Hirdetés

Hozzávalók

2
főre
1 borjúpofa
só, bors
100 g liszt
50 ml olívaolaj
250 ml vörösbor
3 fej mogyoróhagyma
1 sárgarépa
1 zeller
50 g szeder
5 gerezd fokhagyma
100 g rókagomba
2 ek paradicsompüré
250 ml alaplé

A borsóhoz:

200 g zöldborsó
20 ml alaplé
20 g vaj
Hirdetés

Borjúpofa roppanós borsóval és rókagombával

Ha azt hiszed ettél már olyan húst, ami szétolvad a szádban, felejtsd el! Ez a borjúpofa mindent visz! Markáns ízek, ráadásul minden falat új kalandokról mesél, ízek milliárdjai robbannak a szádban! A rókagomba pedig ennek az egésznek a koronaékszere, megkapó egyszerűsége lenyűgöző.
Hirdetés

Hozzávalók

2
főre
1 borjúpofa
só, bors
100 g liszt
50 ml olívaolaj
250 ml vörösbor
3 fej mogyoróhagyma
1 sárgarépa
1 zeller
50 g szeder
5 gerezd fokhagyma
100 g rókagomba
2 ek paradicsompüré
250 ml alaplé

A borsóhoz:

200 g zöldborsó
20 ml alaplé
20 g vaj

A borjúpofát megtisztítjuk és kettévágjuk. Alaposan sózzuk és borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk. Olajat és vajat hevítünk egy öntöttvas vagy egyéb vastagfalú lábasban és a húst körbepirítjuk mindkét oldalán néhány perc alatt. Félidőben mellédobjuk a felkarikázott répát, a negyedelt hagymát, a nagyobb kockákra vágott zellert és együtt pirítjuk őket. Amint sikerült kérget kialakítani a borjúpofán, kivesszük a húst és a zöldségeket, a lábosban pedig lepirítjuk a paradicsompürét. Felöntjük rgy pohár vörösborral, visszapakoljuk a borjúpofát és a zöldségeket, öntünk még rá annyi vörösbort, amennyi ellepi, beledobjuk a fokhagymákat és lefedve főzzük nagyjából 1,5-2 órán át vagy ameddig megpuhul teljesen a hús.  Hozzáadjuk a folyadékkal együtt a szedret és óvatosan sózzuk és borsozzuk, majd a végén állítunk még az ízeken, ha szükségesnek érezzük. Időnként ellenőrizzük, hogy ne ragadjon le a hús és az elpárolgott folyadékot alaplével vagy vízzel pótoljuk.

Amint megpuhult a hús, kivesszük a mártásból és félretesszük, majd kivesszük a zöldségeket is. A zöldségek már megtették a dolgukat, a továbbiakban nincs rájuk szükség. A visszamaradt mártásba hideg vajat teszünk és alaposan beforraljuk vele és ha kész mehetnek is vissza a húsok az isteni szaft közepébe. A fagyasztott borsót kevés vajon megfuttatjuk és felöntjük egy kevés alaplével. Amint az összes folyadékot elforraltuk alóla, kész is.

A rókagombát megtisztítjuk, ennek a legegyszerűbb módja, hogy néhány másodpercre lobogó, forró vízbe merítjük, majd alaposan lecsepegtetjük és mehetnek is egy teljesen száraz, forró serpenyőbe és folyamatosan rázogatva, kevergetve megpirítjuk őket. A végén mehet rá egy kockányi vaj is, néhány keverés, só, bors és kész is vagyunk. Tálalásnál a tányér aljára először borsót szedünk, erre ültetünk egy borjúpofát, alaposan megöntözzük a mártással és a tetejére mehet néhány rókagomba. Jó étvágyat!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások