Hozzávalók
Az alaphoz
- 5 db tojássárgája
- 60 g cukor
- 600 ml tej
- ½ db vaníliarúd kikapart magjai
- 1 csipet só
- 450 g túró
- 6 db kifli
A középső réteghez
- 3 - 4 db alma
- 50 g vaj
- 30 g cukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 marék szeletelt mandula
A tetejére
- 5 db tojásfehérje
- 50 g cukor
- 1 marék szeletelt mandula
Almás-túrós máglyarakás mandulával
Hozzávalók
Az alaphoz
- 5 db tojássárgája
- 60 g cukor
- 600 ml tej
- ½ db vaníliarúd kikapart magjai
- 1 csipet só
- 450 g túró
- 6 db kifli
A középső réteghez
- 3 - 4 db alma
- 50 g vaj
- 30 g cukor
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 marék szeletelt mandula
A tetejére
- 5 db tojásfehérje
- 50 g cukor
- 1 marék szeletelt mandula
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a vaníliamagokat, sót és a villával kissé áttört túrót. A kifliket kisebb darabokra vágjuk, és beleforgatjuk a tejes alapba.
Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, szeletekre vágjuk, és a vajjal, a cukorral és a fahéjjal együtt, egy serpenyőben 8-10 percig pároljuk.
Mikor a kiflidarabok magukba szívták a tejes alapot, a mennyiség felét eloszlatjuk a tepsiben, erre rétegezzük az almaszeleteket, megszórjuk a mandulával, majd jöhet rá a kiflik másik fele. Egyenletesre nyomkodjuk a tetejét, és berakjuk 180 fokos sütőbe 18-20 percre.
Mikor letelt az idő, a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, rásimítjuk a megsült almás-kiflis alapra, megszórjuk a mandulával, és visszatoljuk a sütőbe kb. 10 percre, amíg aranybarna színt kap a hab. Mikor langyosra hűlt, már szeletelhetjük is.