Hirdetés

5 hely, ahol mindig isteni főzelékhez juthatsz

Meggyes-mákos palacsinta

Hamar el fog fogyni!

Cukormentes zserbó

Picit kevesebb bűntudat fog gyötörni
Hirdetés

5 hely, ahol mindig isteni főzelékhez juthatsz

Hirdetés
Aki nem olyan szerencsés, hogy magával a Főzelékügyi Attaséval, alias Fördős Lajossal dolgozzon együtt, az talán ritkábban jut olyan isssteni főzelékekhez, mint mi. Ez persze nem jelenti azt, hogy le kéne mondani erről a fantasztikus magyar találmányról, szóval mutatjuk azokat a helyeket, ahol biztosra mehettek!
Hirdetés

Hokedli

A Hokedli szinte kizárólag főzelékekben utazik, amiről itt írtunk már részletesebben. A tulajdonos, Sinkó Bori főztje nem is állhatna távolabb a menzai élményektől. A főzelékei távolról sem látnak lisztet, kizárólag önmagukkal sűríti őket. Bár akadnak húsmentes fogások is, a legtöbb ételük vegetáriánus, de gondolnak a vegán és gluténmentesen étkező vendégeikre is. A desszertjeik egytől egyig cukormentesek, szóval itt még a bűnözés is jótékonyság! 😀 Szerintünk az sem egy utolsó dolog, hogy Bori számára kiemelten fontos a környezetvédelem, így, bár a legmodernebb lebomló csomagolással dolgozik, a vendégeit is gyakran biztatja saját dobozok használatára. A kínálat naponta változik, 3 leves, 3 főzelék, 2 egyéb főétel és egyféle desszert közül lehet választani. A Hokedli egyfajta missziót is teljesít, mégpedig, hogy megszerettesse az emberekkel a kevésbé közkedvelt zöldségeket is. Gondoltatok már pl. arra, hogy wasabival bolondítsátok meg a kelbimbófőzeléket? Bori igen! 

Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 10. 

Kép forrása: Hokedli Facebook-oldala

Frici Papa

Szinte hihetetlen, de a már-már ikonikusnak mondható Király utcai kifőzde 1997 óta eteti a népet. Töretlen népszerűségük szerintem többtényezős. Egyrészt valahol félúton vannak a kifőzde és az étterem között, ami miatt egy percig nem kell feszengeni, akár egy gyors ebédre, akár vacsorára térsz be. Másrészt étlapjuk nagy része a legnépszerűbb magyar fogásokkal van tele, ráadásul több mint barátságos áron. Ami miatt én különösen sokat vendégeskedtem itt, mikor a közelben laktam, az az, hogy nem tudom, hányan dolgoznak a konyhán, de 10-15 percnél tovább szerintem még soha nem vártam. Az adagok nagyon korrektek, és az összesnek olyan íze van, mintha a nagyid készítette volna. Az állandó étlapon borsó- és spenótfőzelék szerepel (599 Ft), amihez 5-féle feltét kérhető, de a napi ajánlatban és heti menüben is rendszeresen felbukkannak szezonális finomságok, szóval érdemes követni a Facebook-oldalukat

Cím: 1077 Budapest, Király utca 77. 

Vega City

A Múzeum körúti hatalmas befogadóképességgel büszkélkedő étterem talán az első igazán jó vegán kifőzde a belvárosban. Azóta szerencsére egyre több a hozzá hasonlóan klassz hely, akár helyben fogyasztásról, akár online rendelésről beszélünk. Mi sem mutatja azonban jobban a Vega City töretlen népszerűségét, mint az, hogy ebédidőben gyakran a bejáratig áll a sor, érdemes tehát kicsit hamarabb érkezni. A választékuk hatalmas, az állandó kínálatuk mellett mindennap 7 különböző fogással örvendeztetik meg a nagyérdeműt leves, főzelék, 2-féle egytálétel, indiai, tészta és köret kategóriában. Nekem örök kedvencem a vöröslencse- és a tökfőzelék, amit szinte minden alkalommal zöldségfasírttal kérek. Ez utóbb itt egyébként igazi jolly joker, ami még másnaposan is hibátlan, szóval mehet szendvicsbe, salátához, vagy csak úgy magában. 

Cím: 1053 Budapest, Múzeum körút 23–25.

Kép forrása: Vega City Facebook-oldala

L’ecsó étterem 

Ugyan náluk egy ideje nem jártam, de egy időben szinte naponta ebédeltem itt a közelben lévő munkahelyemnek köszönhetően. Ők is egy köztes megoldást képviselnek a budapesti étteremtérképen, ugyanis napközben kifőzdeként működnek, az esti órákban azonban „rendes” étteremként, asztalszervizzel. Utóbbiról beszámolni egyáltalán nem tudok, de a kifőzdei kínálat mindig változatos, bár elsősorban magyaros fogásokat készítenek. Ami a főzeléket illeti, mindennap 3-féle közül válogathatunk, többnyire rántott feltétekkel gazdagítva, de gyakran kapható tükörtojás is. 

Kép forrása: L’ecsó étterem Facebook-oldala

Főzelékház 

Hogy ne csak a budapestieknek kedvezzünk, kecskeméti lányként, Handi ajánlotta a Főzelékházat. Az étterem a város központjában található, így jól megközelíthető. A kiszolgálás gyors és kedves, szóval ideális választás, ha bajban vagyunk, hol együnk a félórás ebédidőnkben. A napi menü két fogásból áll, az étlap pedig naponta változik. A főzelék már csak a névválasztás miatt is elmaradhatatlan fogás, amiből 2-3-féle készül. Emellett mindig van többféle leves, egy rakott és egy tésztaétel, ragu, valamilyen szelet hús és természetesen desszert. A választékra tehát itt sem lehet panasza senkinek, bár a vegákat nem igazán kényeztetik, feltételezem, az igény hiánya miatt. Házias ízek, remek ár-érték arány, szóval érdemes betérni hozzájuk! 

Tökfőzelék a Főzelékházban

Cím: 6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 6. 

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?