Ránézek az órára, amikor már kopog a szemem, persze kaját megint nem hoztam… Bár szerencsére az SK-nál ilyen drámai helyzetekbe nem futok már bele, korábban volt belőle részem bőven. Én általában kipécéztem egy kajáldát, ahol tetszett a konyha, és jó áron jót kaptam, de egy idő után minden ebédmenü, még a jó dolgok is unalmassá váltak. Ezért most összegyűjtöttem 5 különböző stílusú helyet, ahova a Széll Kálmán tér környékén beugorhattok enni egy jót!
Moxva Kert ebédmenü
A Moxva Kert az egykori Moszkva tér 8. szám alatt található. Többször elmentem előtte, és mindig az volt a gondolatom, hogy bármennyi napernyőt is tettek a hely elé, az út mellé nem szívesen ülnék le ebédelni. Aztán amikor Facebookon megláttam, milyen tuti kis menük vannak terítéken, megkockáztattam egy próbát.
Az első hatalmas pozitívum a hátsó kert volt, így egyáltalán nem a benzingőzös teraszon kell csücsülni a folyamatos forgalom mellett.
Az árnyas-fás teraszon néhányan ücsörögtek, de így sem volt tömeg. Az ajánlathoz tartozó leves mindig a helyszínen derül ki, a főétel opciókat viszont minden hét elején megosztják az oldalukon. Így konkrét tervvel lehet érkezni a másodikat illetőleg: nekem a csirkepaprikás lángosban tetszett a legjobban. A kétféle napi levesből, ami gulyás- és kukoricakrémleves volt, már csak az egyik maradt elérhető 13 óra magasságában. Szerencsére ez az egy a kukorica volt, amit úgyis jobban kedvelek, így teljes volt a menüm. Egyébként, ha nincs már leves, vagy nem szeretitek, egy nagy limonádéval kárpótolnak. 🙂 Vega, húsos és halas ételek is mindig vannak a menüs étlapon.
A leves könnyedebb volt, mint amire számítottam, picit hígabb is, mint egy átlag krémleves, de nagyon kellemes, édeskés kukoricás ízvilágot hozott, egy kis sajttal és krutonnal. A lángost, mint köret, ritkán látom, pedig nagyon jópofa. Egyedül az nem volt annyira jó ötlet, hogy az amúgy hibátlanul szaftos paprikást a közepébe pakolták, így alul kicsit átázott a tészta. Az kétségtelen viszont, hogy iszonyatosan nagy adagot adnak, nem a lángossal, hanem a hússal laktam jól! Nem voltak zsíros, “rossz” részek benne, csak az ízes csirke, házias paprikásként elkészítve. Legközelebb biztosan lecsapok egy extra savanyúságra is, ha azok is ilyen jók, akkor a vasárnapi ebédeim színhelyéül is fogadom a Moxvát. A menü ára a minőséghez és a mennyiséghez képest is több mint baráti, 1490 Ft.
Budai 33
A Varsányi Irén utca 33. alatt található 33 bisztrónak terasza ugyan nincs, de bent akár az ablakpárkány is asztalként funkcionál. A heti ajánlatukban 3-féle étel, egy húsos, egy halas, illetve egy vega szerepel, ami igény esetén levessel is kérhető. Ezek 2000-2300 Ft-ba kerülnek, levessel +600 Ft-tal lehet számolni. Ellenben tényleg igazi éttermi fogások, méghozzá az igényesebb típusból. Heti ajánlatban kérhető 3-féle leves is 790 Ft ellenében. A napi menü fixen egyféle, egy adag étel 1390 Ft-ba kerül, ez levessel együtt 1890 Ft.
