Hirdetés

Süssetek ti is házi kiflit!

Hirdetés

Süssetek ti is házi kiflit!

Sajnos a kifli az a péksütemény, amit manapság már nagyon kevesen készítenek házilag. Na de pont ezért számít extrán különlegesnek, hogyha ti most kivételt tesztek és a pékségbe indulás helyett, nekiálltok sütni egy csomó házi kiflit! Arról nem beszélve, hogy sokkal egészségesebb, mint a bolti változat. :)
Hirdetés

Hozzávalók (12 darabhoz)

  • 450 g kenyérliszt (BL80)
  • 2 csapott tk só
  • 20 g cukor
  • 300 ml víz
  • 15 g élesztő
  • 30 g vaj

Az élesztőt, a cukor felét, 2 evőkanál lisztet és 1 dl langyos vizet összekeverve szobahőmérsékelten 30 perc alatt kovászt készítünk. Ha kész, dagasztótálba tesszük a maradék lisztet, sót, cukrot, 15 g puha vajat és a kovászt. Hozzáöntjük a maradék vizet és dagasztógéppel alacsony fordulaton jó sokáig, kb. 20 percig dagasztjuk, míg szép fényes lesz a tészta felülete. A kész tésztát kevés liszttel megszórjuk, letakarjuk és szobahőmérsékleten 30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk és két gömböt formázunk belőle. A gömböket egymás után kézzel szabályos kör alakúra lapítjuk, majd mindig kicsit elfordítva 6-8 mm vastag szabályos, kör alakú tésztát nyújtunk belőle. A tésztából 6 szabályos cikket vágunk és megkenjük a maradék olvasztott vajjal. A cikkeket az íves részről a csúcs felé indulva feltekerjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük úgy, hogy a csúcsos rész alulra kerüljön (így nem fog felpöndörödni sütéskor).

Fotó: Puskás Nóri

Kifli formára hajtjuk a tekercseket, majd kevés vízzel megkenjük a tetejüket és durva szemű sóval meghintjük. Letakarva 60 percig kelesztjük. A sütőt 220 fokra hevítjük úgy, hogy közben egy hőálló edényben 1 dl vizet teszünk a sütő aljára. Kb. 12 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. A forró kifliket vizes ecsettel átkenjük, majd kipakoljuk őket egy sütőrácsra, hogy minél előbb kihűljenek.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?