A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
- 1 kg marhanyak
- 500 g marhanyelv
- 2 szál fehérrépa
- 3 szál sárgarépa
- 1 fej zeller
- 1 fej hagyma
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 ek borókabogyó
- 100 ml fehérbor
- 200 ml alaplé
- 1 tk egész bors
- 3 ek mustár
- 1 db citrom
- 50 g cukor
- 100 ml tejföl
- só, bors
A zsemlegombóchoz:
- 15 g élesztő
- 1 tk cukor
- 100 ml tej
- 1 db tojás
- 200 g liszt
- 1 szelet zsírszalonna
- 2 ek zsír
- 2 db zsemle
- 1 fej hagyma
- 1 - 2 csokor petrezselyem
- só, bors
Vadas marhanyelvvel
A brutális fogások támogatója az
A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
- 1 kg marhanyak
- 500 g marhanyelv
- 2 szál fehérrépa
- 3 szál sárgarépa
- 1 fej zeller
- 1 fej hagyma
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 ek borókabogyó
- 100 ml fehérbor
- 200 ml alaplé
- 1 tk egész bors
- 3 ek mustár
- 1 db citrom
- 50 g cukor
- 100 ml tejföl
- só, bors
A zsemlegombóchoz:
- 15 g élesztő
- 1 tk cukor
- 100 ml tej
- 1 db tojás
- 200 g liszt
- 1 szelet zsírszalonna
- 2 ek zsír
- 2 db zsemle
- 1 fej hagyma
- 1 - 2 csokor petrezselyem
- só, bors
A marhanyakat és a marhanyelvet nagyobb darabokra vágjuk, majd sózzuk és borsozzuk és 230 fokra előmelegített sütőben, lehetőleg egy nagyobb öntöttvas edényben kb. 20-25 perc alatt megpirítjuk. Kivesszük az edényből a húsokat, beleszórjuk a nagyobb darabokra vágott leveszöldségeket, a felkarikázott hagymát, majd visszaültetjük rá a húst. Beleszórjuk a megroppantott fokhagymákat, a babérlevelet, és a borókabogyót és a borsot is.
Az egészet átkeverjük, felöntjük a borral és az alaplével, megsózzuk és a 180 fokos sütőbe visszarakjuk nagyjából 2 órára. Ha kész kivesszük és a húsokat félretesszük pihenni. A visszamaradt zöldséges mixből kivesszük a borókabogyókat, a borsszemeket és a babérleveleket. A zöldségekhez adjuk a mustárt, belefacsarjuk fél citrom levét. Külön serpenyőben cukrot karamellizálunk és azt is a zöldségekhez adjuk. Belekeverjük a tejfölt, ha szükséges, még sózzuk, és kész is a mártás.
Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet is, azaz a zsemlegombócot. Langyos tejben kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a tojással, a felfuttatott élesztővel, majd sózzuk, és sűrű, de azért még folyékony jellegű tésztát keverünk belőle. Nedves konyharuhával letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni. A zsemlét apró kockákra vágjuk és kevés szalonnazsíron vagy olajon lepirítjuk. A hagymát apróra vágjuk és kevés zsíron megpirítjuk.
A kihűlt zsemlekockákat belekeverjük a megkelt tésztába, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és a pirított hagymát is. Elkeverjük, majd nedves kézzel gombócokat formázunk a masszából, és forró sós vízben kifőzzük, majd lecsepegtetjük. A kész gombócokat kevés zsíron még kicsit lepirítjuk. Tálaláshoz szép szeleteket vágunk a marhából, adunk hozzá bőven a mártásból és mehet is mellé a zsemlegombóc. Kész!