Az én napfényes hétfőmön jázmin rizs és margherita csirke volt terítéken, ami tulajdonképp egy mozzarellás-paradicsomos csirkemellet takar. A nálunk caprese csirkeként ismert fogás előtt a rizsről is szeretnék írni pár szót: szuper volt! Bár lehet, hogy csak nekem “új”, de rengeteg rossz rizst ettem életemben (és a legtöbbet magamnak főztem :D), ragacsosat, ropogósat… A pergő szemű köret már megalapozta a pozitív hozzáállásom az ételhez. A csirke szuper volt, semmi extra elsózás vagy túlfűszerezés, egy korrekt adag csirkemell felturbózva.
A hideg szilvalevesben három jó dolgot tudok kiemelni: hogy hideg, szilva és leves! Komolyra fordítva a szót: nekem a gyümölcsleves a barackkal kezdődik, málnával folytatódik és meggyel végződik. Ezentúl viszont a szilvát is felveszem a listámra, és egészen előre is kerül! Tetszett a nem annyira hétköznapi gyümölcsválasztás, a krémes, de mégis picit pürés-darabos állag, és a csalóka pohárban tálalt mennyiség sem hagy semmi kívánnivalót maga után. Megkockáztatom, hogy egyáltalán nem volt benne plusz cukor, annyira friss, gyümölcsös íze volt. A Budai33-at ajánlom azoknak, akik a közelben dolgoznak, de picit kiszakadnának az irodából, és beülnének egy minimál dizájnú, mégis közvetlen atmoszférájú helyre.
Wu Zhou Restaurant Budapest ebédmenü
A kétes kínai büféknek is megvan a maga szépsége, de nem kifejezetten előnyük, hogy minden étel ugyanolyan ízű. A Wu Zhou Étterem nem csak nevében étterem! Egyrészt a várakozási idő is picit döcögősebb és hosszabb volt, mint egy sima menüs helyen, viszont az étel nem fapados. Nekem személyes kedvencem, ha egy helyen nem a tipikus kanalat, hanem az “ázsiai” verzióját adják! Ettől mindig valahogy még autentikusabban csúszik az aktuális csípős-édes-savanyú-MINDENES leves.
Ez a mindenes leves itt picit savanykásabb volt, mint amilyen a tucat büfékben, de ez egy csípős-savanyú leves hivatalosan, édességnek nem nagyon kéne nyoma legyen benne, szóval nemcsak a kanál, de a leves is hagyományos!
Az ebédmenü napi ajánlata szecsuáni csirke volt, rizzsel. Erről az ételről olyan emlékeim vannak, hogy mindenféle zöldség, némelyik felismerhető, némelyik felismerhetetlen, szétfőtt, puha állapotban olvad bele az egyenízű szószba a csirkével együtt. Elsőre ezek után fura is volt az enyhén roppanósra hagyott répa, hagyma és paprika. Ízben viszont megnyerő volt az összhatás, úgyhogy utánaolvastam, és a legtöbb forrás szerint a tradicionális szecsuáni is ezekkel a zöldségekkel készül, és nem kell őket pép állagúra főzni. A csípősség a helyén volt, a pikánsnál erőteljesebb, a sírásnál enyhébb.
A leves és a főétel ára 1690 Ft, ez nagyjából annyi, mint egy sima kínaiban, nagy adagokkal számolva. Az itteni adag sem volt kicsi, a főétel második részletét vacsorára ettem.
Nem a legbizalomgerjesztőbb az alagsori étterem, de az ételek rendben vannak, nyugodtan menjetek le értük a föld alá! 🙂
Jégkert ebédmenü
A Széll Kálmán tér mellett, a Széna térnél található egységben naponta változó A és B ebédmenü kapható, ezek ára 1980 Ft (leves + főétel + 2dl üdítő), 660 Ft-ért pedig desszert is kérhető. A hangulatos szabadtéri helyiséget hűvösebb időben zárttá alakítják, így az időjárás nem akadályozhat meg, hogy elfogyasszunk egy kiadós ebédet. Én egy fahéjas meggylevesre estem be, ami a megszokott menzás ízeket magasan lekörözte. A bécsi csirke rukkolás burgonyapürével pedig olyan nagy adag volt, hogy a fél húst elhoztam vacsorára. Frissen készült, mégis nagyon gyorsan, házias, jóízű volt minden.
