Hozzávalók
- 3 db csillagánizs
- 1 ek egész köménymag
- 1 tk szegfűszeg
- 1 ek szecsuáni bors
- 2 db bőrös pecsenyekacsamell
- ½ szál póréhagyma
- 5 cm gyömbér
- 1 tk só
- 1 tk fehér bors
- 1 ek mirin
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek szezámolaj
- 1 tk kukoricakeményítő
A szecsuani fűszersóhoz
- 2 ek szecsuani bors
- 2 ek só
A panírhoz
- 2 ek finomliszt
- 2 ek kukoricakeményítő
- 1 ek étolaj
- 1 tk szójaszósz
- 2 ek víz
- bő olaj a sütéshez
Hozzávalók
- 3 db csillagánizs
- 1 ek egész köménymag
- 1 tk szegfűszeg
- 1 ek szecsuáni bors
- 2 db bőrös pecsenyekacsamell
- ½ szál póréhagyma
- 5 cm gyömbér
- 1 tk só
- 1 tk fehér bors
- 1 ek mirin
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek szezámolaj
- 1 tk kukoricakeményítő
A szecsuani fűszersóhoz
- 2 ek szecsuani bors
- 2 ek só
A panírhoz
- 2 ek finomliszt
- 2 ek kukoricakeményítő
- 1 ek étolaj
- 1 tk szójaszósz
- 2 ek víz
- bő olaj a sütéshez
Egy száraz wokba beletördeljük a csillagánizst, hozzáteszünk a köménymagot, a szecsuani borsot és a szegfűszeget, majd közepes lángon illatosra pirítjuk. Ezután mozsárba téve apróra törjük őket a fűszerpáchoz.
A kacsamellet a húsánál kicsit beirdaljuk és egy tálba tesszük. A gyömbért szeletekre, a póréhagymát pedig 3 cm-es darabokra vágjuk, majd hozzátesszük a kacsamellhez. Ezt követően rászórjuk a morzsolt fűszerpácot, a fehér borsot és a sót. Jöhetnek a nedves fűszerek: beleöntjük a mirint, a szójaszószt és a szezámolajat. Kesztyűt veszünk fel és alaposan átdörzsöljük a fűszerekkel a kacsát. Letakarva, hűtőben 1 órán keresztül pácoljuk, de ha több időnk van, akkor akár 3-4 órát is állhat, hogy az ízek még jobban összeérjenek.
Amíg pácolódik a húsunk, 3 evőkanálnyi szecsuani borsot alacsony lángon elkezdünk pirítani. Lassan pirítjuk, hogy nehogy odaégjen, majd amikor már illatozik, hozzáöntjük a sót és még fél percig kevergetve pirítjuk. A mixet ezután átöntjük a mozsárba és finomra törjük – ez lesz a befejező fűszerünk a kacsához.
Mindeközben bekeverhetjük a nedves panírt is a ropogós kacsához (ha hosszabban akarjuk pácolni, akkor ezt a lépés ráér a sütés előtt megcsinálni). Ehhez egy tálban összekeverjük a lisztet, a keményítőt, az olajat és a szójaszószt, és lassan adagolva hozzáöntjük a vizet is. Egy görögjoghurt-szerű állagot kell, hogy kapjunk a végén.
Amikor letelt a pácolási idő, hőálló tányérba helyezzük a kacsát bőrével lefelé és ráöntjük a fűszeres páclevet. Egy edényben vizet forralunk, ráhelyezzük a bambuszgőzölőt (vagy ahhoz hasonló gőzölőkosarat), majd belehelyezzük a kacsát és 30 perc alatt félkészre gőzöljük.
A félkészre gőzölt kacsát kivesszük, kicsit lehűtjük és egy konyhai törlővel felitatjuk a felszínéről a vizet. Egy vékony réteg nedves panírt kenünk a kacsamell mindkét oldalára. Fazékban bő olajat melegítünk, majd ha elérte a kb. 170 fokot, beletesszük a kacsamelleket sülni, bőrös felükkel felfelé. Amikor kezd aranysárgává válni a külső réteg, kivesszük, kicsit lehűtjük, felitatjuk róla az olajat, és újra magas lángon sütjük kb. fél percig a tökéletesen ropogós végeredményért.
Tálalás
Mártogatósnak leszűrhetjük a gőzölt kacsa fűszerlevét, ezt utána felforraljuk és vízben elkevert keményítővel besűrítjük.
Az így kapott ropogós illatos-omlós kacsát szeletekre vágjuk, megszórjuk a szecsuani borsos fűszersóval és melléhelyezzük a fűszeres szószt. Csalamádéval fogyasztva tökéletes párosítás.
- Előkészítési idő: pácolástól függően 1-4 óra
- Elkészítés: 1 óra
Ha tetszett az illatos-omlós kacsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!