Nem reprezentatív felmérésem szerint a rántott patisszon mindenkinek az egyik kedvenc kajája volt gyerekkorában, sőt most is az. Mégis megkopott a renoméja, alig készíti már valaki. Helyette sokkal elterjedtebb lett az ízben és állagban is sokkal gyengébb élményt nyújtó rántott cukkini. Utóbbi egyenesen a vega kaják királynője lett a magukra némileg adó büfékben és éttermekben, ahol lassan belátják, hogy mégsem lehet mindenkit rántott trappistával lekenyerezni. A cukkini pedig könnyen panírozható, nem kell sem pucolni, sem magozni. Ellentétben a patisszonnal, amit pucolni egy rémálom, magozni se könnyű, aztán jöhet csak a panír. Cserébe viszont a húsának tartása és tömörsége van.
Francia a neve, de Amerikából származik
A patisszon, mint amúgy mindenféle tök, Amerikából származik. Az amerikai őslakosok sokféleképpen használták és fogyasztották. Nálunk valamiért inkább a vajszínű főzőtök terjedt el, amiből mi magyarok előszeretettel készítünk főzeléket, pedig vannak országok, ahol ezt a tökfajtát nem is ismerik. Egyszerűségénél fogva a cukkini mindenhol hatalmas sláger, hiszen sokféleképpen felhasználható, pedig rokona, a patisszon, vagy más néven csillagtök, szerintem sokkal finomabb.
Bár maga a patisszon Amerikából, azon belül is Kaliforniából származik, neve valóban francia eredetű, és pástétomocskát jelent. Pedig ugye a pástétomhoz nem sok köze van, elnevezését a hullámos szélű pástétomsütő edényről kapta.
Itthon csak a hatvanas években lett ismert, akkor kezdett terjedni. A szocializmus alatt egyféle elegáns úritökként funkcionált, sokan „halhelyettesítőnek” használták, mivel kimagozva és kirántva alakja hasonlít a pontypatkóéhoz. A színe is pont ugyanolyan, ízre azonban nyilván nincs hasonlóság.
Pörköltnek is készíthető
Bár itthon a rántott patisszon a sláger, el lehet készíteni töltve, sőt pörköltnek is, mint a borsót! A párcentis csillagtököket savanyítani is lehet, isteni finomak lesznek. Az sem igaz, hogy a csillagtök pucolása annyira melós lenne. Nyilván nehezebb meghámozni, mint egy cukkinit, de azért hamar megvan vele az ember. Egyszerűbb, ha előbb felszeleteljük, és utána megyünk végig a széleken hámozóval.
Az íze pedig mindenért kárpótol, hiszen tényleg mérföldekkel finomabb, mint a cukkini. Jelenleg egy kiló csillagtök ára 5-600 Ft körül mozog, és abból az egész család jóllakik, igazán olcsó menünek számít tehát. A patisszon az egyik legkevésbé vízigényes tökfajta, így a jövőben is nagy szerephez juthat étrendünkben. Egyszóval igazságot a patisszonnak!
Nemcsak rizzsel lehet enni, hanem például krumplisalátával is. Itt van hozzá egy remek recept:
És persze ne felejtsük el a csodás patisszontócsnit sem!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!