Hirdetés

Perfekt pihe puha kalács

Hirdetés

Perfekt pihe puha kalács

A frissen sült kalács illatát egyedül csak az íze képes überelni. Mindez pedig úgy a legjobb, hogyha az ember saját maga készíti el és az egész lakásban kalács illat terjenghet. És hogy mivel kenjétek meg? Persze simán vajjal is elképesztően finom, de ha ajánlhatunk egy alternatívát, akkor ez a fügelekvár lenne az!
Hirdetés

Hozzávalók egy 24×10 cm-es formához

Az előkészületekhez:

  • 35 g liszt
  • 170 ml tej

A tésztához:

  • 120 ml tej melegen
  • 55 g cukrozott sűrített tej
  • 30 g friss élesztő
  • 1 púpozott ek cukor
  • 350 g liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 45 ml olvasztott vaj

A kenéshez:

  • 1 tojás
Fotó: Szilágyi Nóri

A 35 g lisztet és 170 ml tejet egy lábasban elkezdjük melegíteni és folyamatos keverés mellett besűrítjük, mintha pudingot készítenénk, majd néha átkevergetve hagyjuk kihűlni. A kalácshoz való meleg tejet összekeverjük a sűrített tejjel, cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk kis ideig pihenni, hogy felfusson az élesztő. A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást, beleöntjük az élesztős tejet és az előfőzött lisztes-tejes keveréket és jól bedagasztjuk a tésztát, közben hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat is. Mikor szép sima, puha tésztát kapunk, letakarjuk és meleg helyen kb. 35-40 percig kelesztjük. Mikor a duplájára nőtt, átgyúrjuk, 3 részre osztjuk és kis bucikat formázunk belőlük. Ezeket kissé ovális alakúra formázzuk, majd feltekerjük és az így kapott 3 ovális bucit a formába pakoljuk, szépen egymás mellé. Letakarjuk és 30 percig meleg helyen kelesztjük. Lekenjük lazán felvert tojással a tetejét és 175 fokos sütőben aranybarnára sütjük a kalácsot. Ha túlságosan barnulna a teteje, alufóliával letakarjuk.

Fotó: Szilágyi Nóri
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?