Hozzávalók
- 50 ml tej
- 1 tk cukor
- 25 g friss élesztő
- 500 g finomliszt
- 1 ek só
- 250 g vaj
- 1 db tojás +1 tojás a kenéshez
- 190 g tejföl
- ½ fej fejes káposzta
- 1 ek olaj
- 1 ek cukor
- só
- bors
Káposztás pogácsa: a pogik sztárja
Hozzávalók
- 50 ml tej
- 1 tk cukor
- 25 g friss élesztő
- 500 g finomliszt
- 1 ek só
- 250 g vaj
- 1 db tojás +1 tojás a kenéshez
- 190 g tejföl
- ½ fej fejes káposzta
- 1 ek olaj
- 1 ek cukor
- só
- bors
Hogyan készül a káposztás pogácsa?
A káposztát lereszeljük, besózzuk és 20 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rászórjuk a cukrot, kicsit karamellizáljuk, majd rádobjuk a káposztát és kb. 20 perc alatt megpirítjuk.
A tésztához a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba mérjük a lisztet, sót, hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott vajat, tojást, tejfölt, felfuttatott élesztős tejet és jól összegyúrjuk/bedagasztjuk a tésztát. Kinyújtjuk kb. 35×23 centi vastagra, rászórjuk egyenletesen a káposztát és összehajtogatjuk a tésztát, először kétharmadig, majd a maradék egyharmadot ráhajtjuk a többi részre. Letakarva pihentetjük 20 percig, majd újra hajtogatjuk, pihentetés és hajtogatás jön.
A harmadik hajtogatás után 10 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastagra, bevagdossuk rácsosan a tetejét, lekenjük tojással majd 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük a pogácsákat.
Tippek kezdőknek
- Figyeljünk, hogy az élesztő megfelelő állapotban legyen a felhasználás előtt. A kezdetekben a tejbe morzsolt élesztő csak feloldódik, majd elkezd szépen felhabosodni. Ez meleg helyen kb. 5 percet vesz igénybe.
- Ennél a receptnél is érdemes a légkeveréses beállítás használni, hiszen így járja át leg egyenlegesebben a hú az ételt.
- Szinte minden esetben a sütőpapírt javasoljuk a vajazás helyett a pogácsák, torták, kekszek és más sütik sütésénél. De ha olyan formát használunk aminél a mintázat fontos (pl. kuglóf), akkor vékony vajazás, kevés liszttel kiszórás, a legjobb megoldás.
- Ha kíváncsi vagy, hogy elkészült-e a sülteményed, vagy szüksége van még néhány percre, akkor érdemes tűpróbát végezni és ha nem ragad rá a tészta, akkor elkészült a süti. De a szép aranybarna szín például már enged arra következtetni, hogy valószínűleg elkészült. Az aprósütiknél lehet kóstolással tesztelni. 🙂
- Fontos, hogy mindig a megfelelő lisztet használjuk. Ugyanis, a lisztnél fontos szempont, hogy mennyi nedvességet tud felvenni, ez (is) alakítja ki a tészta szerkezetét.