„Szuper, hogy ilyen korán jöttetek, mert fél 12-kor már az utcán áll a sor” – mondta Kovács Balázs, amikor beléptünk az alig egy hónapja megnyílt, apró thai étterembe. Vagyis helyesebben inkább büfébe. Én meg csak mosolyogtam magamban. Sorokat ugyanis az utóbbi időben maximum az oltópontok előtt láttam, étterem előtt sosem. Szóval én lepődtem meg a legjobban, hogy a hír igaznak bizonyult: fél 12-kor konkrétan emberek álltak sorban a Kapás utcában, hogy jusson nekik egy kis Yum Yum Thai Food.
Thai szállodából a második kerületi konyhába
Ha nem tör ki a koronavírus-járvány, talán soha nem tudjuk meg, milyen jól főznek ők ketten együtt. Hiszen jól megvoltak Thaiföldön, Balázs nyelvtanárként érkezett oda, és beleszeretett az országba, így ott maradt. Később egy kis szállodát üzemeltetett, először csak egyedül, majd amikor megismerte Sirinapát, aki azóta már a felesége, kettesben. Sajnos a vírus betett a turizmusnak, váltani kellett, így hát Budapestre költöztek.
Először egy kis farmot akartak itthon nyitni, de az hatalmas befektetést igényelt volna. Közben összebarátkoztak a budapesti thai közösséggel is, és kiderült, hogy igény lenne itthon jó thai étteremre. Mivel Sirinapa igen jól főzött, bele is vágtak, miután találtak egy megfelelő helyiséget a Kapás utcában. Alig nyitották meg a kapukat, gyakorlatilag megrohanták őket a vendégek, aminek oka szerintem egyrészt az a végtelen kedvesség, amivel mindenkit fogadnak, másrészt pedig természetesen a curry.
Sokféle curry, kedves kiszolgálás
A legtöbben ugyanis emiatt járnak hozzájuk. Curryből mindennap 5-6 félét főznek, ehhez jön még kétféle, úgynevezett száraz (pirított) curry és kétféle leves. Ebből az egyik mindig a szinte thai nemzeti ételnek számító Tom Yum, ami mindenkinek nagy kedvence. Curryből többféle húsos és egyféle vega változatot készítenek. A húsosak csirkecombfiléből készülnek, mivel a mellet túl száraznak találták, illetve általában van egyféle sertéshúsos is. Piros, zöld és sárga curry szerepel a kínálatban, ezekből a sárga a leglágyabb és a zöld a legcsípősebb. A nyitás óta erősen vissza kellett egyébként fogni a csípősséget, mert kiderült, hogy a magyarok nem annyira szeretik. Ezen mondjuk meglepődtem, azt hittem, a magyar kifejezetten egy erős ízeket bíró nemzet.
Közben 11-et üt az óra, és Balázs nem viccel, konkrétan özönleni kezdenek az emberek a Yum Yum-ba. Fél 12-re egész kis sorocska alakul ki az utcán. Többen Budapest távolabbi pontjaira szállítják a curryt a családtagjaik megbízásából. Egyszer megüti a fülemet, hogy valaki a legcsípősebb curryt kéri, de alapvetően Balázs igazat mondott, mindenki a nem csípős ételeket keresi, és viszonylag sokan kérnek vegát is. Átlag magyarként én sem vagyok nagy csípősrajongó, a zöld curry némileg nekem is túlzás, de a piros, azaz a massaman curry nálam mindent vitt. Azonnal ez lett a kedvencem, de mint kiderült, szinte mindenkinek, így ebben is átlagos vagyok. Ez egyébként eredetileg egy indiai curry, amit a thai-ok saját fűszereikkel formáltak ilyen selymessé és fűszeressé. A thai curryk jellegzetessége még, hogy sokkal kevésbé sűrűek, mint az indiaiak.
Árban is remek a Yum Yum
Nagyon bejött amúgy a Tom Yum leves is, és a csípősséget leszámítva a zöld curryt teszem a dobogó harmadik fokára. Néhány curryben az én ízlésemnek kicsit túl sok a cukkini, ami sajnos hamar szétfő, és íze sincs, így én nem igénylem ilyen mennyiségben. Minden curry jázminrizzsel érkezik egyébként, és mindenből van kis adag, ami 1400 Ft, a nagy pedig 1800 Ft-ba kerül. Az ár-érték arány szerintem csillagos ötös. A legtöbben ugyan elvitelre kérik az ételeket, de szintén jó pont, hogy ha helyben fogyasztunk, akkor rendes tányért és evőeszközt kapunk.
Mivel a Yum Yum szinte azonnal nagyon népszerű lett, Balázsék már nézegetnek nagyobb helyeket, ahol talán másféle ételeket is tudnának készíteni, itt ugyanis sajnos nagyon szűkös a hely. Így például a híres pirított tészták készítésére sincsen lehetőség. Hangsúlyozzák, hogy Thaiföldön sem csak egyféle konyha van. Bár a curry terjedt el leginkább Európában, de az ország északi és déli konyhája között nagy a különbség. Északon egyáltalán nem használnak kókusztejet, és az ételek is sokkal csípősebbek. Nagyon sok halat esznek (sokszor nyersen is).
A jövőben mindenképpen tervezik az autentikus ételek készítését is. Sirinapa azért nem kifejezetten boldog a magyar időjárástól és a téli sötétségtől, ezért biztosak benne, hogy egyszer majd szeretnének visszatérni Thaiföldre, de ez nem mostanában lesz. Nem kell tehát izgulni, egy pár évig biztos főzik még itthon a curryt. Az alig egy hónapja nyílt étterem annyira sikeres, hogy máris költözniük kell egy nagyobb helyre. Erre valószínűleg még ebben a hónapban sor is kerül, kövessétek tehát mindenképpen az oldalukat!
Yum Yum Thai Food 1027 Budapest, Kapás utca 18.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Értékelés:
- Ízek: 4,5
- Ár/érték arány: 5
- Kiszolgálás: 5
- Környezet/hangulat: 4
- Összpont: 4,63