A csirke bécsiségének okára nem sikerült rájönnöm, talán a citromgerezd miatt keresztelték így. Mindenesetre hibátlanul passzolt a pár csepp savanyú gyümölcslé a forró rántottságra, kevésbé volt tőle nehéz az összhatás. A burgonyapüré kreatív, rukkolás turbózása szintén dicséretes. Semmi extra energiabefektetéssel nem jár ahhoz képest, hogy natúran mellécsapják, mégis ad egy kis plusz ízt, amitől megjegyezzük, hogy wow, milyen extrát ebédeltünk ma (is)!
Külön jó pont még, hogy az üdítő is a menü része!
A laza kerthelyiség-hangulat után nem mondom, hogy kellemes visszatérni a munkához, a Jégkert ugyanis picit olyan, mint egy külön világ, akár egy nyaralós beülés színtere. Erről mondjuk az elképesztő sörválaszték is gondoskodik, de ha ebédelni indultok, ne kezdjetek bele a kóstolásba, mert sosem juttok haza!
Pingrumba, Széll Kálmán tér
A keleti konyha egyre népszerűbb, de már nem csak az elegáns, villantós vacsik velejárója! Ebédre is kapunk egzotikusat, a Széll Kálmán térnél pedig a Pingrumbánál autentikusabbat nem találunk. Bár ebédmenüvel itt nem szolgálnak, amikor ráértek, és nem rohantok vissza dolgozni, érdemes kiélvezni az egyedülálló ízeket.
Györgyi cikke óta terveztem a látogatást, és bár nem ebédre, egy vacsira beültem: felejthetetlen gasztronómiai élmény volt! De miért is lenne rosszabb az ebéd, amikor ugyanazok a szakácsok készítik ugyanabban a konyhában?
A hely szlogenje a “Kairótól Kalkuttáig”: ez pedig nem reklámfogás, tényleg tradicionális keleti ételek vannak az étlapon.
Már 1350 Ft-tól találunk hideg előételeket, a meleg ételek pedig 1600 Ft-tól kezdődnek.
A sok húsmentes főétel nem csak vegáknak ajánlott: a pikáns, jellegzetes fűszerezés bármilyen növényi alapú fogásból ízbombát varázsol. Valljuk be, a faszénen sült közel-keleti padlizsánkrém tahinivel, citrommal, fokhagymával, petrezselyemmel, olívaolajjal nem is ijesztően vegán! Persze a baharat fűszerrel és gránátalmasziruppal sült csirkemájat sem küldenénk vissza, akkor sem, ha tahinivel, fenyőmaggal, friss korianderrel és pirított lepénnyel érkezik.
A helyszín maga sem egy hétköznapi étterem, inkább egy hatalmas nappalihoz hasonlít, rengeteg fénnyel. Ha az irodában nem a tietek az ablak melletti asztal, menjetek el a Pingrumbába ebédelni!
Lövőház utcai ebédmenük
A Mammut mögötti budai gasztrosétány, a Lövőház utca tömve van kiülős-beülős éttermekkel, bisztrókkal, büfékkel. Bár némelyikük kínál ebédmenüt, szerintem érdemes inkább a jól bevált helyeknél maradni, mint a Good Karma Kitchen vagy Papa Gyrosa. A többi hely inkább az esti italozgatásra van kalibrálva, ebédidőben itt nagyobb a nyüzsgés, mint egy pár lépéssel arrébb. Ebéd utáni fagyizásra, sütizésre viszont nyugodtan korzózzatok egy kört! Az én személyes kedvencem az utcában a FitCandy, ami nemcsak finom, de cukormentes desszertekkel várja a vendégeket.
Ha nincs kedvetek főzni és a Széll Kálmán tér környékén laktok vagy dolgoztok, irány az egyik tuti ebédmenü!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!