Hozzávalók
A tésztához
- 350 g finomliszt
- 50 g kristálycukor
- ½ tk só
- 45 g vaj + a sütőforma kikenéséhez
- 180 ml tej
- 7 g szárított élesztő
- 1 db tojás
A töltelékhez
- 140 g barna cukor
- 2 ek őrölt fahéj
- 45 g puha vaj
A kávés mázhoz
- 115 g sajtkrém
- 30 g puha vaj
- 80 g porcukor
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 ek instant kávépor
Kávés-fahéjas csiga
Hozzávalók
A tésztához
- 350 g finomliszt
- 50 g kristálycukor
- ½ tk só
- 45 g vaj + a sütőforma kikenéséhez
- 180 ml tej
- 7 g szárított élesztő
- 1 db tojás
A töltelékhez
- 140 g barna cukor
- 2 ek őrölt fahéj
- 45 g puha vaj
A kávés mázhoz
- 115 g sajtkrém
- 30 g puha vaj
- 80 g porcukor
- 1 tk vaníliaaroma
- 1 ek instant kávépor
A kávés-fahéjas csiga elkészítéséhez egy robotgép keverőtáljában összekeverjük a tésztához való lisztet, cukrot és sót, majd félretesszük. Vízgőz felett felolvasztjuk a vajat a tejjel, figyelve arra, hogy 40 fok alatt maradjon. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a szárított élesztőt. Ezt a ráöntjük a keverőtálban lévő száraz hozzávalókra, beleütjük a tojást, és addig dagasztjuk a géppel, amíg sima és ruganyos tésztát nem kapunk. Egy kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk, és hagyjuk pihenni 10 percet.
Enyhén lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, és 35 × 20 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A töltelék száraz hozzávalóit összekeverjük. A kinyújtott tésztát megkenjük a puha vajjal, és rászórjuk a fahéjas-cukros keveréket. A hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, és egy éles késsel 8-10 karikát vágunk a tekercsből. Egy kivajazott sütőformába tesszük, majd letakarva hagyjuk kelni 60-90 percet, amíg a duplájára nő.
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Közben a kávés mázhoz a sajtkrémet kihabosítjuk a vajjal, majd belekeverjük a többi hozzávalót is. Ezt a mázat a még langyos csigák tetejére csurgatjuk.
Ha tetszett a kávés-fahéjas csiga recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!