Hirdetés
Karácsonyi menü

Svéd kardamomos tekercs

Hozzávalók

Hozzávalók
16 - 17
darabhoz
+

A tésztához

250 ml tej
50 g cukor
17 g élesztő
1 db tojássárgája
410 g liszt
3 késhegynyi őrölt kardamom
1 csipet só
70 g olvasztott vaj

A töltelékhez

80 g olvasztott vaj
80 g barna cukor
1 tk őrölt kardamom
2 tk őrölt fahéj

A sziruphoz

60 ml víz
60 g barna cukor
1 késhegynyi őrölt kardamom
½ db vaníliarúd kikapart magjai

A tetejére

1 kis marék nagyszemű szórócukor
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Svéd kardamomos tekercs

A kardamom nem igazán tartozik a klasszik, magyar fűszerek közé, viszont aki annyira nem is rajong érte, az is legalább kettőt elcsent ebből a puha, fűszeres péksütiből. Ha mégsem szeretnétek ezzel a fűszerrel elkészíteni, természetesen lecserélhetitek kakaóporra (de azért ezzel az igazi ;) )
Kipróbáltam, jóóó lett!
8
Hirdetés

Hozzávalók

Hozzávalók
16 - 17
darabhoz
+

A tésztához

250 ml tej
50 g cukor
17 g élesztő
1 db tojássárgája
410 g liszt
3 késhegynyi őrölt kardamom
1 csipet só
70 g olvasztott vaj

A töltelékhez

80 g olvasztott vaj
80 g barna cukor
1 tk őrölt kardamom
2 tk őrölt fahéj

A sziruphoz

60 ml víz
60 g barna cukor
1 késhegynyi őrölt kardamom
½ db vaníliarúd kikapart magjai

A tetejére

1 kis marék nagyszemű szórócukor
Bevásárlólistához adom

A tésztához a tejet megmelegítjük, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és pár percig félrerakjuk, hogy felfusson. A lisztet, sót, kardamomot, tojássárgáját és az élesztős tejet egy tálba rakjuk, elkezdjük összeállítani a tésztát, majd hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat is és simára dagasztjuk. A tésztát konyharuhával letakarva 1 óra alatt megkelesztjük, majd lisztezett felületen kb. 24×45 cm-esre kinyújtjuk.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, megkenjük vele a tészta egyik felét, ráhajtjuk a másikat, kicsit még nyújtunk rajta, hogy jól összetapadjon a két réteg. 1,5-2 cm széles csíkokat vágunk belőle, amiket a két ujjunkra tekerjük 2-3 rétegben, majd az alsó végét betoljuk a tekercs közepébe, mintha csomót kötnénk rá.

Sütőpapíros tepsire rakjuk a sütiket, kelesztjük kb. még 20 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük őket. A sziruphoz összeforraljuk a vizet, cukrot és az őrölt kardamomot, és még forrón átkenjük a kisült péksütiket vele. Végül megszórjuk őket szórócukorral.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások