A legtutibb mézeskalács recepteket már megosztottuk veled, most azt is eláruljuk, hogyan díszítheted ki igazán frankón!
Milyen legyen a mézeskalács tésztája?
Ha van rá lehetőséged, akkor a tésztát már 1-2 nappal előbb készítsd el, mint ahogy kisütni tervezed, mert jót tesz neki, ha áll egy kicsit a hűtőben.
A tészta vastagságára is érdemes odafigyelni a nyújtáskor: amikor mindenféle felhajtás nélkül falnánk a mézeskalácsot, és eszünkbe sem jut díszíteni, akkor jobb, ha vékonyabbra nyújtjuk, de amikor ki is akarjuk dekorálni, mert ajándéknak, dísznek szánjuk, érdemes 0,5 centinél picivel vastagabbra hagyni a tésztát.
Milyen a perfekt cukormáz?
A cukormáz elkészítése nem nagy kunszt, de az arányokra figyelni kell. 1 tojásfehérje, egy csipet só, 200 gramm porcukor és 2 teáskanál citromlé – ez minden, amire a cukormázhoz szükséged lesz. Persze, ha nagyban gondolkozol, duplázd meg az adagokat. Először a tojásfehérjét a sóval és a porcukorral együtt verd kemény habbá, és csak ezután adagold hozzá a citromot, amitől szép fényes lesz a máz. Az a jó, ha van tartása a habnak, másként szét fog folyni a mintád. Akkor jó az állaga, ha az ujjadat belemártva a habcsúcs megmarad rajta.
Ami még lényeges, hogy különbség van az íróka és a terülőmáz között: az íróka tömörebb, és tökéletes arra, hogy kontúrokat rajzolj. Dekortollba töltve pontosan meg lehet vele rajzolni az aprólékosabb mintákat is. A terülőmáz kicsit lazább állagú, és akkor jön jól, ha teljes, színes mézeskalácsokat szeretnél készíteni. A terülőmáz is ugyanúgy készül, mint az íróka, annyi különbséggel, hogy 1 evőkanál citromlével fel kell hígítani.
Ha nem csak fehér színt szeretnél használni, akkor a legjobb, ha poralapú színezőt keversz a cukormázhoz, mert a folyékony megváltoztathatja az állagát, és akár tönkre is teheti.
Mire kell figyelni a mézeskalács díszítésénél?
Alapszabály, hogy a frissen sült mézeskalácsot állni kell hagyni. Ne ess neki azonnal a díszítésnek, mert rövid időn belül meg fog repedezni a dekor. Adj időt a tésztának – a legjobb, ha 1 napot állni hagyod, de az is jó megoldás, ha legalább fél napot pihenteted.
Ezután már indulhat is a díszítés! Amire szükséged lesz, az egy habzsák, díszítőtoll, meg persze a cukormáz. Attól függően, hogy mennyire érzed magadban az erőt, beszerezhetsz ehető dekorgyöngyöket és csillámport is, hogy még extrább legyen a mézeskalácsod. Most mutatunk néhány olyan díszítést, amikkel tuti, hogy sikert aratsz majd!
Dekorötletek mézeskalács-díszítéshez
A rózsaszín és a fehér nagyon jól mutat együtt, ha még arannyal is kombinálod, kifinomult mézeskalácsokat kreálhatsz. Érdemes többféle formát is beszerezned a mézeskalács kiszúrásához, szerintünk a cukorkával, a hópehellyel és a rénszarvassal nem lehet melléfogni.
Még mindig a pasztellszíneknél maradunk, de őszintén: egyáltalán meg lehet ezeket unni?! Mi nem tudjuk!
Ha kizárólag fehér színt használnál, akkor is lehet extra szép a mézeskalácsod. A terülőmázra íróka került, és attól függetlenül, hogy egyszínűek – vagy pont emiatt –, különleges lett az összhatás.
Akkor is szuper mézeskalácsokat készíthetsz, ha nem használsz terülőmázat! Ha nagyot akarsz villantani, érdemes aprólékosnak lenned, mert így fog igazán jól mutatni a sütid.
Természetesen a klasszik karácsonyi színeket sem hagyjuk ki! A zöld, a piros és a fehér kombója örök kedvenc, és egyből ünnepi hangulatba hoz. Nyugi, nem kell cukrászmesternek lenned a karácsonyi mézeskalácsokhoz, ha a könnyebb mintákat rajzolod fel, akkor is látványos sütiket készíthetsz. A pulcsi például attól igazán látványos, hogy kontrasztosak a színei, és a cukorkaforma sem nagy vállalás: a titka, hogy a terülőmáz előtt rajzold be írókával a kontúrokat.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!