (nyers, ízetlen és levegős) pogácsát kóstoltunk, hogy utána nagyon vágytunk valami igazán finomra. A Daubnerben a mindenki által dicsért gouda sajtos pogit, a burgonyás pogit és az apró sajtosat kóstoltuk és azt kell mondjuk, hogy egyikben sem csalódtunk.

Mindegyik nagyon vajas és omlós volt és érződött rajtuk, hogy minőségi alapanyagokkal vannak tele. A gouda sajtos tésztája pedig ráadásul még tehéntúrós is, így a szinte már krémes állagú pogácsabelsőhöz társuló roppanós sajtos pogácsatető egy konkrétan tökéletes végeredményt eredményezett! 🙂

Szerelmes levél

Fotó: G. Zsigmond Orsi

A Szerelmes levél tulajdonképpen egy “beülős Pékműhely”, ugyanis Vajda Józsi két másik péksége mellett ebben az üzletben már le is tudnak ülni a betévedők. A fantasztikus kenyerek és péksütemények mellett kétféle pogácsát kaphatunk itt: az egyik egy medvehagymás-juhtúrós, a másik pedig aszalt szilvás. Mindkettő ideális méretű, kb. egy nagyobb tenyérnyi és finom. Az aszalt szilvás mondjuk különösen finom! Soha nem gondoltuk volna, hogy ilyen létezik és amíg nem kérdeztük meg, hogy milyen lehetőségek vannak, addig a pogácsa  kinézetéből adódóan egy tepertősre tippeltünk volna. Viszont ez annál sokkal jobb volt!!

Aszalt szilvás pogácsa

Roppanós és omlós tészta, valódi aszalt szilva darabok és egy eszméletlen egyedi ízkombináció. Ebben még azok sem fognak csalódni, akik nem rajongnak a különleges ízekért, mivel egy nem túl domináns, de isteni aszalt szilvás pogácsáról beszélünk. Ha erre jártok, mindenképpen próbáljátok ki!

Pékesség

A Pékesség Óbuda egyik modern utcájában nyitotta meg kapuit és már kívülről is tök modern és hívogató. Belépve egy kicsi, de otthonos üzletben találjuk magunkat, ahol mindenféle aprósütemény és desszert sorakozik a pultokon. Nem igazán láttunk még ilyet, de itt a péksütiket saját magunknak válogathatjuk össze. Az aprósütemények itt is kimérve kaphatóak, viszont mégis van abban valami különleges, hogy mi magunk dönthetjük el – “a megkeresem a legnagyobbat” elv alapján, persze 😀  -, melyik pogiból melyik darabot és hányat szeretnénk venni.

Ugyan mi reggel érkeztünk, de a sajtos pogácsa már elfogyott mire odaértünk, így a medvehagymásból és a fokhagymás-diósból vettünk. A medvehagymás nem volt semmi extra, egy kicsit száraz volt, de ízeiben nem rossz. A fokhagymás-diós viszont zseniálisan finom volt, az a fajta, amiből (mivel kicsi), igazából meg sem állnánk minimum 221 darabig. 😀 Mondjuk ha ennyit betolnánk, félő, hogy eszméletlen fokhagymaszag áradna utána belőlünk, mivel ugyan nem volt túl domináns a fokhagyma benne, de azért mégis elég karakteres ízt adott neki, ami nagy mennyiségben szerintünk kicsit “veszélyes” tud lenni – már ami az illatokat illeti. A diót magában a tésztában nem nagyon véltük felfedezni, de a pogi tetején lévő apró diódarabok nagyon frankón roppantak a fogaink alatt.

Fotó: G. Zsigmond Orsi

Szóval összességében ez a verzió az egyik legfinomabb a nem sajtos pogácsák közül, így érdemes legalább egyszer célba venni a Pékességet és ha ti szerencsések vagytok, lehet még a sajtosat is megkóstolhatjátok!

Ha most azon gondolkodtok, hogy a címben miért 5 pogácsa szerepel, mikor összesen csak 3 helyről írtunk akkor eláruljuk: jó pogácsát annyira nehéz találni, hogy még ha adott egy kiváló minőségű pékség, ahol többféle pogácsa kapható, akkor sem biztos, hogy ott mindegyik finom lesz. Így kénytelenek voltunk az itt felsorolt helyek között is szelektálni és csak a fokhagymás-diós, aszalt szilvás és a Daubneres háromféle pogácsa mellé letenni a szavazatunkat, már ami a legjobb ötöt illeti. Levonhatnánk azt a konklúziót akár, miszerint ha jó pogácsát akarunk enni, feltétlenül Budára kell mennünk, de azt fontos megemlíteni, hogy a pesti oldal franchise pékségei sem rosszak. Viszont mivel mi most nem célirányosan ezeket a helyeket teszteltük (és amúgy is a legtöbb ilyen pogi inkább átlagos/jó, mintsem isteni), ezért úgy néz ki, hogy mégiscsak levonható az a konklúzió, hogy finom pogácsát sokkal könnyebben találunk a budai oldalon. 😀

 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?