Hozzávalók
A tésztához
- 12 ½ dkg liszt
- 2 dl tej
- ½ dl víz
- 5 ek vaj
- 1 tk cukor
- 1/2 tk só
- 4 db tojás
A krémhez
- 3 ½ dl tej
- 1 ½ dl tejszín
- 7 ½ dkg cukor
- 1 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 4 dkg kukoricaliszt
- 12 dkg csokoládé
A mázhoz
- 1 dl tejszín
- 10 dkg csokoládé
Íme a legmenőbb farsangi fánk, az eclair!
Hozzávalók
A tésztához
- 12 ½ dkg liszt
- 2 dl tej
- ½ dl víz
- 5 ek vaj
- 1 tk cukor
- 1/2 tk só
- 4 db tojás
A krémhez
- 3 ½ dl tej
- 1 ½ dl tejszín
- 7 ½ dkg cukor
- 1 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 4 dkg kukoricaliszt
- 12 dkg csokoládé
A mázhoz
- 1 dl tejszín
- 10 dkg csokoládé
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A tejet, vizet, vajat, cukrot és sót közepes lábosba tesszük. Felforraljuk. Lehúzzuk a túűzről, belekeverjük a lisztet. Visszatesszük a tűzre és közepesen magas láng felett folyamatosan kevergetjük, amíg elválik a lábos oldalától és vékony filmréteggel vonja be – kb. 2-3 perc.
Áttesszük a tésztát robotgépbe, kicsit lehűtjük és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Nyomózsákba tesszük és egy sütőpapírral leterített sütőlapra kb 10 cm-es rudacskákat nyomunk a tésztából. Az előmelegített sütőbe tesszük. 15 perc sütés után a sütőt visszavesszük 160 fokosra és további 20 percig szikkasztjuk a tésztát. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez egy közepes lábosban felmelegítjük a tejet és a tejszínt. A tojássárgáját és a tojást kikeverjük a cukorral, majd három lépésben hozzákeverjük a kukoricalisztet.
A forrásban levő tejből egy merőkanálnyit a tojásos keverékhez adjuk, elkeverjük, majd az egészet a lábosba öntjük és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Még lelegen belekeverjük a csokoládét és addig kevergetjük, amíg teljesen folovad. Ezután a krémet lehűtjük.
A mázhoz felforralunk 1 dl tejszínt és ráöntjük 10 dkg apróra vágott csokoládéra. Fényesre keverjük.
Összeállítjuk az eclaireket: egy fánkot óvatosan kettévágunk, megtöltjük kb 3 teáskanálnyi krémmel, rátesszük a fánk tetejét és a csokimázba mártjuk.
Próbáljátok ki ezt a szuperfinom és nagyon egyszerű sütit, és persze ne felejtsetek el lájkolni minket a Facebookon!