Hozzávalók
- 1 db borjúpofa
- só, bors
- 100 g liszt
- 50 ml olívaolaj
- 250 ml vörösbor
- 3 fej mogyoróhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db zeller
- 50 g szeder
- 5 gerezd fokhagyma
- 100 g rókagomba
- 2 ek paradicsompüré
- 250 ml alaplé
A borsóhoz:
- 200 g zöldborsó
- 20 ml alaplé
- 20 g vaj
Borjúpofa roppanós borsóval és rókagombával
Hozzávalók
- 1 db borjúpofa
- só, bors
- 100 g liszt
- 50 ml olívaolaj
- 250 ml vörösbor
- 3 fej mogyoróhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db zeller
- 50 g szeder
- 5 gerezd fokhagyma
- 100 g rókagomba
- 2 ek paradicsompüré
- 250 ml alaplé
A borsóhoz:
- 200 g zöldborsó
- 20 ml alaplé
- 20 g vaj
A borjúpofát megtisztítjuk és kettévágjuk. Alaposan sózzuk és borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk. Olajat és vajat hevítünk egy öntöttvas vagy egyéb vastagfalú lábasban és a húst körbepirítjuk mindkét oldalán néhány perc alatt. Félidőben mellédobjuk a felkarikázott répát, a negyedelt hagymát, a nagyobb kockákra vágott zellert és együtt pirítjuk őket. Amint sikerült kérget kialakítani a borjúpofán, kivesszük a húst és a zöldségeket, a lábosban pedig lepirítjuk a paradicsompürét. Felöntjük rgy pohár vörösborral, visszapakoljuk a borjúpofát és a zöldségeket, öntünk még rá annyi vörösbort, amennyi ellepi, beledobjuk a fokhagymákat és lefedve főzzük nagyjából 1,5-2 órán át vagy ameddig megpuhul teljesen a hús. Hozzáadjuk a folyadékkal együtt a szedret és óvatosan sózzuk és borsozzuk, majd a végén állítunk még az ízeken, ha szükségesnek érezzük. Időnként ellenőrizzük, hogy ne ragadjon le a hús és az elpárolgott folyadékot alaplével vagy vízzel pótoljuk.
Amint megpuhult a hús, kivesszük a mártásból és félretesszük, majd kivesszük a zöldségeket is. A zöldségek már megtették a dolgukat, a továbbiakban nincs rájuk szükség. A visszamaradt mártásba hideg vajat teszünk és alaposan beforraljuk vele és ha kész mehetnek is vissza a húsok az isteni szaft közepébe. A fagyasztott borsót kevés vajon megfuttatjuk és felöntjük egy kevés alaplével. Amint az összes folyadékot elforraltuk alóla, kész is.
A rókagombát megtisztítjuk, ennek a legegyszerűbb módja, hogy néhány másodpercre lobogó, forró vízbe merítjük, majd alaposan lecsepegtetjük és mehetnek is egy teljesen száraz, forró serpenyőbe és folyamatosan rázogatva, kevergetve megpirítjuk őket. A végén mehet rá egy kockányi vaj is, néhány keverés, só, bors és kész is vagyunk. Tálalásnál a tányér aljára először borsót szedünk, erre ültetünk egy borjúpofát, alaposan megöntözzük a mártással és a tetejére mehet néhány rókagomba. Jó étvágyat!